Öne Çıkanlar Kolej vişne Hamilelik Darişşafaka Ulaşım
banner13

BURSA TÜRK KIZILAY’DAN AFET HAZIRLIĞI

Toplantıda açılış konuşmasını gerçekleştiren TÜRK KIZILAY Bursa Şube Başkanı Davut Gürkan, Elazığ ve Manisa’da gerçekleşen depremlerle birlikte doğal afetler konusunun yeniden ülke gündemine geldiğini belirtti.  Afet Yönetmeliği’ne göre afet durumlarında birinci dereceden sorumlunun AFAD, gıda ve beslenme ile ilgili koordinasyonlar konusunda da Türk Kızılay olduğunu hatırlatan Gürkan,” Tabi ki halkımızın Kızılay’dan beklentisiçok daha fazla. Geçmişten bu yana gelen alışkanlıkla barınmaihtiyacının karşılanmasını da halkımız hala Kızılay’danbekliyor. Bizler de AFAD’la birlikte, istişareli bir şekilde bu ihtiyacı da gidermeye çalışıyoruz” dedi.

TÜRK KIZILAY BU MİLLETİN VİCDANI…

TÜRK KIZILAY’ın milletin gönlünde farklı bir yer olduğunu vurgulayan Gürkan, Halkımızın Kızılay’dan büyük beklentileri olduğunu ve Kızılay’ın bu beklentileri her dönemde fazlasıyla karşıladığını söyledi. TÜRK KIZILAY’ın, Türk Milleti’nin vicdanı olduğunun altını çizen Davut Gürkan: “Gerek günlük hayatta gerekse de afet durumlarında Kızılay yardımlarını sadece ve sadece milletimizin bağışları ile yerine getiriyor. BİZİM TEK DAYANAĞIMIZ YARDIMSEVER MİLLETİMİZDİR. Elazığ depreminde de yaşadığımız gibi afet durumlarında telefonlarımız susmuyor. Vatandaşlarımızilk andan itibaren bölgedeki halkımız için neler yapabileceklerini sormaya başladılar. Elazığ depreminde 397 profesyonelimizin yanında 4794 Kızılay gönüllüsü çalıştı ve çalışmaya da devam ediyor. Kızılay hala günde üç öğün olmak üzere bu ihtiyacı gidermeye devam ediyor. Halkımız Kızılayımıza canı gönülden güveniyor. Kızılay, dayanışmanın ve yardımlaşmanın timsalidir. Doğal afetlerden kaçamayız, ama her birimiz hazırlıklı olmalıyız. Bu sebeple afet anında ortak hareket bilincini geliştirmek için çalışmalarımıza devam ediyoruz. Kızılay yöneticileri ve gönüllüleri olarak milletimizin bize olan güvenini biliyor, bu şuur ve azimle çalışmalarımıza devam ediyoruz.” dedi.

AFAD İL MÜDÜRÜ MUTLU: DOĞRU PLANLAMA,ORGANİZASYON VE HABERLEŞME…

AFAD İl Müdürü Yalçın Mutlu ise afet durumlarında ilk müdahaleyi yapan kurumun AFAD olduğunu belirtti. AFAD’la birlikte gıda, beslenme ve kurumun geçmişinden gelen beklenti ile Türk Kızılay ve farklı hizmetlerle diğer kurumlarımız devreye anlatan Mutlu, afet ve diğer acil durumlarda yapılacak müdahalelerin doğru planlanmasının ve doğru haber akışının çok önemli olduğunu vurguladı. Mutlu, “Burada kurumlarımıza çok büyük görevler düşüyor. Aynı zamanda şehirlerin doğru planlanmış olması, afet durumlarındaki ilk müdahalelerde ve sonrasındaki ihtiyaçların karşılanmasında çok önemli.  Çok şükür ki geçmişe nazaran bu anlamda büyük gelişmeler gösterdik” ifadelerini kullandı.

PROF.DR. BAYHAN: ZEMİNE UYGUN YAPILAŞMA ÇOK ÖNEMLİ!

Bursa Teknik Üniversitesi (BTÜ) Deprem Mühendisliği Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü, BTÜ İnşaat Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof.Dr. Beyhan Bayhan ise, Bursa gibi gittikçe büyüyen ve yapı yoğunluğunun sürekli arttığı illerde yapı güvenliğine çok önem verilmesi gerektiğine dikkat çekti. Prof.Dr. Bayhan şunları söyledi:

“Binaların inşa edildiği zeminin sağlam olmasının da bir diğer önemli konu İstanbul, Bursa gibi yoğun yapılaşmanın görüldüğü illerimizde bu gerçeğe de dikkat edilmeli. Geçmişte bir çok örneği görülebilir ki yaşanan bir deprem, deprem merkezinin uzağındaki başka bir merkezi de etkilemiştir. Bunun sebebi yapılaşmanın sağlam olmaması ve zemini sağlam olmayan bölgelere yüksek binalar dikilmesidir. Her zemine bina yapılabilir ancak doğru planlama yapılmalı ve zeminin şartlarına uygun binalar dikilmelidir. Son dönemlerde yapılan kamu binalarında bu gerçeğe dikkat ediliyor. Örneğin yapılan şehir hastanelerinde inşaat teknolojileri kullanılıyor. Sismik izolasyon kullanılıyor. Çok akıllıca bir plan çünkü bir hastanenin kaba maliyeti 30milyon TL ise içinde sağlık hizmetlerinde kullanılan 80 milyon TL’lik cihaz var. Bu hastaneler depremden sonra da hizmet vermek durumundalar. Depremlerden en az hasarla etkilenmek için doğru yapılaşma, sağlam zemin ve zemine göre planlanmış binalar çok önemli”

Programın sonunda Türk Kızılay Marmara Bölge Afet Müdürlüğü Planlama Yöneticisi Necati Aksoy, müdürlüklerinin görevleri ve çalışmaları hakkında bir sunum gerçekleştirdi.

Anahtar Kelimeler:
BursaKızılay
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.