Öne Çıkanlar corona İhsaniye BTSO Revizyon Bursada teleferik ücretlerine zam
banner13

Deprem Korkusuyla Baş Etmek İçin 7 Öneri!

Kişinin olası deprem riskleri nedeniyle kendisi ve sevdikleri için yoğun korku hissi olarak tanımlanmış deprem korkusu (Sismofobi, Sismofobi), bugün artık pek çok insanın ortak sorununa dönüştü. Sarsıntının getirdiği korku ve endişelerin çaresizlik durumu ve anksiyeteyi de artırıyor. İstanbul Okan Üniversitesi Hastanesi Psikiyatri Uzmanı Prof. Dr. Işıl Göğcegöz, anormal durumlara verilen anormal tepkilerin, bizi hayatta tutma amacını taşıdığını ve bu sistemin çok doğal olduğunu belirtiyor. Ancak kişinin günlük hayatında olumsuz yöndeki deprem korkusunun; baş ağrısı, baş dönmesi, yorgunluklar, mevcut, hafıza meşguliyeti, dikkat sorunları, uyku bozukluğu ve anksiyete gibi başa çıkılması zor olan çok etkisi olan dikkati çeken Göğceğiz, bu durumda yaşayan kişinin mutlaka bir uzmana başvurması öneriliyor.

Deprem Korkusu Nasıl Tedavi Ediliyor?

İlerleyen ve tedavi edilmeyen deprem korkusu, akut stres bozukluğu veya travma sonrasında stres bozukluğu gibi ciddi psikolojik rahatsızlıklara da kapı aralanıyor. Oysa erken müdahale, sorunun derinleşmesini engelliyor. Kişiye özel yöntemler tedavi yöntemlerinin, kişinin deprem korkusuyla başa çıkma becerisi kazandırmayı amaçladığını İstanbul Okan Üniversitesi Hastanesi Psikiyatri Uzmanı Prof.

  1. Destek İsteyin: Kendinizi güvende hissedeceğiniz bir yaşam alanında kalın. Yaşam alanınız kullanmanız halinde destek isteyin.
  2. Uzak Durun: Deprem korkusunu aktif tutanların ve sosyal medya paylaşımlarından mümkün olduğunca uzak durun.
  3. Güncelleyin: Temel yaşam ihtiyaçlarınız için hazırladığınız çantanızdaki malzemeleri belirli periyotlarla kontrol ederek güncelleyin.
  4. Teknolojiden yararlanın: Acil durumlar için kullanılan mobil uygulamaları telefonunuza indirin.
  5. Sabitleyin: Çevresel güvenliğe hazırlıklar rahatlığınızı sağlar. Evinizde devrilme riskini taşıyan eşyalarınızı sabitleyin.
  6. Paylaşın: Korku anlarınızda duygularınızı yakınlarınızla paylaşmaktan kaçının.
  7. Azaltın: Nefes ve rahatlama teknikleriyle sakinleşerek kaygınızı azaltın.
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner22

banner21