Öne Çıkanlar TUTANAK İddialar özgürlük Sanal KUTLAMA

BTÜ'nün Gıda Ambalajları Kalite Kontrol Projesine TAGEM desteği

BTÜ Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Adnan Fatih Dağdelen'in, "Gıda Ambalajlarının Kalite Kontrol Analizlerinde Kullanılmak Üzere Referans Malzemelerin Geliştirilmesi" projesi, Tarım ve Orman Bakanlığı, Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü (TAGEM) Ar-Ge Destek Programı 16. Proje Çağrısı kapsamında destek almaya hak kazandı. Proje ile gıda ambalajlarının gıda ile temas uygunluklarının kontrolü için laboratuvarlar ve araştırma merkezleri tarafından yapılan migrasyon analizlerinde kullanılmak üzere yerli ve daha uygun maliyette referans malzemeler geliştirilecek. Bu malzemeler, ulusal ve uluslararası mevzuat ve standartlara göre faaliyet gösteren laboratuvarlar ile araştırma amaçlı çalışmalarda; ölçüm sonuçlarının doğruluğu, kalite kontrol, kalibrasyon ve izlenebilirliğini sağlamak üzere zorunlu olarak kullanılıyor.

Proje kapsamında geliştirilecek referans malzemelerin Türkiye'de üretilmediğine dikkat çeken Dr. Öğr. Üyesi Adnan Fatih Dağdelen; "Projemize konu malzeme için Ülkemizde yerel bir üretici bulunmamakla birlikte, yabancı olarak 3 ülke tarafından 11 çeşit olarak karşımıza çıkmaktadır. Ülkemizde, Avrupa'da ve Dünya'da sırasıyla 30, 300 ve 700'ün üzerinde kullanıcı kitlesi bulunan bu malzemelerin toplamda 20 milyon avroya ulaşan bir yıllık pazarı bulunmaktadır. Ülkemiz ise bu malzemeler için her yıl 400 bin avro harcayarak yurtdışından ithal etmektedir. Üniversite - Sanayi işbirliği kapsamında GDA Laboratuvar Hizmetleri ile yürütülecek proje tamamlandığında, tamamen yüksek bedelle ithal edilen bu referans malzemelerin yerli ve daha uygun maliyette geliştirilerek ülkemizdeki bu analizleri yapanların hizmetine sunulması amaçlanmaktadır." dedi.

TAGEM Ar-Ge Destek Programı'na öncelikli alanlar başlığında sunulan ve 205 proje arasından ilk 27'ye girerek destek alan 290 bin TL bütçeli proje, üniversite-sanayi işbirliği kapsamında yürütülecek.  BTÜ Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümünden Dr. Öğr. Üyesi Furkan Türker Sarıcaoğlu ve Araştırma Görevlisi Fatma Tuba Pirinç ile GDA Laboratuvar Hizmetlerinden Gıda Yüksek Mühendisi Ali Bahadır Çelik ve Kimyager Turgay Arıkaya projede araştırmacı olarak yer alacak. Cumhurbaşkanlığı 11. Kalkınma Planı ile Tarım ve Orman Bakanlığının Stratejik Planlarında belirtilen "İthalat bağımlılığının azaltılması, Yerli ürünlerin korunması, Ölçüm güvenilirliği ve kalitesinin artırılması ile Yeni malzemelerin geliştirilmesi" hedeflerine katkı sağlayarak ülkemizin stratejik kalkınma hedeflerine hizmet etmesi öngörülen projenin 34 ayda tamamlanması planlanıyor.

Anahtar Kelimeler:
BursaUludağ
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner22

banner21