Öne Çıkanlar veremsavaş Hamilelik Kedi BUSİAD İnce Medya
banner13

MEHMET ATMACA: KENTSEL DÖNÜŞÜM BU DEĞİLDİR

Saadet Partisi Bursa Büyükşehir Belediye Başkan Adayı İnşaat Yüksek Mühendisi Mehmet Atmaca, Bursa’da yapılan kentsel dönüşümün yanlış uygulandığını belirterek “Bizim kentin bütün sorunları ile ilgili çok mükemmel projelerimiz varken biz işin ehline önem verdiğimiz için her işte istişare ederek yapacağız ve inşallah Bursa’mızı çok kısa sürede iyi bir yere getirebiliriz” dedi.

İnegöl Belediye başkan adayı Hasan Eroğlu ile birlikte İnegöl Ticaret ve Sanayi Odasını ziyaret eden Mehmet Atmaca, kentsel dönüşümle ilgili çok önemli açıklamalarda bulundu.

Kendisinin bu konuda uzman olduğunu söyleyen  İnşaat Yüksek Mühendisi Mehmet Atmaca, Bir konuya değineceğim, Kentsel dönüşüm Bursa için çok önemli bir konu. Şimdiye kadar bu yapılanlar kentsel dönüşüm mü? Bakın kentsel dönüşüm Türkiye’de tutmadı. Avrupa’da bir çok ülke bazı şehirlerini kentsel dönüşüm adına yapılandırdı. O ikinci dünya savaşında yıkılan şehirlerini yeniden planladılar, bütün şehri, yollarını, parklarını her türlü ihtiyaçlarını planlayıp, şehirlerini yeniden inşa ettiler. Kentsel dönüşüm bu dur.  Yoksa bir binayı yıkıp onu yenilemek kentsel dönüşüm değildir. Ya da boş araziye inşaat yapmak kentsel dönüşüm değildir.

 

Kentsel dönüşümün amacı Kentsel sorunları çözmektir. Yani ulaşım sorunları, alt yapı sorunları, bunlar bu sorunları tam tersi artırıyor. Bir binayı yıkıyor yerine 5 katlı diyor. Bu şehrin sorunlarını artırır. Alt yapı sorunlarını artırır bu kesinlikle yanlıştır, biz inşallah bütün kenti önümüze alacağız. 50 yıl sonrasını düşünüp yeniden planlayacağız, bunu yapmadan bu iş olmaz. Bir kanun çıktı 2012 yılında, riskli yapıların dönüştürülmesi kanunu.

 

Türkiye, özellikle Bursa deprem bölgesi her an bir deprem olma ihtimali çok yüksektir. Çünkü, Bursa’da 600 yıllık deprem kayıtları var, bu kayıtlara göre 150 yılda bir Bursa’da büyük deprem yaşanıyor. En son depremde 1855’te yaşandı. 1855’ten bu yana 150 yıldan fazla 170 yıla yakın, yani her an büyük bir deprem oluşabilir. O yüzden mutlak surette tehlikeli depremde yıkılma olasılığı yüksek olan yapıların tesbiti ve dönüştürülmesi şarttır. Ama bu kentsel dönüşüm değildir. Bunu da yapmak mümkündür. Bilim buna müsaade ediyor. Benim mesleğim bu. Bir depremde yıkılacak bina sayısı istatistikler var. 100 tane binadan ancak 5’i, yani bunu biz akademik bir sürü çalışma oldu bu konuda, basit bir çalışmayla Bursa’da yıkılabilecek binaları tesbit edebiliyoruz. Bunu tesbit edip, bunları yıkıp yerine getirmemiz gerekirken, biz rantı en yüksek, kârı en yüksek, geliri en sağlam yapıları yıkıp değiştirdik. Yazık bu memlekete günahı boyunlarına inşallah iyi olur diyoruz” dedi.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.