Öne Çıkanlar psikoloji Atlet Akbaş KKTC turizm
banner13

Emlak Sektöründen Ruhsat İçin Süre Uzatım Talebi

BTSO, Akademi projesi ile iş dünyasını yakından ilgilendiren yeni yasal düzenlemeler hakkında üyelerini alanında uzman isimlerle bilgilendirmeyi sürdürüyor. Ticaret Bakanlığı yetkililerinin sunumlarıyla düzenlenen ‘Taşınmaz Ticareti Hakkında Yönetmelik Bilgilendirme Semineri’ BTSO Hizmet Binası’nda gerçekleştirildi. Seminere BTSO Yönetim Kurulu Üyesi Alparslan Şenocak, Bursa Ticaret İl Müdürü Zübeyir Tokgöz, BTSO Meclis Üyeleri Rıdvan Hasırcı ve Özgür Akın, BTSO 54. Komite Başkanı Ayhan Üstünel, 54. Komite Üyeleri ve iş dünyası temsilcileri katıldı.

 

 “SEKTÖRÜN BEKLEDİĞİ BİR DÜZENLEMEYDİ”

Seminerin açılış konuşmasını gerçekleştiren BTSO Yönetim Kurulu Üyesi Alparslan Şenocak, BTSO Akademi kapsamında düzenledikleri eğitimlerle sektör temsilcilerini yeni yasal düzenlemeler hakkında bilgilendirdiklerini söyledi. Haziran ayında yayımlanan Taşınmaz Ticareti Hakkında Yönetmelik’in emlak ve gayrimenkul sektörünü yakından ilgilendiren önemli bir düzenleme olduğunu belirten Şenocak, “Söz konusu yönetmelik, mesleği disipline kavuşturacak olması açısından sektör tarafından uzun süredir beklenen bir düzenlemeydi.Gayrimenkul aracılık, danışmanlık ve yönetim hizmeti konusunda sektörü yeniden dizayn eden, bununla birlikte yetki belgesi, hizmet bedeli, yetkilendirme sözleşmesi karmaşıklıklara son veren bir uygulama modeli, sektör temsilcilerimizin en önemli talepleri arasındaydı.” dedi.

 

SÜRE UZATIM TALEBİ

Yönetmelikle birlikte 5 Eylül'den itibaren yetki belgesi olmayan emlak işletmelerine ruhsat verilmediğini kaydeden Şenocak, bu durumun sektör çalışanları açısından sancılı bir süreci de beraberinde getirdiğine dikkati çekti. Düzenlemenin mağduriyet oluşmadan hayata geçirilmesi adına yetki ve yeterlilik belgesi için belirlenen tarihin yıl sonuna kadar uzatılmasını talep ettiklerini ifade eden Şenocak, “Yeni düzenlemenin sektörde mağduriyet oluşmadan hayata geçmesi hepimizin ortak beklentisi. Bu kapsamda yetki ve yeterlilik belgesi için son tarih olarak belirlenen 5 Eylül tarihinin yıl sonuna kadar uzatılması sektörde faaliyet gösteren birçok firmamızı da rahatlatacaktır.” diye konuştu.

 

“SEKTÖRLE ORTAK ÇALIŞMAYA HAZIRIZ”

Bursa Ticaret İl Müdürü Zübeyir Tokgöz, Taşınmaz Ticareti Hakkında Yönetmelik’in Perakende Ticaret Yasası çerçevesinde hazırlandığını söyledi. Yönetmeliğin emlak piyasasını düzenleyeceğini ve ticaretin hakkaniyetli şekilde gerçekleşmesini sağlayacağını belirten Tokgöz, “Ancak bunun için bir süreç gerekiyor. Bizler emlak sektörünün sorunlarının farkındayız. Bu sorunları düzeltmek en önemli görevlerimiz arasında. Bu noktada sektör temsilcilerinin çözüm önerilerini” dinlemeye ve ortak çalışmalar gerçekleştirmeye hazırız.” ifadelerini kullandı.

 

“YENİ BİR DÖNEM BAŞLADI”

BTSO Meclis Üyesi Rıdvan Hasırcı, Yönetmeliğin hızlı gelişen bir süreç olduğunu ve sektörde henüz net bir şekilde anlaşılamadığını söyledi. BTSO Akademi kapsamında düzenlenen seminer ile sektör temsilcilerinin sorularına cevap bulacağını kaydeden Hasırcı, gayrimenkul sektörünü ilgilendiren tüm konularda girişimde bulunmaya devam edeceklerini sözlerine ekledi. Yönetmelikle sektörde yeni bir dönemin başladığını belirten 54. Meslek Komitesi Başkanı Ayhan Üstünel ise komite olarak gayrimenkul sektörünün sesi olmak adına çalışacaklarını söyledi.

 

YETKİ BELGESİ İÇİN BAŞVURULAR TİCARET İL MÜDÜRLÜKLERİ’NE YAPILIYOR

Konuşmaların ardından Ticaret Bakanlığı Uzmanı Fatih Okay, Yönetmelik ile tanımlanan taşınmaz ticareti ve taşınmaz ticareti yapan işletmelerin alması gereken yetki belgesine ilişkin usul ve esaslar hakkında katılımcılara bilgiler verdi. Yetki belgesi olmayan işletmelere iş yeri açma ve çalışma ruhsatı verilmediğini belirten Okay, yetki belgesi başvurularının Ticaret İl Müdürlükleri’ne yapılacağını ve belgenin geçerlilik süresinin 5 yıl olduğunu sözlerine ekledi.

 

AİLE ŞİRKETLERİNDE YÖNETİM VE KURUMSALLAŞMA EĞİTİMİ

Son 5 yılda 300’ü aşkın eğitim programından yaklaşık 20 bin BTSO üyesinin faydalandığı BTSO Akademi projesi kapsamında ayrıca Aile Şirketlerinde Yönetim ve Kurumsallaşma Eğitimi gerçekleştirildi. Burçak Ünsal tarafından verilen eğitimde aile şirketleri için kurumsallaşma sürecinde odaklanılması gereken ana konular üzerine katılımcılara tavsiye niteliğinde önemli bilgiler aktarıldı.

 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.