Bir gün  ATATÜRK yurt gezisinde iken bir törene katılmak için eşi Latife Hanımla birlikte Konya’ya gider. ATATÜRK Konya ile ilgili işleriyle ilgilenirken Latife Hanım akşamki açılış töreni nedeniyle saçları için berbere ihtiyaç duyar. Konya Belediye Reisi bu işi üstlenerek Latife Hanımın misafir olduğu eve bir kadın berberi gönderir. Sonuçta berbere 5 TL öder.

Ertesi gün bir gazeteci yerel gazetede “Ne hakla Latife Hanım’ ın     berber parasının belediye tarafından ödendiği” hakkında yazı yazar. Bu haber üzerine etekleri tutuşan Konya Valisi durumu Adalet Bakanına (Adliye Vekili) bildirir. Bu haberi yapan gazetecinin hemen yargılanıp tutuklanması talimatı verilir. Sonuçta hakim: “Gazeteci görevini yapmıştır” diyerek beraat kararı verir. Beraat kararı İzmir Mebusu Seyit Bey’ e bildirilir. Vekil dosyayı Ankara’ya getirtir, acele bir kararname düzenleyerek beraat kararını veren hakimin Doğuya sürülmesini emreder.

Karar sonucuna kadar bir tarafta eşi Latife Hanım diğer tarafta da haber yapan gazeteci olmasına rağmen yargılama sürecine asla ve kat a müdahil olmayan ATATÜRK; gazeteciye beraat kararı veren hakimin doğuya sürülmesini isteyen Adalet Bakanı Seyit Bey’ i yanına çağırarak: “SENİN ADALET ANLAYIŞIN BU MU VEKİL BEY? GAZETECİ GÖREVİNİ YAPMIŞ. ÇOK DA HAKLI. ONA BERAAT KARARI VEREN HAKİM DE HAKLI. DERHAL İSTİFANI İSTİYORUM!” der. Sonuçta Adalet Bakanı istifa eder.

İşte ATATÜRK’ ün devlet adamı vizyonu ve adalet anlayışını gördünüz değil mi? Şimdi ATATÜRK’ ün Adalet hakkındaki sözlerine yer veriyorum:

"İnsanlar, huzur ile, vicdan hürriyeti ile çalışmak ihtiyacındadır. Bu ise, toplumu idare eden devlette ve hükümet de adaletin mutlak hâkim olmasıyla mümkündür. Bunu temin edecek şey, adliyemizdir. Bir memlekette adalet olmazsa, o memlekette anarşi var demektir, orada hükümet yok demektir.”

“Her şey kanun yapmaktan ibaret değildir. bilakis, her şey, o kanunları tatbik etmek ve ettirmekten ibarettir. tatbik eden, icra eden; karar verenden daima daha kuvvetlidir.”

"Bir hükümet, ancak adalete dayanabilir. Bağımsızlık, gelecek, özgürlük her şey adaletle vardır."

“En yeni yasalarla donanmış olan adliyemizin doğru görüşü ve adaleti uygulamak için gösterdiği dikkat, milletin huzur ve düzenini korumaya yeterli ve güçlüdür.”

“ Özgürlüğün de, eşitliğin de, adaletin de dayanağı ulusal egemenliktir”

 “Herhalde dünyada bir hak vardır. Ve hak kuvvetin üstündedir.”

“Adalet gücü bağımsız olmayan bir milletin, devlet halinde varlığı kabul olunmaz.”

“Her fert istediğini düşünmek, istediğine inanmak, kendine mahsus siyasi bir fikre sahip olmak, seçtiği bir dinin icaplarını yapmak veya yapmamak hak ve hürriyetine sahiptir. Kimsenin fikrine ve vicdanına hakim olunamaz kuralı adli politikamızın temelidir.”

Adalet bir gün her kese lazım olacaktır.

Adaletsiz yönetim çabuk çöker.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner22

banner21