Öne Çıkanlar Akbaş psikoloji Atlet KKTC turizm
banner13

VEKİL SARIBAL’DAN,ASAROĞLUNA KÖTÜ HABER
Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’un cevaplandırılması talebiyle TBMM’ye soru önergesi veren Sarıbal, tarım arazilerinin yasal olarak korunması gerektiğini hatırlatarak “Bursa İznik’teki 15 dönümlük tarım arazisinin imara açılmasının gerekçesi nedir? Bursa Büyükşehir Belediyesi Meclisinde kabul edilen karara göre ‘Kırsal Turizm Amaçlı’ olarak tarım arazisinin imara açılması uygun görülmüş. Bu alanda ne tür ‘Kırsal Turizm’ uygulaması yapılacaktır?” diye sordu.
Bursa’da bugüne kadar imara açılan tarım arazilerinin ne kadar olduğunun cevabını da arayan CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal’ın TBMM Başkanlığına verdiği soru önergesi şöyle:

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA

Aşağıdaki sorularımın Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat KURUMtarafından yazılı olarak cevaplandırılmasını, Anayasanın 98. ve İçtüzüğün 96. maddeleri gereğince arz ederim. 

Orhan SARIBAL

Bursa Milletvekili

Bilindiği gibi, tarım arazileri ve meralar yasal olarak korunmaktadır. 6537 sayılı Toprak Koruma ve Arazi Kullanımı Kanunu ile tarım arazileri ve meraların amacı dışında kullanımı yasaklanmaktadır.

Bu yasaya rağmen tarım arazilerinin ve meraların imara açılması ülkemizin en çok tartışılan konularından biridir. Sık sık çıkarılan imar aflarıyla tarım arazilerinin ve meraların talan edilmesinin yolunun açıldığı bilinmektedir.

Bunun son örneği Bursa’da yaşandı. Bursa Büyükşehir Belediye Meclisi’nin onayı ile İznik Derbent’te 944 ada ve 817 parseldeki 15 dönümlük tarım arazisi, “Kırsal Turizm Amaçlı” ve “Yol alanı” olarak ayrılmasına ilişkin 1/5 bin ölçekli Nazım İmar Planı’nda değişiklik yapılarak askıya çıkarıldı.

Bu bilgiler ışığında;

  • Bursa İznik’teki 15 dönümlük tarım arazisinin imara açılmasının gerekçesi nedir? Bursa Büyükşehir Belediyesi Meclisinde kabul edilen karara göre ‘Kırsal Turizm Amaçlı’ olarak tarım arazisinin imara açılması uygun görülmüş. Bu alanda ne tür ‘Kırsal Turizm’ uygulaması yapılacaktır?
  • Bursa’da son 5 yılda tarım arazisi statüsünde olan alanların ne kadarının statüsü değiştirilmiştir? Bahsi geçen arazilerin ne kadarında inşaat yapılmıştır? Bu inşaatları kim ya da kimler yapmıştır?
  • Bursa’da son 5 yılda, statüsü tarım arazisi olmasına rağmen inşaat yapılmış ne kadar arazi bulunmaktadır? Bu inşaatlar nelerdir? Bunlarla ilgili kaç tane af başvurusu yapılmıştır?
  • Yine aynı dönemde statüsü değiştirilen tarım arazilerinde hangi ürünler yetiştirilmekteydi? Bahsi geçen ürünlerin ne kadarı ihracat ürünleri sınıfı içinde yer almaktadır? Bunların arasında Türkiye’nin ithal ettiği ürünler bulunmakta mıdır?
  • Bursa İznik’teki tarım arazisi de dahil olmak üzere amacı dışına çıkarılan, imara açılan tarım arazilerinin korunması için ne gibi önlemler alınmaktadır? Bu arazilerin imara açılması kararlarını iptal etmeyi düşünüyor musunuz?

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.