Bahar ayları çocuklar için özgürce doğal güzellikleri çıkartmak anlamına gelen gelse de, hapşırma krizleri, burun akıntısı ve sürünmeye yol açan “alerjik nezle (rinit)” ya da bilinen diğer adıyla “saman nezlesi” oldukça rahatsız edici bir sağlık sorunu olarak yaşanabilmektedir. Alerjik nezle ile soğukların kesilmesiyle ayrılır. Eğer nezle, çiçeklenme ve yaz aylarında başlarsa, üç haftadan uzun sürüyorsa ve iyileşme göstermiyorsa, bunların nezle şüphesi kuvvetli hale gelmelidir. Böyle mutlaka mutlaka bir uzmana başvurulmalıdır. Memorial Antalya Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Bölümü'nden Uz. Dr. Mehmet Ali Duman, çocuklarda nezle ve terapi hakkında bilgi verdi.
zamanın hapşırma süresine giriyorsa...
Bahar aylarında burun akıntısı veya değişiklikleri nedeni ile doktora analizleri insanların yaklaşık olarak sonuçlarını tamamlar. Alerjik rinit ya yıl boyu sürer ya da mevsimseldir. Mevsimsel ürünler genellikle çiçek açan ve polenleri rüzgar ile saçılan bitkiler etkendir. Sıklıkla bahar aylarında özellikle bitkilerdeki tozlaşma döneminin başlamasıyla, üst solunum etkileri.
Her çocukta görülen farklı olabilir, yaygın görülenler aşağıdaki gibidir;
Hapşırma
Burun tıkanıklığı
Burun akıntısı
Kaşıntılı burun, boğaz, gözler ve kulaklar
Burun kanamaları
Kulaklarda tıkanıklık
Gözlerde kızarıklık, sulanma, yanma veya sürüntü
Yıl boyunca devam eden çocuklarda ayrıca şu şikayetler de görülebilir;
Tekrarlayan kulak kabloları
Horlama
Ağızdan nefes alma
Koku alma
Kaşıntılı yanmanın sık sık silinmesi veya kaşımaktan kaynaklanan burun tıkanıklığında çizgi veya problemli
Astımlı çocuklarda daha çok görülüyor
Egzama, gıda alerjisi ve astım gibi diğer ürünlerle ilgili hastalıkların yaşanması olasılığı daha yüksektir. Astımlı insanların yaklaşık 10'da 8'inde rakamları rinit de vardır. Bu çocuklar için alerjenler astım ataklarının yaygın bir nedenidir. Genişletme potansiyeli olan çocukların da esneklik geliştirme riski daha yüksektir.
Sadece polenler değil, ev tozu da veriyor!
Evlerde bulunan çiçeklere ve polenlere karşı duyarlı olan çocukları çok fazla etkilemezken; açık havada, serbest bölgelerde, ormanda, kırda görülen üyelerin nezle şikayetlerinin artması neden olabilir. Alerjik nezle polenlerin yanı sıra; evdeki toz, hayvan tüyleri, tütün dumanı gibi uyarılar de yol açabilmektedir. Alerjik nezlesi olan çocuklarda astım da görülür sık sık ayrıntılar bir durumlar. Bu nedenle bitkilerin çocukta kaliteli ve hırıltı belirtilerine karşı dikkatli olmalıdır. Çocukluk yaşlarında ilk belirtileri veren, kişinin tüm hayatı boyunca birlikte yaşamayı öğrenmesi gereken bir durum haline gelebilir.
Alerjiye neden olan madde tespit sistemi
Çocukta örnek olarak nezleden şüphelenildiği, aile alerjiye neden olan etkenlerin fark yaratabileceği gibi alerjiye neden olan maddeyi tespit etmek için cilt veya kan testlerine ihtiyaç da duyulabilir. Ayrıca, burun akıntısında alerji yüzdesinin ölçüldüğü “nazal eozinofili” testinde nezle teşhis için kullanılan bir yöntem. Testlerin sonucunda, çocuğun belli bir alerjene karşı duyarlı olduğu tespit edilirse, bu alerjiye yönelik tedavi başlatılabilir.
İlaç tedavisi yetersiz değişmez aşı uygulaması
Alerjik nezle tedavisinin ilk adımı alerjiye neden olan alerjenlerden çözümdür. Eğer çocuk programı nezle polenlere karşı gelişiyorsa, tozlaşmanın sıklıkla görüldüğü aylarda, çocuğun yeşil alanlarından mümkün olduğunca uzak tutulması ya da tedavi altında yeşil bölgelerden beslenmesi sağlanır. Çevresel korunma yöntemlerinin yetersiz bakımı, tedavinin etkili bir yöntemi olacaktır. Bu sistemler sadece göstergelerin günlerinde kullanıldığında bile, çocukların şikayetlerini gidermeye yardımcı olabilir. İlaç tedavisi yetersiz kaldığında çocuklarda aşı tedavisi uygulanır, “immünoterapi” uygulanır. Duyarlı olduğu uyarıların artan dozlarda dağıtılmasıyla dağılım sistemini düzenlemeyi amaçlayan aşı tedavisi, bir süre sonra bu uyarıların doğal olarak karşılanabilmesini sağlar.