Öne Çıkanlar TUTANAK İddialar özgürlük Sanal KUTLAMA

Türkiye’de veteriner hekimler, eğitimde 178. yılı kutluyor

Veteriner hekimliğin, halk sağlığındaki önemine vurgu yapan Hüseyin Bolten, ‘’Koruyucu hekimlik uygulamalarını bilimsel yöntemlerle yapmamak, hayvansal gıdalarda bağımsız veteriner hekim kontrollerini sağlayamamak, hayvan sağlığı ve ıslahı konusunda bilimsel yöntemlerden uzaklaşmak hem hayvan sağlığını, hem halk sağlığını, hem de ülke ekonomisini riske atmaktadır.’’ dedi.

 

‘’Bugün açılan veteriner fakülteleri içi boş binalardır’’

     Veteriner hekimlik eğitiminin uzun ve pahalı bir süreç olduğunun altını çizen BVHO Başkanı Hüseyin Bolten, açılan veteriner fakültelerinin, içerisinde bilim ve bilim insanı barındırmayan boş binalar olduğunu dile getirdi. Veteriner hekimlik eğitiminin 5 yıllık bir süreçte, teorik ve pratik eğitimin birlikte verildiği, veteriner hekim adaylarının laboratuvar, uygulama hastanesi, uygulama çiftliğinde eğitim aldığı,  önce stajyer ve daha sonra intern hekim olarak eğitimini tamamladığı ve yüksek lisans diploması ile sonuçlandığı bir süreçte gerçekleşmesi gerektiğini söyleyen Bolten, tüm süreç bu şekilde işlemediği takdirde, mezun veteriner hekimin, hekimlik sanatını hak ettiği şekilde öğrenemeyeceğinin, bunun uzun vadede hayvan ve halk sağlığına olumsuz etkilerinin olacağının bir sır değil, son derece açık bir gerçek olduğunu ifade etti.

 

‘’Veteriner hekimlerin istihdam sorunu ortadadır’’

     Türkiye’de bilimsel veteriner hekimlik eğitiminin 178. yılının kutlandığı bugünlerde arka arkaya açılan ve sayısı 32’yi bulan veteriner fakültelerinin istihdam sorunu oluşturduğuna değinen Bolten, ‘’Sürekli olarak veteriner hekim mezun eden fakültelerden mezun olan, halk sağlığının güvencesi veteriner hekimler iş bulamamakta, bulanlar da tüm özlük haklarından, yıpranma payından bile hakkını alamayacak şekilde yaşamlarını sürdürmeye mecbur bırakılmaktadır.’’ dedi.

 

‘’Veteriner hekimler aşı çalışmalarının içinde olmuşlardır’’

     Yaşanan tüm sıkıntılara rağmen veteriner hekim bilim insanlarının önce yeni tip koronavirüsü (Covid-19) izole etmede ve hemen ardından aşı çalışmalarında aktif rol oynadığını söyleyen Bolten, ‘’Bütün bu sorunların merkezinde yer almasına rağmen,  veteriner hekimlik bugün tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de covid-19 sürecinde doğal akışını yaşamıştır. Yani, virüslerle çalışmaya alışkın bir meslek olan, fakültelerinde ‘’viroloji’’ kürsüleri bulunan veteriner hekim bilim insanları, önce yeni tip koronavirüsü izole etmiş, ardından aşı çalışmalarının içinde olmuşlardır. Bu sebeple biz de 178.yılımızda, tüm yöneticileri, toplumsal açıdan önemi 1700’lerde anlaşılmış bu mesleğin eğitimi ve eğitim sonrası icrası ile ilgili olarak, hem hayvan sağlığını hem halk sağlığını gözeterek düşünmeye davet ediyoruz.’’ diyerek sözlerini noktaladı.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner22

banner21