banner20
Öne Çıkanlar Engelsiz Jandarma İhsaniye Kedi BUSİAD

(BUSİAD) geleneksel Çekirge Toplantısı BUSİAD Evi Bahçesi’nde gerçekleştirdi

Bursa Sanayicileri ve İşinsanları Derneği’nin (BUSİAD) geleneksel Çekirge Toplantısı BUSİAD Evi Bahçesi’nde gerçekleştirildi. Murat Selamoğlu’nun, “Global Para ve Döviz Piyasalarında Gelişmeler ve Beklentiler” başlıklı sunumundan önce konuşan BUSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Buğra Küçükkayalar, “İş insanları, bir süredir dalgalı ve sisli bir denizde, yön bulma araçları çalışmadan karaya ulaşmak için çabalayan kaptanlar gibiyiz” dedi. Küçükkayalar, şunları kaydetti:

Avrupa’daki durgunluktan bahsedilirken bunun ülkemize etkisinin de yüksek olacağı ifade ediliyor. Bu mümkün olmakla birlikte bu esnek yapımız ile lojistik yakınlığımızın bize avantaj getireceğini düşünenlerdenim kişisel olarak.

Ayrıca bu dönemde elde edeceğimiz avantajların ilerideki güzel günlerde katbekat fazlasıyla bizlere geri döneceğine de inanıyorum. Bu koşullarda üretmekten geri durmayan bir topluluk, iyileşen koşullarda kim bilir neler yapar?

Günümüzde, ileride ve her zaman hepimize gerekenin güven, istikrar ve öngörülebilirlik olduğunu bir kez daha vurgulamak istiyorum.”

Küçükkayalar'ın ardından konuşan, Doğan Yatırım Bankası Genel Müdürü Hulusi Horozoğlu, Bankalarının iş dünyası için sağladığı imkanlar hakkında bilgiler verdi. Horozoğlu, yatırım bankacılığı ürünlerinin yanı sıra dijital bankacılık çözümleri konusunda da iş dünyasına imkalar sağlayacaklarını kaydederek, “Hedefimiz, Türkiye’nin ekonomik kalkınmasına katkıda bulunacak bir yatırım bankası olmak. Özellikle ihracatçı şirketlere, katma değerli ürünler üreten şirketlere, bizim de katma değer sağlayacağımız, onların büyüme yolculuklarında çözümler üreteceğimiz bir strateji planladık” dedi.

Murat Selamoğlu ise, sunumuna, 2000-2020 yılları arasındaki dünya ekonomisini anlatarak başladı. Selamoğlu, 2000-2020 yılları arasında küreselleşen bir dünyadan bahsedilebileceğini belirterek, şunları dile getirdi:

Çin dünyanın fabrikasıydı. Rusya Almanya başta olmak üzere Avrupa'ya görece ucuz enerji sağlıyordu. Avrupa ve ABD dünyanın tüketim merkezleriydi. Deflasyonist bir ortam vardı. Enflasyon yüzde 2’leri geçmiyordu. Düşük faiz ve parasal genişleme vardı. Bu ortamda varlık fiyatları yükseliyordu.”

Selamoğlu, talep yönlü baskıların yerine artık arz yönlü baskıların etkin olduğu bir dönemin yaşandığını da kaydederek, son dönemdeki küresel enflasyonun temel nedenin de bu yeni durumun olduğunu kaydetti.

ABD- Rusya ve Çin arasında küresel güç dengelerinin değiştiğini kaydeden Selamoğlu, bu durumun ekonomisinin de oluşmaya başladığını söyledi.. “Hem amaç hem de araç olarak ekonominin de bu mücadelenin ortasında olduğunu söyleyebiliriz. Ancak, merkez bankalarının enflasyonla mücadelede etkileri geçmiş yıllara göre daha sınırlı olabilir” dedi. Arz kaynaklı enflasyon nedeniyle merkez bankalarının daha sınırlı etkilerinin olduğunu ifade eden Selamoğlu, enflasyon çıpasının kaybolmaması için merkez bankalarının ne politikalar uyguladığının yakından takip edildiğini dile getirdi.

Risklere ilişkin saptamalar da yapan Selamoğlu, şunları söyledi:

Enerji ve emtia daha büyük bir güç olarak kullanılabilir. Tedarik zincirinde yeni aksamalar olabilir. Enflasyon döngüsel olmaktan ziyade yapısal hale gelebilir. Arz şokları doğru yönetilmediği takdirde enflasyon kalıcı hale gelebilir. Piyasaların FED’in faizi gelecek yıl ortasına kadar yüzde 4.25 seviyesine çıkarabileceğini fiyatladığını, risklerin ise yukarı yönlü olduğunu düşündüğünü belirtti.”

Türkiye’ye ilişkin tahminlerini de anlatan Selamoğlu, büyümenin yavaşlamaya rağmen yüzde 5’in üzerinde yılı bitireceğini ifade etti. Piyasaların yıl sonu enflasyon beklentisinin yüzde 70’lerin üstünde olduğunu belirten Selamoğlu, olumsuz koşulların devam etmesi halinde, enflasyonun yükselişe geçebileceğini de söyledi. Ülke açısından en büyük sorunun cari açığın yüksek olması olduğunu da ifade eden Selamoğlu, “Önümüzdeki dönemde ödemeler dengesi kritik olmaya devam edecektir. Bir yandan emtia ve enerji fiyatlarının yükselmesi zaten yüksek olan cari açık finansman ihtiyacını büyütecektir. dedi.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
hasan 2 yıl önce

güzel haber

banner22

banner21