Öne Çıkanlar corona İhsaniye BTSO Revizyon Bursada teleferik ücretlerine zam
banner13

Deprem Sonrası Sallanma Hissi Beynin Alarm Durumunu Gösteriyor

Geçtiğimiz günlerde yaşanan İstanbul depremi, yeniden deprem korkusunu tetikledi. Can kaybı ve büyük çaplı hasarın yaşanmadığı sarsıntı, uzmanlar tarafından Türkiye'nin deprem kuşağında yer alması nedeniyle beklenen bir durum olarak değerlendirildi.

Ancak, depremin fiziki etkilerinin yanı sıra, psikolojik sonuçları da gündeme geldi. Birçok vatandaş, sarsıntının ardından "hayalet deprem algısı" olarak bilinen, gerçekte olmamasına rağmen sallanıyormuş gibi hissetme durumunu yaşadığını ifade etti. Bu hassas süreçte ise nöroteknoloji alanındaki umut vadeden gelişmeler, kaygıyı hafifletmek ve ruhsal iyileşmeyi desteklemek için yeni bir kapı aralıyor.

Nörogeribildirim, Deprem Sonrası Stres ve Kaygıyı Yönetmede Etkili Oluyor

Deprem anında beynimizin verdiği ilk tepki, hayatta kalma mekanizmasıyla devreye giren yoğun bir alarm durumu olduğunu dile getiren Auto Train Brain Ceo’su Dr. Günet Eroğlu, “Bu da sarsıntı geçtikten sonra bile beynin daha aktif sinyaller üretmesine ve 'hayalet deprem' olarak adlandırdığımız, gerçekte olmayan sallantı hissinin ortaya çıkmasına neden olabilir. Beyin, potansiyel bir tehlikeye karşı sürekli tetikte kalarak çevreyi taramaya devam eder. Denge sistemini kontrol eden beyin bölgelerindeki bu aşırı aktivite, yanıltıcı hareket sinyallerine yol açar.

Nörogeribildirim (NGB), bireyin kendi beyin dalgalarını gerçek zamanlı olarak izleyerek, bu aktiviteyi bilinçli bir şekilde düzenlemeyi öğrenmesine dayanan bir nöroteknolojik yaklaşımdır. Deprem sonrası ortaya çıkan stres, kaygı ve hayalet deprem algısının yönetilmesinde NGB önemli faydalar sunar. Seanslar aracılığıyla beynin sakinleşmesini destekleyen frekansları güçlendirir, otonom sinir sistemini dengelemeye yardımcı olur ve denge mekanizmalarını yeniden düzenleyerek bu yanıltıcı hissin azalmasına katkıda bulunur.” dedi.

Deprem Psikolojisine Bilimsel Çözüm

Deprem ülkesi olarak psikolojik hazırlığın kritik önem taşıdığını belirten Dr. Eroğlu sözlerine şöyle devam etti: “Nöroteknoloji ve nörogeribildirim gibi bilimsel temelli yaklaşımlar, depremin ruhsal sonuçlarıyla başa çıkmada güçlü araçlar sunuyor.. Bireylerin psikolojik sağlamlıklarını artırmak ve travmanın uzun vadeli etkilerini en aza indirmek için bu tür yenilikçi yöntemlerin değerlendirilmesi gerekiyor. Nöro geribildirim ile beynin sakinleşmesini destekleyen frekansları güçlendirir, otonom sinir sistemini dengelemeye yardımcı olur ve denge mekanizmalarını yeniden düzenleyerek bu yanıltıcı hissin azalmasına katkıda bulunur.”

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner22

banner21