Kategoriler

KANSERDE “YAŞAYAN” İLAÇLAR, AŞILAR VE YENİ NESİL HÜCRE TEDAVİLERİ

Türk İmmünoloji Derneği ve Acıbadem Üniversitesi iş birliğiyle düzenlenen 6. Uluslararası Moleküler İmmünoloji ve İmmünogenetik Kongresi (Moleküler İmmünoloji ve İmmünogenetik Kongresi, MIMIC), 28-30 Nisan 2025 tarihleri arasında Acıbadem Üniversitesi ev sahipliğinde gerçekleşti.

Türk İmmünoloji Derneği ve Acıbadem Üniversitesi iş birliğiyle düzenlenen 6. Uluslararası Moleküler İmmünoloji ve İmmünogenetik Kongresi (Moleküler İmmünoloji ve İmmünogenetik Kongresi, MIMIC), 28-30 Nisan 2025 tarihleri arasında Acıbadem Üniversitesi ev sahipliğinde gerçekleşti. Kongre Başkanlığını Acıbadem Üniversitesi Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Tolga Sütlü'nün üstlendiği organizasyon, ilişkiler sistemi üzerine çalışan dünyaca ünlü bilim insanlarını İstanbul'da bir araya getirdi. Amerika'dan Japonya'ya yayılan 8 farklı ülkede 320 bilim insanının katılımıyla düzenlenen kongrede, Karolinska Enstitüsü, MD Anderson Kanser Merkezi, BioNtech gibi önde gelen gençlerin yanı sıra saygın üniversiteler ve araştırma enstitülerinden çok sayıda Türk ve yabancı akademisyen güncel çalışmaları ile etkinlikte son derece heyecan verici gösteriler gerçekleştirdi . Kongre, ulusal ve uluslararası alanda immünoloji biliminin en güncel gelişmelerini ekrana yatırırken; bilimden klinik uygulamalara, kanser aşıları ve yeni nesillerden tedavi işlemleri sistemi aracılı, çeşitli yaygınlaşana kadar geniş bir yelpazede kayıtlara ev sahipliği yaptı. MIMIC'te şehir, kanser ve çeşitli otoimmün hastalıklar immünolojik bilimi tartışılırken aynı zamanda son yıllarda sistem temelli gelişmiş tedavinin kademeli olarak ön plana çıktığı vurgulandı. Raporlardan oluşan sonuçlardan tedavilere kadar uzanan pek çok yeniliğin tartışıldığı faaliyette, ilaç ve tedavi teknolojisi firmaları ise dört ayrı uydu sempozyumda sektörde son kalan kişilerle Biyoloji ile buluşturdu.

29 Nisan Dünya İmmünoloji Günü'nün kutlandığı kongrede ayrıca günümüzde önemli bir sağlık sorunu olan “Primer İmmün Yetersizlikler” ile ilgili kalıcılığı sağlamak amacıyla Balon Uçurma Etkin düzenlendi. Gökyüzüne ulaşan bir balonun etkin tedavisine ulaşabilen bir hastayı temsil ettiği bu etkinliğin erken tanınmasının önemi dikkatlerden çekildi.

  Kanserle savaşta yeni umut NK döngüsü

Acıbadem Üniversitesi'nde yürütülen çalışmalar, sağlık sisteminin doğal hastalıkları olarak bilinen NK (Natural Killeroterapi) tedavisi, kanser immünoterapisinde devrim yaratılabileceğini ortaya koyuyor. Araştırmalar, bu durumun sadece hastalıklı sistemi hedef alarak sağlıklı iyileştirme, zarar azaltma kanseriyle etkili bir biçimde savaşabildiğini gösteriyor. Kongre Başkanı ve Acıbadem Üniversitesi Moleküler Biyoloji ve Genetik Öğretim Üyesi Dr. tedaviler üzerinde çalışıyoruz” dedi.

NK kayıtları çeşitli kaynakların elde edilebildiğini de göstererek Dr. Sütlü, “Bu veriler kandan ayrıştırılarak ya da kordon kanından kök listelerinden alıp NK hücrelerine dönüştürülerek kullanılabiliyoruz” şeklinde konuştu. Gelişimi olan yeni yaklaşımın “yaşayan ilaç” konseptiyle uyumluluğunu vurgulayan Dr. Sütlü, "Bağışıklık sistemi zayıflayarak kanserle savaşılıyor. Biz ise kalıcı olarak kalacak, hiç ölmeyecek, kanserle savaşmaya devam edecek geliştiriyoruz geliştiriyoruz" dedi.

Araştırmalar halen deneme aşamasında olsa da gelecek umut veriyor. Sütlü, "Şu anda CAR-T sistemiyle tedavi olmuş ve onlarca yıldır kanser nüksetmemiş tedaviler var. Aynı başarıyı NK sağlık sistemiyle de yakalayacağımız bölümler var" diyen Dr. Sütlü, bu tedavi yönteminin 4-5 yıl içinde klinik testlerinin tamamlanabileceğini belirtti.

Kanser aşıları ve yeni nesil immünoterapiler

Johannes Gutenberg Üniversitesi ve BioNTech bilim insanlarından Dr. Mustafa Diken, mRNA teknolojisiyle kanser aşıları geliştirildiklerinden, kanser immünoterapilerinde de önemli başarılardan elde ettikleri başarılardan söz etti. Özellikle COVID-19 ile tanınan mRNA teknolojisinin artık kanser ve otoimmün tedavisi de umut vadettiğine dikkat etmek Dr. Aşı ve immünoterapilerin hedefe yönelik, akıllı tedaviler için çok daha etkili tedavi yöntemleri olduğu vurgulanarak, yakın bir gelecekte kanser aşılarının da tedavide yerini alabileceği vurgulandı.

“Aşı karşıtlığının hiçbir tescili yok”

MIMIC toplantısında, toplumsal sağlık durumunun aktarılmasının önemine değinilerek, özellikle bilinen ve birçok başka yerde yanlış bilgilendirme nedeniyle ortaya çıkan aşının karşıtlığı, kolayca önlenebilen yeniden kırılmaya gelmesine yol açılması ve aşı programlarının aksaması kızamık ile menenjit gibi önlenebilir pek çok yerde ölümlerin başladığı vurgulandı. Bojan Polic , aşının karşıtlığının hiçbir bilimsel dayanağı olmadığını vurgulayarak, "Aşıların otizm veya kalp hastalıkları gibi ciddi sağlık sorunlarına yol açtığını kanıtlayan dünya çapında hiçbir çalışma yok.

Polic, "Aşılar sayesinde çiçek hastalığı yok oldu. Kızamık, çocuk felci, verem gibi kayıplar artık neredeyse hiç görülmüyor. Aşılar, yaygınlaşmasını önleyerek bulaşma riskini azaltıyor. Her zaman %100 koruma sağlamasa da ciddi risk önleniyor" dedi.

Polic, COVİD-19 pandemisi sürecinde mRNA teknolojisinin hızla parlamasını ve bu sayede artık yalnızca okuyabildiğini, kanser ve otoimmün yayılma için de aşı iyileşme hızının arttığını belirtti. Prof.

Prof. Çok yenilikçi, çok kaliteli bir kongreydi. Türkiye'de İmmünoloji camiasının doğru yolda olduğunu ve gençlerden çok etkilendim olduğunu gösteriyor.

“Bağışıklık sistemi, beyin sağlığıyla derinden ulaşılabilir”

Çevresel geçişlerin değişimi sistemi üzerindeki etkiler, otoimmün hastalık ve bu yolla yeni tedavi yöntemlerine ilişkin dağıtımları değerlendiren Türk İmmünoloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Aral, "Özellikle son yıllarda, Alzheimer ya da Parkinson gibi nörodejeneratif iletimla bağlantı sistemi arasında bulunan ve bu tür yeni tedavi yöntemlerine aktarımlarını hızlandırdı" dedi.

Yorumlar

Daha Fazla Haber
Bursa
1 Kez Görüntülendi.
Osmangazi’de Hıdırellez coşkusu
Bursa
2 Kez Görüntülendi.
1. Altın Çınar Uluslararası Kısa Film Yarışması’nda gala heyecanı
Bursa
2 Kez Görüntülendi.
Osmangazi Belediyesi’nden tarımsal üretimde önemli adım
Bursa
2 Kez Görüntülendi.
BTSO Gıda Sektör Temsilcilerinden Londra’ya İhracat Hamlesi
Bursa
2 Kez Görüntülendi.
Karting Heyecanı İstanbul'a Taşınıyor
Bursa
2 Kez Görüntülendi.
Darüşşafaka Giriş Sınavı İçin Geri Sayım Başladı
Bursa
3 Kez Görüntülendi.
Bursa Büyükşehir, Bağımlılık Paneli’nde yerini aldı
Bursa
2 Kez Görüntülendi.
İnegöl’deki Öğrencilere “Dijital Güvenlik” Semineri
Bursa
3 Kez Görüntülendi.
Bursa Terminali’nde altyapı çalışmaları hızlandı
Bursa
9 Kez Görüntülendi.
KANSERDE “YAŞAYAN” İLAÇLAR, AŞILAR VE YENİ NESİL HÜCRE TEDAVİLERİ