Öne Çıkanlar veremsavaş Hamilelik BUSİAD Kedi İnce Medya
banner13

BTÜ Öğrencisine TÜBİTAK’tan Proje Desteği

Sanayinin gelişmesiyle her geçen gün miktarı artan atık suya pervaporasyon prosesinin uygulanarak, klor gideriminin sağlanması ve yeniden değerlendirilmesini hedefleyen BTÜ’lü lisans öğrencisi Nihal Erensoy’un hazırladığı “Endüstriyel Atıksulardan Yenilikçi Membran Prosesi İle Klorun Giderilerek Suyun Yeniden Kullanım İçin Geri Kazanılması” başlıklı proje, TÜBİTAK 2209-B Sanayiye Yönelik Lisans Araştırma Projesi olarak desteklenmeye değer bulundu.

Lisans öğrencisi Nihal Erensoy’un hazırladığı TÜBİTAK 2209-B Sanayiye Yönelik Lisans Araştırma Projesi olarak destek almaya hak kazanan projenin Akademik Danışmanı Kimya Mühendisliği Bölümü Dr. Öğr. Üyesi Derya Ünlü proje hakkında şunları söyledi: “Dünya ülkeleri ile birlikte Türkiye’de de yaşanan kentleşme, nüfus artışı, sanayinin gelişmesi ve artan tarımsal üretim, su tüketimini her geçen arttırmaktadır. Bu durumun doğal sonucu olarak da, su kaynaklarımız hızla kirlenmektedir. Bu kirlilik, günümüzde doğal yaşamı tehdit eder bir boyuta ulaşmıştır. Su kaynaklarının azalması ve var olan su kaynaklarının kirlenmesi şeklinde karşımıza çıkan bu tehdit nedeni ile hayat kaynağımız olan suyun etkin kullanımı önem kazanmaktadır. Bu noktada da suyun ve enerjinin büyük bir bölümünün kullanıldığı endüstriyel işletmelerdeki su tasarrufu önemlidir. Öğrencimiz Nihal Erensoy’un hazırladığı, bizlerinde çalışmalarında katkı vereceğimiz ve TÜBİTAK 2209-B Sanayiye Yönelik Lisans Araştırma Projesi olarak desteklenecek olan projeden elde edilecek sonucun, endüstriyel atık suların arıtılarak, proseste yeniden kullanılması konusundaki çözüm önerilerinden biri olmasını hedefliyoruz .”

Hazırladığı “Endüstriyel Atıksulardan Yenilikçi Membran Prosesi İle Klorun Giderilerek Suyun Yeniden Kullanım İçin Geri Kazanılması” başlıklı projesi TÜBİTAK 2209-B Sanayiye Yönelik Lisans Araştırma Projesi olarak desteklenecek olan BTÜ’lü lisans öğrencisi Nihal Erensoy, projenin amacını endüstriyel atık suyun çevreci ve ekonomik bir proses olan membran destekli ayırma prosesi pervaporasyon ile arıtılarak işletmede tekrar kullanılmasını sağlamak olduğunu söyledi. Suyun yeniden kullanımına olanak sağlayarak, su kaynaklarının kullanımı azaltmak ve fazla su tüketiminin önüne geçilmesi konusunu önemsediklerinin altını çizen Erensoy, ”Projenin başarıya ulaşması durumunda, farklı uygulama alanlarında ticarileşmiş olan pervaporasyon prosesi, sulardan klor giderimi konusunda da ticari bir faaliyet haline gelecektir” dedi.

Temiz çevre için büyük önem taşıyan projede yürütücülük görevini Kimya Mühendisliği Bölümü lisans öğrencisi Nihal Erensoy üstlenirken, akademik danışmanlığını da Kimya Mühendisliği Bölümü Dr. Öğr. Üyesi Derya Ünlü yapacak. “Endüstriyel Atıksulardan Yenilikçi Membran Prosesi İle Klorun Giderilerek Suyun Yeniden Kullanım İçin Geri Kazanılması” başlıklı projenin sanayide uygulanması konusundaki Sektör Danışmanlığını da Koruma Klor Alkali San. ve Tic. A.Ş.’den Kimya Yüksek Mühendisi Merve Candemir yerine getirecek.

Anahtar Kelimeler:
BtüTübitak
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.