Öne Çıkanlar Engelsiz Bursagaz Sanat Kıyak sungurlu
banner13

Bursa UTİB üyelerine Arjantin pazarı anlatıldı

UTİBArjantin Buenos Aires Ticaret Müşaviri Biray Kuş'un katılımı ile gerçekleştirilen 'Tekstil Sektöründe Kullanılan İplik ve Ara Ürünler' bilgilendirme seminerinde üyelerine ve sanayicilere Arjantin pazarı hakkında bilgilendirdi. Online olarak gerçekleştirilen program öncesinde konuşan UTİB Yönetim Kurulu Başkanı Pınar Taşdelen Engin, pandemi sürecinin tüm olumsuzluklarına rağmen yeni ekonomi ve iş yaşamı düzeni hakkında üyelerine yeni yol haritaları çizen çalışmalarını aralıksız sürdürerek çalışma hayatlarında kolaylıklar sağlamayı amaçladıklarını söyledi.

Programda Arjantin pazarı hakkında bilgiler veren Arjantin Buenos Aires Ticaret Müşaviri Biray Kuş, Arjantin'in görüntü ve iş yapış kültürü açısından Avrupa'ya çok yakın olduğunu anlattı. Yoğunlukla İspanyolca dili kullanılan ülkede 2018 yılından bu yana bir ekonomik krizin söz konusu olduğunu ancak içinde bulunduğumuz aylarda ülke ihracatında biraz daha olumlu tablolar sergilendiğini anlatan Biray Kuş, "Arjantin'in Resmi İstatistik Kurumu INDEC verilerine göre 2018 yılında Arjantin'e 110 milyon Dolar civarında bir ihracat gerçekleştirilmiştik. 2019 yılında devam eden ciddi bir kriz olmasına rağmen, bu rakam firmalarımızın ülkeye gösterdiği ilgi ile birlikte iki katına yakın bir şekilde arttı ve yılı 227 milyon Dolar ihracatla kapattık. Bu dönemde Arjantin ithalatından aldığımız pay da binde 1.7'den binde 5'e kadar yükselmişti. Bu anlamda olumlu bir tablo vardı ve 2020 yılında bunu arttırarak sürdürebileceğimizi düşünüyorduk ama ne yazık ki pandemi sürecinin araya girmesi ve Arjantin ithalatında 2018 yılından bu yana görülen azalma bu konuda oldukça önümüzü kesti. Arjantin ithalatı kadar ihracat yapabilen bir ülke ve ihracatının büyük çoğunluğunu tarım ürünleri oluşturuyor. Bunun dışında Arjantin'de otomotiv endüstrisi de var. 2018 yılında yaklaşık yaklaşık 65 milyar Dolarlık bir ihracat gerçekleştirilmiş. 2019 ve 2020 ihracatları düşerek devam ediyor. 2019 yılında 46, 2020 yılında ise ilk 7 ay itibariyle yaklaşık 32 milyar Dolar olarak gerçekleşti. Bu dönemde Arjantin'den yine INDEC verilerine göre ilk yedi ay içerisinde 210 milyon Dolar bandında bir ithalat gerçekleştirdik" dedi.

Anahtar Kelimeler:
BursaIhracatUTİBArjantin
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.