Öne Çıkanlar psikoloji Akbaş Atlet KKTC turizm
banner13

2018’İN İLK 6 AYINDA BURSA’DA 110 BİN KANSER TARAMASI YAPILDI

BURSA- Bursa İl Sağlık Müdürü Dr. Özcan Akan, 2018 yılının ilk 6 ayında Bursa’da toplam 110 bin 710 vatandaşa kanser taraması yapıldığını açıkladı.

Bursa İl Sağlık Müdürü Dr. Özcan Akan, Bursa’da 2018 yılının ilk yarısı boyunca yürütülen kanser tarama ve farkındalık çalışmaları hakkında değerlendirmelerde bulundu. Günümüzde bazı kanser türlerinin erken teşhis edildiğinde tedavi edilebildiğine dikkat çeken Dr. Akan, “Taramalar sayesinde kanseri erken teşhis edebilme ve kişiyi tedavi edebilme şansımız artmaktadır. Bu nedenle kamu hastanelerimizde, KETEM birimlerimizde ve mobil mamografi aracımızla kanser tarama faaliyetlerini aralıksız sürdürüyoruz” dedi.

2018 yılının ilk 6 ayında KETEM birimleri ile kamu, özel ve üniversite hastanelerinde toplam 110 bin 710 vatandaşa kanser tarama hizmeti verildiği bilgisini veren Dr. Akan, “İlimizde 40-69 yaş arası 45 bin 396 kadına meme kanseri taraması yapıldı. Aynı şekilde 30-65 yaş arası 42 bin 844 kadına rahim ağzı kanseri taraması yapılırken, 50-70 yaş arası 22 bin 470 kadın ve erkek vatandaşımıza da kolon kanseri taraması hizmeti verildi. Tarama faaliyetlerimiz bu şekilde devam ettiği takdirde ilimiz yılsonunda önemli bir başarıya imza atacaktır” şeklinde konuştu.

KETEM’den 45 Bin Tarama

Kanser taramalarının gönüllük esasına dayandığını vurgulayan Dr. Akan, bu kapsamda KETEM birimlerinde yapılan tarama faaliyetlerinin önemine dikkat çekti. Bursa’daki birinci basamak sağlık kuruluşlarında (KETEM’ler, sağlıklı hayat merkezleri ve ilçe sağlık müdürlükleri KETEM tarama birimlerinde) yılın ilk 6 ayında 44 bin 623 kanser taraması yapıldığının altını çizen Dr. Akan, “İlimizdeki KETEM birimlerinde yılın ilk 6 ayında 16 bin 61 mamografi, 15 bin 249 rahim ağzı kanseri ve 13 bin 313 kolon kanseri taraması yapıldı. Rakamlarla da görüldüğü üzere ilimizdeki kanser tarama çalışmalarında KETEM birimlerimiz büyük rol oynamaktadır” diye konuştu.

Mobil KETEM İle Ayağa Hizmet

Bursa’nın çeşitli noktalarında tarama hizmeti veren mobil mamografi aracının kanser tarama çalışmalarına büyük destek verdiğini belirten Dr. Akan, “Mobil aracımız yılın ilk 6 ayı itibariyle 5 bin 85 kanser taraması gerçekleştirdi. Aracımız sayesinde KETEM’lere uzak olan vatandaşlarımızın oturduğu bölgelere giderek kanser taramalarını gerçekleştiriyoruz. Böylece KETEM’lere gelemeyen vatandaşlarımızı kendi oturdukları bölgelerde taramayı ve kanserle daha etkin mücadele etmeyi amaçlıyoruz” ifadelerini kullandı.

Farkındalık Oluşturuluyor

Daha fazla vatandaşın kanser taramalarına katılması ve taramaları düzenli olarak yaptırmaları amacıyla il genelinde çeşitli farkındalık çalışmaları düzenlediklerini ifade eden Dr. Akan, “Tarama sayılarının her yıl artmasında ilimizde gerçekleştirilen farkındalık çalışmalarının rolü büyük oluyor. Bu etkinliklerle vatandaşlarımızın sağlık okuryazarlığını arttırmayı ve onları erken teşhis için KETEM birimlerinde ücretsiz taramalarını yaptırmaya teşvik etmeyi amaçlıyoruz” ifadelerini kullandı.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.