Öne Çıkanlar Bursagaz Kıyak sungurlu Engelsiz İnce Medya
banner13

Bursa’da Safran Üretimi Yaygınlaştırılıyor

Tarım Arazilerinin Etkinleştirilmesi Projelerinin alt projelerinden birisi olan, Safran Üretiminin Yaygınlaştırılması Kapsamında İlimizde Yenişehir ve İnegöl İlçelerinde Safran Üretimi Ekimleri Devam Ediyor.

Dünya’nın en pahalı baharatlarından biri olması geniş kullanım alanlarının bulunması, güçlü renklendirici , aromatik özelliklerin bulunması nedeniyle birçok endüstri ve kozmetik sektöründe kullanılan safranın toprakla buluşması etkinliğine İl Tarım ve Orman Müdürü Hamit AYGÜL, Yenişehir Belediye Başkan Yardımcısı Mesut BEDEL ,İl Müdür Yardımcısı Erdoğan CEYLAN,Y enişehir Ziraat Odası Başkanı Sadi AKTAŞ, Yenişehir Hatunişi Tarımsal Kalkınma Kooperatif Başkanı Tuğba TARIM,İl ve İlçe Müdürlüğünden teknik personellerin yanı sıra üreticiler katıldı.

Etkinlikte bir konuşma gerçekleştiren İl Müdürü AYGÜL “ Safran üretimi ve kullanımı ülke topraklarımızda uzun yıllara dayanmaktadır. Osmanlılar döneminde güncel bir bitki olan safranın kayıtlarda 1858 yılında İngiltere’ye yaklaşık 10 ton ihracı yapılmıştır. Safran tarımı genellikle küçük aile işletmelerine uygun olduğundan bu işletmelerce üretilmekte olup yüksek gelir getirme özelliğine sahiptir.

Yüksek gelir getiren ve yoğun işgücü gerektirmeyen safranın ilimizde yaygınlaştırılması amacıyla proje hayata geçirilmiştir. Bu proje ile ülkemizde olduğu gibi ilimizde de safran tarımını geliştirmek, bitki kültürünü tanıtmak, yaygınlaştırma ve oluşan tüketici talebini de karşılanması amaçlanmaktadır. Proje %75 hibe %25 üretici katkısı ile 78.769 TL bütçe ile Yenişehir ve İnegöl ilçelerimizde yapılmaktadır. Projede 3 dekar alanda 6 üretici ile 525 kilo safran yumrusu kullanarak safran üretimi planlamış olup bugün projemizi gerçekleştirmekteyiz.

Proje ile 6 çiftçi ve 3 dekarda başlayan üretimimiz 3. Yılın sonunda 7500 kg yumru ve 7.5 kilo safran stigması elde edilecek ve ortalama 1.125.000 TL yumru geliri ve 187.500 TL stigma geliri olmak üzere toplam 1.312.500 TL gelir elde edilmesi planlanmaktadır. Ekimin hayırlı olmasını temenni ediyor,bol ve bereketli bir üretim sezonu temenni ediyorum.” Dedi.

İl Müdürü AYGÜL’ün açıklamalarının ardından safran yumruları toprakla buluştu.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.