Öne Çıkanlar ateş NİLÜFER Revizyon kahraman Kedi
banner13

Uludağ Üniversitesi'nde ilk yapay kalp nakli başarı ile gerçekleştirildi

Bünyesinde kalp nakli yapabilmek için 2019 yılının Aralık ayında Sağlık Bakanlığı'ndan yetki belgesi almayı başaran Bursa Uludağ Üniversitesi (BUÜ) Hastanesi, bu alanda önemli bir adım atarak ilk yapay kalp naklini gerçekleştirdi. Güney Marmara'nın en önemli organ nakil merkezlerinden biri haline gelen BUÜ Hastanesi, 2019 Aralık ayında aldığı iznin ardından ilk yapay kalp naklini yaptı. BUÜ Rektörü Prof. Dr. Ahmet Saim Kılavuz, Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ekrem Kaya ve hastane yöneticileri, gerçekleştirilen operasyon ve hastanın sağlık durumu hakkında açıklamalarda bulundu.

Güney Marmara Bölgesi'nin önemli sağlık merkezlerinden birisi olduklarını söyleyen Rektör Prof. Dr. Ahmet Saim Kılavuz, Tıp Fakültesi akademisyenlerinin suni kalp nakli ameliyatını da başarı ile tamamladıklarını açıkladı. Yapılan işlemin kalp naklinde ilk aşama olduğunu aktaran Prof. Dr. Ahmet Saim Kılavuz, "İnşallah bundan sonraki aşama, kadavradan canlı kalp naklini yapmaktır. Onun için de birikime sahip bir Tıp Fakültemiz, kliniklerimiz ve ana bilim dallarımız var. Bundan sonraki hedefimiz ise Üniversite olarak bir organ nakli merkezimizin hatta organ nakli hastanemizin hayata geçirilmesidir. Bu vizyonu biz kendimize koyduk. Biz ve bizden sonraki yönetici arkadaşlarımız inşallah bu hedefi gerçekleştirmek için ellerinden gelen tüm gayreti gösterecektir" diye konuştu.

Suni kalp nakil işlemini gerçekleştiren BUÜ Hastanesi Kalp Nakil Merkezi Müdürü Doç. Dr. Erman Pektok ise 2 yıl önce başlayan merkez hazırlıklarının kendilerini bu güne getirdiğini vurguladı. İlk kalp destek cihazını bayan hastaya yerleştirmenin mutluluğunu yaşadıklarını belirten Doç. Dr. Erman Pektok; "Organ nakli Türkiye'de çok önemli bir konu. Ancak ne yazık ki canlı vericiden organ nakli söz konusu değil. Ülkemizde 1990'larda modern kalp nakli başladı. Bu zamana kadar ne yazık ki çok önemli rakamlara ulaşamadık. Organ bağışının toplumda kabul görmesi, benimsenmesi ve bir gün hepimizin ihtiyacı olabileceğini özümsenmesi gerekiyor. Güney Marmara Bölgesi'nde bu açığın kapatılması için çalışıyoruz. Önümüzdeki günlerde başarılı kalp nakil operasyonlarıyla da gündeme geleceğimize inanıyoruz" şeklinde konuştu.

Ameliyatın başarılı olduğunu söyleyen Erman Pektok, "Kalp yetmezliği ilginç bir hastalık. Saçınızın telinden tırnağınızın ucuna kadar bütün hücreler kalpten gelen temiz kanla besleniyor. O kullanma sonrası kirlenen kan yine kalbe dönerek temizlenmek zorunda. Dolayısıyla kalp yetmezliği başladığı zaman vücuttaki her hücre ve organ bu durumdan etkileniyor. İleri kalp yetmezliği olan her hastalar da hayatlarında her açıdan tehlikeye düşmüş hastalar. Bu nedenle eve ve yatağa bağlı hale geliyorlar. Bu cihazlar, bir kalp nakli değil elbette ancak hastayı ayağa kaldıran ve sosyal hayata dönmesini sağlayan cihazlar. Bizim hastamızda da bu şekilde bir beklentimiz var. Hastamız 55 yaşında. Genç denebilecek bir yaşta. Bu ameliyatta sonra çocuklarıyla, ailesiyle, sosyal hayatına ve işine geri dönecektir" dedi.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.