İMO BURSA ŞUBE YÖNETİM KURULU, YENİŞEHİR HAVALİMANI’NA SAHİP ÇIKALIM ÇAĞRISINDA BULUNDU

Bursa’nın uzun yıllar atıl durumda kalan, kapasitesinin altında çalıştırılan Yenişehir Havalimanı’nın kentteki ölü yatırımlar arasında yer almaktan çıkartılması gerektiğini belirten

İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Bursa Şube Yönetim Kurulu Başkanı Ülkü Küçükkayalar, Yenişehir Havalimanı’na ulaşımın kolaylaştırılarak kente uzak algısının değiştirilmesi ve Bursalılar olarak sahip çıkılması gerektiğini söyledi.

İMO Bursa Şube Yönetim Kurulu Başkanı Ülkü Küçükkayalar, Türkiye’nin 4’ncü büyük kenti Bursa’nın diğer kent ve ülkelerle ulaşımını ve iletişimini sağlamak amacı ile hayata geçirilen Yenişehir Havalimanı’nın kapasitesinin altında kullanılmasını eleştirdi.

PLANLAMA AŞAMASI İYİ DEĞERLENDİRİLMELİ

Yönetim Kurulu adına değerlendirmede bulunan Küçükkayalar, havalimanı, stat, hastane gibi büyük kamu yatırımları planlanırken yer seçiminden, finansmana, sosyal, kültürel ve çevresel etkilerden, ulaşıma ve mimariye kadar çok iyi düşünülmesinin ve uygun önlemlerin alınmasının önemli olduğunun altını çizdi.

Pahalı yatırımların sürdürülebilirliği açısından planlama aşamasının iyi değerlendirilmesi gerektiğine dikkat çeken Küçükkayalar, “Yatırımların, tamamlandıktan sonra da planlama evresinde konulan kurallara birebir uyarak yürütülmesi gerekir. Şehirlerimiz, günübirlik, zorlama çözümlerin, sorunları kangrenleştirdiği ve her şeye alıştırıldığı bir yaşama mahkûm edilmemeli. Kentlerimiz üniversite, meslek odaları ve ilgili diğer sivil toplum kuruluşlarının da dahil olduğu, karar alma süreçlerine katıldığı, demokratik çağdaş yönetim modelleriyle sorunları tartışmalı ve karar almalı. Aksi durumda kentimizdeki Uluslararası Bursa Yenişehir Havalimanı gibi uçak inmeyen, yolcusu olmayan ya da kapasitesinin çok azını kullanılan bir havalimanı, pahalı yatırımlarla inşaa edilen ama şehirde yaşayan halkın ulaşamadığı hastane, konut – alışveriş- yaşam - eğlence merkezi – stadyum – hastane gibi yapıların bir arada olduğu ulaşımı imkansız hale getiren yatırımlar ortaya çıkabilir. Kent bir karmaşa ve kaosa mahkum hale gelir” dedi.

“ZAMANIMIZ VERİLEN SÖZLERİN YERİNE GETİRİLMESİNİ BEKLEMEKLE GEÇTİ”

Bursa Yenişehir Havalimanı’nın aktif hale getirilememesinde kent dinamiklerinin sorumluluğu bulunduğunu söyleyen Başkan Küçükkayalar, Yenişehir Havaalanı’nın yapılış sürecini şöyle anlattı:

“Geçmiş yıllarda Bursa Yenişehir Havalimanı Hava Kuvvetleri Komutanlığına bağlı askeri bir havaalanı olarak hizmet veriyordu. Bursa merkezdeki Yunuseli havalimanının şehrin ihtiyacını karşılayamaması, çevresindeki kontrolsüz yapılaşma, zamanında pist uzatma alternatiflerini içeren projelerin değerlendirilememesi nedeni ile yeni bir arayışa gidildi. Halbuki zamanında yapılaşma kontrol altına alınıp, Bursa’nın gelecekteki ihtiyacına uygun olarak havalimanı pisti tıpkı fotoğraflardaki Alanya Gazipaşa Havalimanı ya da Sabiha Gökçen Havalimanı gibi uzatılsa şehrin merkezinde, uzun süre efektif hizmet verecek bir havalimanına sahip olacaktı. Hem de Mania kriterleri ile Bursa Ovası’nı koruma şansına sahip olacaktık. Yunuseli Havalimanı’ndan vazgeçilmesinin ardından Yenişehir üzerinde durulmuş. Mevcut askeri havalimanı pistine paralel yeni bir pist yapılıp, Yenişehir’in sivil trafiğe açılması için 1995 yılında çalışmalar başlatılmıştı. Yapılan ihale ile 139 milyon dolar proje tutarı ile inşaata başlanmış. Çalışmalar sonucunda faal olarak açılması 1 Haziran 2001 tarihini bulmuştu. Fakat hava alanı Bursa Ticaret Sanayi Odası, hemşehri derneklerinin garanti bilet desteklerine rağmen, bir türlü düzenli uçuşlara devam edemedi. Zamanımız Yenişehir Havaalanını canlandırma yollarını aramak ve verilen sözlerin yerine getirilmesini beklemekle geçti. Türk Hava Yolları ve alt markası AnadoluJet’de havalimanının kapasitesine yaraşır bir şekilde kullanımı ne zaman talep edilse uçuşlarını artırmak yerine var olan uçuşları azaltmak ya da kaldırmak için yolcu istatistiği, uçak yetersizliği, ekonomik durum gibi sebepler sundu. Pandemi döneminde ise Muş, Ankara, Diyarbakır, Trabzon, Erzurum ve Gaziantep’e uçuş gerçekleştirilen Yenişehir Havalimanı kapatıldı ve bir çok ildeki havaalanı uçuşa açılırken Bursa’da 2021 tarihine kadar açılmadı. Ardından uçuş noktaları arttırılması beklenen havaalanında bazı uçuşlar azaltıldı. Son aylarda yeni seferler düzenlenmesi için çalışmalar yapılsa da Bursa Yenişehir Havalimanı bir türlü beklenen ilgiyi görmemeye devam ediyor. Oysa ki Balkanlardan yoğun bir göç alan Bursa’dan o bölgelere seferler yapılabilecekken uçuşlar Bursa değil de Sabiha Gökçen Havalimanı’ndan yapılıyor.”

YENİŞEHİR 30 DAKİKA, SAHİBA GÖKÇEN 1,5 SAAT

Kentin tepeden uygulanan, kentte ve kentliye sorundan başka bir şey getirmeyen yatırımları gibi hava ulaşımının da yeterli ilgi ve desteği görmemesinin sorgulanması gerektiğine dikkat çeken Küçükkayalar, ulaşımın zor olduğu gerekçesi ile atıl durumda kalan havaalanı ile ilgili önemli bilgiler verdi:

“Bursa Yenişehir Havalimanı uzak söylemi maalesef algı çalışması. Bursa(Kent Meydanı)- Yenişehir Uluslararası Havaliamanı 50 Kilometre ve 80 No'lu Belediye Otobüsü ile 25 TL ve 30 dakika iken Bursa (Kent Meydanı) - İstanbul Sabiha Gökçen Uluslararası Havalimanı 120 Kilometre, BBBUS Otobüsleri ile 140 TL ve en erken 1,5 saatte varılıyor. Burada bir noktanın daha altını çizmek lazım. Bursa olarak, Yenişehir Havalimanı’na ilk bizim sahip çıkmamız gerekli. Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin son derece konforlu BBBUS otobüsleri ile Sabiha Gökçen ve İstanbul Havalimanı’na yolcu taşıması buna karşın Yenişehir Havalimanı’na şehir içi toplu taşımada kullanılan otobüsleri vermesi hatta geçmiş dönemde körüklü belediye otobüsü ile ulaşım sağlanması üzücü bir durum. Bu olumsuz imajın düzeltilmesi ve ulaşımın bu yönde iyileştirilmesi gerekiyor. Bursa Yenişehir Havalimanına kent içi ulaşım, Merinos- Santral Garaj-Ankarayolu caddesi aksından sağlanıyor. Şehrin batı ve kuzey bölgesi yolcuları, valizler ile daha kent içinde aktarma yapma zahmetine katlanmak durumunda bırakılıyor. Bursa'da belediye eliyle konforlu bir şekilde Sabiha Gökçen ve İstanbul Havalimanı’na yolcu taşınmasına son verilerek özel sektöre bırakılmalı. Sabiha Gökçen Havalimanı İstanbul’un, Yenişehir Bursalıların havalimanı. Kent içi ulaşımda Terminal otobüsü ve BBBUS ile ulaşım kolaylığı sağlanmalı ulaşım zor algısı değiştirilmeli. Hem süre hem konfor hem de fiyatı öne çıkararak Yenişehir Havalimanı lehine çevirmek için "Gidiş sizden; Geliş bizden" türü kampanyalar uygulanabilir. Yeter ki gerçek anlamda Bursa Yenişehir Havalimanı’nı canlandırmak isteyelim.”

YÜKSEK STANDARTLI DEMİRYOLU PROJESİ HAVAALANINA ULAŞIM İÇİN AVANTAJ

  1. Standartlı Demiryolu Projesi’nin bir an önce tamamlanması gerektiğini vurgulayan Başkan Ülkü Küçükkayalar, “Bursa Emek-YHT Gar-Şehir Hastanesi Raylı Sistem Hattı ve Bandırma- Bursa-Yenişehir- Osmaneli Yüksek Standartlı Demiryolu Projesi, Bursa Yenişehir Havalimanı’na kent içi raylı sistem ile ulaşım açısından hayati öneme sahip. Bu hat ile şehir içi raylı sistem hattı hem Bursa Şehir Hastanesi’ne hem de Balat’a yapılması planlanan Bursa-Ankara Demiryolu Hattı istasyonuna bağlanmış olacak. Yenişehir Havalimanı’na raylı sistem ile hızlı ve alternatif ulaşım imkânı da doğacak. Bursa Yenişehir Havalimanı’na kent içinden daha kolay ulaşma imkânı ile birlikte Yenişehir Havalimanı uzak algısını kırıp, havalimanının aktif çalışması sağlanmış olacak” diye konuştu.

İSTANBUL HAVALİMANI’NA ULAŞIM İÇİN YAPILAN METRO BURSA’YA DA YAPILMALI

İstanbul Havalimanı’na kent içi raylı sistem bağlantısı kurulurken Bursa’da bunun ile ilgili bir çalışma yapılmamasına anlam veremediklerini söyleyen Küçükkalar, “İstanbul Havalimanı’na raylı ulaşımı sağlayacak iki metro hattında gösterilen çabukluğu, Bursa Yenişehir Uluslararası Havalimanı, Bursa Şehir Hastanesi, İstanbul ve Ankara'ya demiryolu ile ulaşımı sağlayacak ve an itibariyle çok geciken, Bursa-Emek-YHT-Şehir Hastanesi HRS uzatma ve Bandırma-Bursa-Yenişehir-Osmaneli Yüksek Standartlı Demiryolu Projesi içinde, kentin sorunlarına çözüm arayan, katkı sunan akademik bir Oda olarak hızlıca sonuç beklediklerini vurguladı.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.