Öne Çıkanlar Hamilelik Kriptoloji İhsaniye Üniversite Zeytinyağı
banner13

OKUL MÜDÜRLERİNE PATENT-FAYDALI MODEL-TASARIM

İmzalanan işbirliği protokolü kapsamında yürütülmesi planlanan çalışmalardan ilki okul müdürlerine yönelik olarak gerçekleştirilen “Farkındalık Semineri” ile başladı.

Tophane Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nde yapılan seminere İl Milli Eğitim Müdürü Sabahattin Dülger, Uluslararası Patent Birliği Başkanı Erdem Kaya, tüm resmi ortaöğretim kurumları ve BİLSEM’ler de dâhil olmak üzere toplam 229 kurumun müdürleri ve İl Milli Eğitim Müdürlüğü bünyesinde oluşturulan Patent/Faydalı Model Birimi’nin sorumluları katıldı.

Programın açılışında konuşan Dülger, insanoğlunun hayal gücünün sınırlarının bulunmadığını ifade etti. Yaşam var oldukça icatların hiç bitmeyeceğinin ve toplumların yaratıcı fikirlerle gelişmeye devam edeceğini belirten Dülger, yürütülen “patent-tescil-faydalı model” kavramlarının önemine vurgu yaptı.

Patent seferberliğinin meyvelerinin kısa sürede alınmaya başladığını ifade eden Dülger, “Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürlüğü’ne bağlı okullarda geride kalan zaman içinde faydalı model, tasarım ve marka tescili için ülkemiz genelinde yapılan toplam 248 başvurudan 56’sının İlimizde bulunan okullarımız tarafından yapıldığını görüyoruz. Bu, şehrimiz için gurur verici. Devamının geleceğine de yürekten inanıyorum. Bursa bu hazırlık çalışmaları sürecinde farkını ortaya koyarak okullar içinde bu çalışmalardan sorumlu olacak yönetici ve öğretmenlerimizi belirlemiş, onların sürece adaptasyonlarına dönük ön bilgilendirme çalışmalarını gerçekleştirmiştir. Uluslararası Patent Birliği ile geride kalan eğitim-öğretim yılı içinde olgunlaştırdığımız ve 15 Kasım’da karşılıklı attığımız imzalar ile hayata geçirdiğimiz işbirliği protokolü ile “buluşların kaybolmaması ve şehrimizde/ülkemizde bir değere dönüşmesi” hedefine odaklanacağız.” şeklinde konuştu.

Dülger, Uluslararası Patent Birliği Başkanı Erdem Kaya’nın nezdinde tüm yönetim kurulu üyelerine, verdikleri destek ve gerçekleştirilen etkin işbirliği için teşekkür etti.

Türkiye’nin marka, patent, faydalı model ve benzeri konularda hızlı bir şekilde yol alması gerektiğini vurgulayan UPB Yönetim Kurulu Başkanı Erdem Kaya, “Buluşçuluğun en temel ilkesi merak. Bursa, Türkiye’nin en fazla ARGE merkezine sahip olmasından dolayı icat ve patentler için büyük bir fırsat. Dikkat ederseniz son zamanlarda patent, ARGE ve inovasyondan çok fazla bahsedilir oldu. Bunun sebebi, kurumların maddi ve gayri maddi varlıklarına yani fikrî varlıklarına baktığımızda, önceleri maddi varlıklar daha değerli iken günümüzde fikrî varlıklar daha değerli hale geldi. Örneğin ünlü markaların sadece logoları, kendi maddi varlıklarından daha değerli. O yüzden icat çok önemli ama icadın da patentinin alınması gerekli.” şeklinde konuştu.

Konuşmaların ardından program Erdem Kaya’nın patent/faydalı model/tasarım alanlarında farkındalık oluşturulması hedefi doğrultusunda yapmış olduğu sunum ile devam etti. Okul müdürlerine yönelik olarak gerçekleştirilen seminer ile başlatılan işbirliği çalışmaları kapsamında; öğretmen ve öğrencilere patent/faydalı model/tasarım konularında çeşitli eğitimler verilmesi, il düzeyinde ödüllü yarışmalar düzenlenmesi ve protokol kapsamına alınan okullar için “inovasyon karnesi” hazırlanması gibi çalışmaların yapılması planlanıyor

Anahtar Kelimeler:
BursaOkul
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.