Öne Çıkanlar psikoloji Atlet Akbaş KKTC turizm
banner13

“İstihdam ve Mikro Girişimcilik Vasıtasıyla Geçim Kaynaklarının Desteklenmesi”​ Projesi başladı

Japon hükümetinin finansal desteği, FAO’nun liderliği ile Tarım ve Orman Bakanlığı işbirliğiyle hazırlanan “İstihdam ve Mikro Girişimcilik Vasıtasıyla Geçim Kaynaklarının Desteklenmesi” projesinde ilk saha faaliyeti Bursa’da başladı. Proje kapsamında uzun süredir üretim kapasitesi sınırlı olan Orhaneli Kadın Girişimi, Üretim ve İşletme Kooperatifi yeniden yapılandırıldı.
Bölgenin yerel gıda ürünlerinin satışı ve pazarlamasını yapacak kooperatif için 10’u Geçici Koruma Altındaki Suriyeli (GKAS) kadınlardan 10’u da yerel topluluk üyelerinden olmak üzere toplam 20 kadın ortaklık süreci başlatıldı.

Kooperatifin yeni kadın ortakları kırsal kalkınmada öncelikli ilçelerden olan Orhaneli’nin yoğun talep gören yöresel ürünlerinin (salça, erişte, turşu, ekmek, tarhana vb.) üretilmesi ve pazarlanması konusunda, Bursa’da 40 gün süreyle teorik ve işbaşı eğitimleri alacaklar. Proje kapsamında üretilen bu ürünlerin pazarlanması ve aynı zamanda açılması planlanan kahvaltı mekanında tüketiciye doğrudan ulaşması hedefleniyor.

Kooperatifin bugün açılış törenine Orhaneli Kaymakamı Emir Osman Bulgurlu, Orhaneli Belediye Başkanı Orhan Aykurt, Bursa İl Tarım ve Orman Müdürü Hamit Aygül ile birlikte çok sayıda yetkili katıldı.

Açılış konuşmasını yapan S.S. Orhaneli Kadın Girişimi Üretim ve İşletme Kooperatifi Başkanı Sevgi Bal “Biz Orhanelili kadınlar olarak yöresel ürünlerimiz tanıtmak, ekonomimize gücümüz yettiğince katkıda bulunmak istiyoruz. Bu konuda yanımızda destek olan tüm yetkililere teşekkür ediyoruz.” dedi.

‘’Orhaneli’deki kırsal turizmin de canlanması hedefindeyiz’’

Bursa İl Tarım ve Orman Müdürü Hamit AYGÜL, Bursa’da yürütülecek olan çalışma ile geleneksel ürünlerin işlenip pazarlanması konusunda, Orhaneli ilçesinde var olan S.S. Orhaneli Kadın Girişimi Üretim ve İşletme Kooperatifini canlandırmayı hedeflediklerini söyledi. Aygül konuşmasında şu ifadelere değindi: ‘’Bu projede, azimleriyle her işi başaran kadınların ve kırsal turizmin ana teması altında çalışmaya başlıyoruz. FAO önderliğinde, Japon hükümetinin desteğiyle yürüttüğümüz projede Beşi buradaki mevcut kooperatifin eski üyeleri arasından, kalanı Suriyeli ve yerel topluluklar arasından seçilen 25 kadının üye olacağı bu kooperatifle ilimizdeki kırsal turizmi de canlandırma hedefindeyiz. Burada uygulayacağımız proje ile yerel ürünlerin yetiştirilmesi, üretilmesi ve pazarlanması konusunda girişimciler eğitilecek. Proje kapsamında kurulması planlanan kahvaltı salonunda ise yerel kooperatif ve üreticiler tarafından üretilen ürünlerin tüketiciye direkt ulaşması sağlanacak’’

İl Müdürü konuşmasını ‘’İşbirliği içerisinde çalıştığımız ve bu projeyi fonlayan Japonya Hükümeti başta olmak üzere FAO yetkililerine, projede emek veren çalışma arkadaşlarıma şahsım ve kurumumuz adına teşekkür ediyorum. Eğitim süreçlerinin ve sonrasında açılması planlanan kahvaltı salonun tüm faydalanıcılara hayırlı olmasını temenni ediyorum.’’ şeklinde sonlandırdı

Belediye Başkanı Orhan Aykurt da kooperatifin ve tesisin faliyete geçmesiyle ilçenin yerel ürünlerinin tanıtımı konusunda önemli bir eşiğin yakalanacağına dikkat çektiği konuşmasında “İnsanlarımızın doğduğu yerde doyması temel hedefimiz. Kadınların üretim yapma başlangıcında bulundular. Tüm desteğimizle yanlarındayız.” ifadelerini kullandı

Kaymakam Osman Bulgurlu, kadın girişiminin önemine dikkat çektiği konuşmasında  şu ifadelere değindi: “Üretimini yaptığınız ürünleri pazarlama konusunda artık rakip küresel, daha azimle çalışmalısınız. Orhaneli Belediye başkanımıza bu yeri tahsis ettiği için ve Bursa İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ekibine emekleri için gönülden teşekkür ediyorum. Arkanızda sağlam bir kadro var.”

Faydalanıcılar iş güvenliği, hijyen, gıdanın muhafaza edilmesi, sebze ve meyve kurutma yöntemleri, salça, tarhana gibi ürünlerin üretim tekniklerini Tarım ve Orman Bakanlığı’nın gıda mevzuatları doğrultusunda üretecekleri ve daha kaliteli, gıda güvenilirliliği koşullarına uygun ürünlerin satışını da yapacaklar.

FAO uzmanları, Milli Eğitim Bakanlığı, İŞKUR ve Halk Eğitim’in işbirliği ve katkılarıyla verilecek eğitimlerde KOSGEB ile birlikte katılımcılara girişimcilik kursları da sağlanacak ve dersleri başarıyla tamamlayan kursiyerlere sertifikalar verilecek.

Mikro-Girişimcilik örneği olan Projede, kooperatif ortağı kadınların rekabet gücüne erişebilmesi, ailelerinin ve yörenin ekonomik gücüne katkı sağlaması ve sosyal hayatta daha fazla yer edinmeleri amaçlanıyor. Çocuğu olan üyeler için kreş hizmetinin sağlanacağı proje kapsamında Çocuk Gelişimi ve Eğitim konusunda eğitim vermek üzere bir çocuk gelişimi uzmanı da projede görev alacak.

Projenin, bölgede yer alan Sadağı Kanyonu ve Termal Tesislerin de katkısıyla Orhaneli’nin kırsal turizmine de katkı sağlaması öngörülüyor.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.