Öne Çıkanlar pandemi Engelsiz ORHANGAZİ incemedya Teknoloji
banner13

Öğrenci Andı, okullarda gururla okunmaya devam etmelidir!

Öğrenci Andı’nın, dönemin Milli Eğitim Bakanı Reşit Galip tarafından 1933 yılında yazıldığını ve 23 Nisan 1933’te, bir okulda yapılan törende öğrencilerin bu andı okumasının ardından Cumhuriyet'in 10. yılından başlayarak okullarda bu andın okutulmaya başlandığını hatırlatan Karabıyık, “Öğrencilerin 80 yıl boyunca, hep bir ağızdan gururla okuduğu Andımız, 8 Ekim 2013 tarihinde İlköğretim Kurumları Yönetmeliğinde yapılan değişiklik ile kaldırılmıştır. Türk Eğitim Sen ve Eğitim İş sendikalarının açtığı davaların ardından, 2018 yılında Danıştay 8.Dairesi sendikaları haklı bulmuş ve yönetmeliğin ilgili maddesinin iptaline karar vermiştir. Bu gelişmenin üzerine Milli Eğitim Bakanlığı karara itiraz etmiş, Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu MEB’in itirazını kabul etmiştir. Bu karar doğrultusunda, 12 Mart 2021 tarihi itibariyle Andımız okullardan resmen kaldırılmıştır” dedi.

CHP’li Karabıyık, “Milli Eğitim Bakanlığı’nın 2018 yılında Andımız ile ilgili Danıştay’a verdiği temyiz dilekçesinde Öğrenci Andı gibi uygulamaların “okulların ideolojikleşmesine ve askerileşmesine neden olduğu” vurgulanmıştır. Ayrıca aynı savunmada “her sabah çocukları bir araya toplayıp bir takım cümleleri tekrar ettirmek çağın gerisinde bir anlayıştır” ifadesi yer almıştır. Bu savunmalarda görmezden gelinen ise şudur, Andımızla çocuklarımıza bir “bilgi” öğretilmemektedir. Milli ve manevi değerlerin pekiştirilmesi,  Andımızda geçen ‘doğruluk, çalışkanlık, küçükleri korumak, büyükleri saymak’ ve bunu gibi kavramların içselleştirilmesi amaçlanmaktadır. Bu yanıyla Andımız, Bakanlığın ifade ettiği gibi ‘zorla ezberletilen bir metin’ değil; coşkuyla söylenen ve yaşamın her aşamasında içselleştirilmesi gereken ilkeler bütünü olarak görülmelidir. Andımız, sevgi, saygı gibi kavramların ezberlenmesinden ibaret değildir, bu kavramların içselleştirilmesi ve davranışa dönüştürülmesi amacını taşır” açıklamasında bulundu.

Dünyadaki çağdaş eğitim sistemleri ile örnek olan okullarda da benzer gelenekler olduğunu hatırlatan Karabıyık, “Andımızın çağ dışı olduğu savunması kabul edilemez. Asıl çağdışı olan; dürüstlük, doğruluk, çalışkanlık gibi kavramlarla Atatürk sevgisine sadece ezberlenmesi gereken bir metinmiş gibi yaklaşmak, bu metnin içselleştirmeye çalıştığı değerleri yok saymaktır.  Andımızın içeriğinden neden rahatsız olunmuştur ve kaldırılmasının asıl gerekçesi nedir? 1933’ten bu yana okullarımızda okunan Öğrenci Andı’nın bundan sonra okunmayacak olması kararından, Milli Eğitim Bakanlığı geri dönmelidir. Öğrencilere doğruluk ve iyiliği aşılama amacı taşıyan Öğrenci Andı, okullarda gururla okunmaya devam etmelidir” sözleriyle açıklamasını tamamladı.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.