banner20
Öne Çıkanlar TUTANAK İddialar özgürlük Sanal KUTLAMA

KİMYA FİRMASININ PROJESİ BELEDİYE MECLİSİNE TAKILDI

Marmara Kimya Sanayi İşletme Müdürü, Kimya Mühendisi Yüksel Akyüz, Gemlik Belediye Meclisi’nde firmanın soğutma amacıyla Gemlik Körfezi’ne kurmayı planladığı Derin Deniz Deşarj Ünitesi hakkında bilgilendirme yaptı. Projenin ÇED raporunun olumlu olduğunu belirten Akyüz, soğuk deniz suyu ile tesiste kullanılan sıcak suyun birbiri ile karışmadan plakalar aracılığıyla temas edeceğini, bu nedenle herhangi bir kimyasal atığın körfeze bırakılmayacağını belirtti. Öte yandan Akyüz, deniz seviyesinden 26 metre derinlikten çekilecek suyun kullanıldıktan sonra körfeze boşaltılmasıyla deniz suyunda yaz aylarında bir, kış aylarında da iki derecelik artış olacağını söyledi. Deşarj projelerini ilgilendiren düzenlemenin Su Kirliliği ve Kontrolü Yönetmeliği olduğunu söyleyen Akyüz, yaşanacak sıcaklık artışının yönetmeliğin izin verdiği ölçüde gerçekleşeceğini, yaşanacak değişikliklerin bakanlık tarafından anlık olarak takip edileceğini kaydetti.

Denize klor verilecek!

Söz alan CHP’li Gemlik Belediye Meclis Üyesi Emir Birgün, bu sistemlerde denizden su alınırken canlıların, özellikle midyelerin soğutma sistemine girmemesi için klor kullanıldığını, klorun canlıları olumsuz etkileyeceğine dikkat çekerek firmanın ne gibi önlemler alacağını sordu. Deniz suyuna klor verileceğini doğrulayan Yüksel Akyüz, bakanlığın belirli miktarda klor kullanımına izin verdiğini, katı maddelerin tesise girmemesi için ise ızgara sisteminin kullanılacağını söyledi. Öte yandan AK Parti’li meclis üyesi Mehmet Şamil Yiğit, tesisin denizde sıcaklık artışı ve klor kullanımı ile canlı çeşitliliğine olumsuz etki yapabileceği kaygısını taşıdıklarını belirtirken MHP’li Osman Durdu ise Gemlik Körfezi’nde balık çeşitliliğinin geçmişe göre oldukça azaldığını, sanayinin bunda büyük etkisi olduğunu, ilçedeki derelerde kirliliğin devam ettiğini, firmanın bu güne dek çevreye faydalı herhangi bir faaliyeti olup olmadığını sordu.

Başkan Sertaslan: “Gelecekteki etkileri hesaplanamaz”

Gemlik Belediye Başkanı Mehmet Uğur Sertaslan ise suyun nereden alıp nereye bırakılacağı, kaç derece yükselme sağlayacağı gibi işlemlerin hesaplanabilir olduğunu fakat tüm bu uygulamaların Gemlik Körfezi’ne uzun vadeli etkilerinin hesaplanamaz olduğunu söyledi. Gemlik Körfezi’ndeki suyun sıcaklığını 19 dereceden 20 ve 21 dereceye yükseltmenin denizdeki canlı çeşitliliği yanında toprak yapısına nasıl etki edeceğinin belirsiz olduğunu dile getiren Başkan Sertaslan “klor verilmiş denizden esen rüzgâr gelecekte bizim zeytin ağaçlarımızın bozulup dökülmesine neden olursa bunun sonucunu nasıl karşılayacağız” dedi.

Firmanın Derin Deniz Deşarj Ünitesi kurması hakkındaki rapor, AK Parti’li meclis üyelerinin çekimser oyuna karşılık CHP, İYİ Parti ve MHP’li üyelerin ret oyu ile reddedildi.

Derin Deniz Deşarj Ünitesi nasıl çalışıyor?

Derin Deniz Deşarj Ünitesi, denizde belirtilen alandan su çekilmesi ile çalışıyor. Denizden alınan su, boru hattıyla keson kuyu olarak adlandırılan bölmede toplanıyor. Kuyudan pompa vasıtasıyla soğutma ünitesine gelen soğuk su, sıcak su geçen tanklara temas ederek soğutma gerçekleşiyor. Isınan su, tesisin suyu ile karışmadan difizör hattı aracılığıyla körfeze geri bırakılıyor. Denizden soğuk olarak çekilen su, burada 35 dereceye kadar yükselip körfezde bir, iki derecelik artışa neden oluyor. İşlemlerde soğutma kulesi kullanılmıyor. Firma Gemlik Körfezi’nde deniz seviyesinden 26 metre derece derinlikte, saatte 5500 metreküp su çekmeyi planlıyor.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner22

banner21