Öne Çıkanlar bursa Belediye sağlık NECMİ İNCE Yankı

TÜRK HEMŞİRELER DERNEĞİ BURSA ŞUBESİ’NDE HEMŞİRELER GÜNÜ MESAJI

Türk Hemşireler Derneği Bursa Şubesi, Hemşireler Haftası nedeniyle Heykel’de Atatük Heykeli’ne çelenk bıraktı. Türk Hemşireler Derneği Bursa Şubesi Başkanı Nihayet Göğebakan, salgın sürecinde başka canları kurtarmak için fedakarca hizmet ederken hayatını kaybeden tüm sağlık çalışanlarını rahmet ve minnetle andıklarını belirterek şu açıklamayı yaptı;

“Yaşamın içinde görevi gereği insana en yakın durmak, en yakınında dururken onun tüm yaşam belirtilerine duyarlı olmak, onları anlamlandırmak, görev sorumluluk ve yetkileri kapsamında gerektiğinde müdahale etmek, uyarmak, sonucunu izlemek; bu nedenle lisans düzeyinde iyi bir eğitimden geçtikten sonra mesleki gelişimini sürdürmek zorunda olan bir mesleğin üyesidir hemşire.

Mesleğin tarihsel sürecine baktığımızda dünyada ve ülkemizdeki tarihte iz bırakan liderlerimiz savaşlara, salgınlara, siyasi ve ekonomik kaosa, ırksal ve dini çatışmalara rağmen, ülkelerinde ve tüm dünyadaki yaralılara ve yardıma muhtaç insanlara hemşirelik bakımı vererek hayata tutunmalarına katkıda bulunmuşlardır.

Tarihler bize gelecek için bir program vermez ama geleceğimizle ilgili iyileşebilmemiz için kendimizi ve ortak insanlığımızı anlamamızı sağlar. Bu nedenle, dünyada modern hemşireliğin kurucusu kabul edilen Florence Nightingale ve ülkemizde değerli öğrenciler yetiştirmiş Perihan Velioğlu hocamız, ilk kadın hemşiremiz Esma Deniz, Balkan Harbi sırasında Çanakkale’de özverili çalışmaları ile akıllarımıza yer eden Hüseyin Safiye Elbi, Leman Birol ve daha kaybettiğimiz nicelerini rahmet ve şükranla anıyoruz.

Küresel olarak Covid-19 ile mücadele ettiğimiz, zor süreçten geçtiğimiz günlerde hemşirelerin gösterdiği fedakârlıkları; insanları hayatta tutmalarının, sağlıklarına kavuşturdukları insanların mutluluklarını paylaşmalarının dışında kendileri ile ilgili hiçbir talepleri olmamıştır. Dünya Hemşireler Birliği’nin (ICN) 2020 teması “Hemşireler Dünya Sağlığında Öncü Ses” - “Hemşireler Küresel Anlamda Dünyayı Sağlığına Kavuşturuyorlar”.

Modern hemşireliğin kurucusu Florence Nightingale’in 200. Doğum yılı nedeniyle Uluslararası Hemşireler Birliği’nin 2020 yılında tüm ülkelerde kutlanmak üzere belirlediği tema, “Hemşireler Dünya Sağlığında Öncü Ses”. Uluslararası Hemşireler Birliği (ICN) dünyadaki 120 ülkenin federasyonu. Kendini mesleğine adamış hemşirelerin oluşturduğu birleştirici gücü sayesinde 100 yıldır bir aradadır. Birlikteliğinin içeriği arkadaşlık, meslektaş desteği ve mesleğe sahip çıkmaktır. Sağlık çalışanlarının %60’ını oluşturan hemşirelerin mesleklerinde hatırı sayılır ilerlemeler olmasına rağmen, bazı sorunların hala aşılamadığını görüyoruz. Bu sorunları sıralayacak olursak; hemşirelik eğitiminde standardın sağlanmaması, çalışma saatleri, fazla mesai, iş yüküne bağlı tükenmişlik sendromu, hemşirelerin insanca yaşayabilmesi için ücret politikalarının olmaması, 3600 ek göstergenin hala verilmemiş olması, fiili hizmetin geriye dönük uygulanmaması, özlük haklarına ilişkin sorunlar, sağlıkta şiddet yasasının çıkmasına rağmen şiddetin devam etmesi, hemşireler için güvenli çalışma ortamlarının oluşturulmaması, başarılı uygulamaların sürekliliğinin sağlanamaması.

Kendisi, anası, babası ya da çocuğu hasta iken başka canlara şifa olandır hemşire. Biz hemşirelerin yegâne istediği bu kutsal mesleğin toplumda hak ettiği saygınlığı görmesidir.

İnsan ve toplum sağlığının korunmasında, sağlık hizmetlerinin kalitesinin artmasında büyük emek ve katkıları olan, alanda büyük özveriyle çalışan hemşirelere verilen maaş, performans ücreti, hemşire insan gücünün yürütmekle yükümlü olduğu 24 saat sürekli hizmetin karşılığı asla değildir. Bizler insan ve toplumun sağlığı için insanların bize olan gereksinimlerini karşılamak için eğitim gördük. İçinden geçtiğimiz zor günlerde ülke olarak, meslek olarak dayanışmaya ihtiyacımız var. 2020 yılı hemşirelerin yılı. Bizler vazgeçilmez bir güç olarak hep birlikte dünyayı sağlığına kavuşturacağız.

Zamansız ve mekânsız bir mesleğin mensubu olarak mücadele ettiğimiz Koronavirüs salgınında, başka canları kurtarmak için fedakârca hizmet ederken hayatını kaybeden tüm sağlık çalışanlarımızı da rahmet ve minnetle anıyorum.

Tüm meslektaşlarımın özverili çalışmalarının kendilerini zirveye taşıması dileklerimle 12 – 18 Mayıs Dünya Hemşirelik Haftası’nı kutluyorum”

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.