Öne Çıkanlar aşıklık ezcane KUTLAMA İddialar Sanal

“SİGARA BIRAKMAYA SÖZ VERİN. BAŞARABİLİRSİN”

Tütün kullanımı sebebiyle ortaya çıkan hastalıklardan her yıl dünyada 8 milyona yakın insanın hayatını kaybettiğini aktaran Uzm.Dr. Çetin, “Yine araştırmalara göre dünyada 15 yaş üzeri nüfusta yaklaşık 1,2 milyar kişi tütün ürünü kullanmaktadır. Yani her üç erişkinden biri. Ülkemizde ise 15 yaş üzeri 17 milyon kişi tütün ürünü kullanıyor. Sigarayı 1 kez deneyen 4 kişiden 3’ü bağımlı hale geliyor. Dünya Sağlık Örgütü’nün yayınladığı son rapora göre dünya genelinde tüm ölümlerin % 35’i kanserden meydana geliyor. Tüm kanserlerin %30’ unun nedeni sadece tütün ürünü” olduğuna dikkat çekti.

Uzm.Dr.Çetin, tütün ürünü kullanımının sağlık ve diğer zararları konusunda toplumda farkındalık oluşturmak, kullananlara bırakmaları yönünde bilinç kazandırmak ve sağlıklı yaşam davranışlarını geliştirmek amacıyla Dünya Sağlık Örgütü bu yıl “Sigara Bırakmaya Söz Ver“ teması belirlerken Sağlık Bakanlığı’nında “Başarabilirsin” kampanyası başlattığı bilgisini verdi.

Yaşanılan Kovid-19 salgının tütün ve tütün ürünü kullanımının zararlarıyla ilgili farkındalığa yol açtığını söyleyen Uzm.Dr.Çetin “Çalışmalar gösteriyor ki, sigara kullanan bireyler, Kovid-19 hastalığından daha fazla etkilenip daha zor atlatıyorlar. Koronavirüs özellikle akciğerleri hedef almaktadır. Bu nedenle tütün kullanımın zararları ile ilgili bu farkındalığı sürdürmek ve sağlığımızı korumak için gerekli önlemleri almamız gerekiyor. Kuşkusuz bu önlemlerin başında tütün ürünlerinden uzak durmak gelmektedir. Tütün ürünlerinden uzak durmanın sadece kendimizi değil, çevremizdeki insanları korumak anlamına da geldiğini unutmamalıyız.” şeklinde konuştu.

Hemen Başvurun

Bursa’da 18 ayrı poliklinikte sigarayı bırakmak isteyen vatandaşlara tıbbi yardım ve danışmanlık hizmeti verdiklerini kaydeden Uzm.Dr.Çetin, “Bugün ilimizde hemen hemen bütün hastanelerimiz ve sağlıklı hayat merkezlerimizde sigara bıraktırma polikliniklerimiz var. Bu polikliniklerde sigara bırakma konusunda eğitim almış uzman hekim, hekim ve diğer yardımcı sağlık personeli görev yapmaktadır. Hekim tarafından, Sigara kullanıcısı genel bir sağlık bakış açısıyla değerlendirilerek bağımlılık düzeyi ortaya konmaktadır. Gerekli tanısal testler, laboratuvar ve görüntüleme tetkikleri yapılmaktadır. Değerlendirme sonucunda farmakolojik tedavi düzenlenmekte, gerekli durumlarda davranışsal bilişsel danışmanlık hizmeti verilmektedir” dedi.

Başarabilirsiniz

Tütün bağımlılığından kurtulmak isteyen kişilerin yine ALO 171 Sigara Bırakma Danışma Hattını arayarak danışmanlık hizmeti alabileceklerini sözlerine ekleyen Uzm.Dr.Çetin, “Vatandaşlara bugünü milat kabul ederek “Sigara bırakmaya söz verin. Başarabilirsiniz” diyerek çağrıda bulundu.



Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner22

banner21