Öne Çıkanlar TUTANAK İddialar özgürlük Sanal KUTLAMA

PROF. DR. İLBER ORTAYLI: “YENİ NESİLLER İÇİN ÇOK ÖNEMLİ BİR ESER KAZANDIRILDI”

Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar, açılışa hazırlanan Panorama 1326 Bursa Fetih Müzesi’nde Prof. Dr. İlber Ortaylı’yı ağırladı. Dev eseri gezen Prof. Dr. Ortaylı, Panorama 1326 Bursa Fetih Müzesi’nin ihtişamlı yapısıyla etkileyici olduğunu belirterek, eski Bursa’nın bu müzede görülebileceğini söyledi. 

Dündar: “Dünyanın En Büyük Tam Panoramik Müzesi”
Ziyaret sırasında müze hakkında Prof. Dr. Ortaylı’ya bilgi veren Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar, “Bursa'yı, Bursa dışına taşıyacak olan Panorama 1326 Fetih Müzesi'nin açılışına az bir zaman kaldı. Bizler, bu proje ile 1326 Bursa'sını resmederken Bursa'ya bir anıt eser kazandırmayı planladık. Bursa'da yeni bir mimari eser, yeni bir siluet ortaya çıktı. Bununla birlikte bölgenin gelişimine, dönüşüme ve turizmine katkı sağlayacak bir proje oldu” dedi.

Çok nadir görülen bir çalışma ortaya koyduklarını ifade eden Dündar, “Türkiye'de İstanbul Fetih 1453'te olduğu gibi Bursa'da ikincisi yapılmış oluyor. Bu yönüyle baktığımızda da tam panorama olarak dünyanın en büyüğü konumundadır. 42 metre yarıçapı ile Türkiye'nin en büyük kubbesi oldu. Mimari çizim olarak belki kolay ama mühendislik olarak bunu uygulaması çok zor. Bununla birlikte bizler de ilkleri denedik ve başardık. Burası sadece panorama müzesi değil, aynı zamanda kültür merkezi olacak. Birçok aktivitenin yapılacağı, Bursa'nın tanıtılacağı bir yer olacak. İlber Ortaylı hocamız da burasını ziyaret etti ve bizlerin misafiri oldu. Kendisine teşekkür ediyoruz. Onun yorumları ve onun gözünden Panorama 1326 Bursa Fetih Müzesi büyük önem arz ediyor” diye konuştu.

Ünlü tarihçi Prof. Dr. İlber Ortaylı da eski Bursa’yı yeni nesillere anlatma adına büyük fayda sağlayacak bu eseri kazandırdığı için Başkan Dündar’ı tebrik etti. Panorama 1326 Bursa Fetih Müzesi’nin çok geniş bir kubbeye sahip olduğunu anlatan Ortaylı, “Bir daha aynı bina başka bir yerde tekrarlanır mı bilmiyorum. İstanbul'a nazaran burası daha geniş ve aynı şekilde bir şey anlatıyor. Burada anlattığı bir savaş değil, barış ile Bursa'nın ele geçmesidir. Bırakın 19-20. yüzyıllarını, 1960'lara kadar bizim bildiğimiz, gördüğümüz Bursa bugün artık yok. Bunu bu müzede öğreneceksiniz. Yeni nesiller bunu öğrendikçe de belki Bursa'nın düzeltilmesi için bir hareket ve ruh meydana gelebilir. Bu bakımdan belediyenin bu girişimini, yapılaşmasını faydalı buluyorum” ifadelerini kullandı.  Başkan Dündar, ziyaretin anısına Prof. Dr. İlber Ortaylı’ya, özel Bursa ipeğinden bir tablo hediye etti.

Osmangazi Belediyesi

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner22

banner21