banner20
Öne Çıkanlar TUTANAK İddialar özgürlük Sanal KUTLAMA

ULUTEK KÜMELENME STRATEJİSİ İLE REKABETTE FARK YARATIYOR

ULUTEK Bilişim Kümesi BUTECH tarafından gerçekleştirilen Ticaret Bakanlığı destekli Bursa ULUTEK Bilişim Kümesi Hizmet Sektörü Rekabet Gücünün Artırılması (HİSER) Projesi kapsamında düzenlenen Kümelenme Farkındalık Eğitimi’nde, bölgedeki firmalara önemli bilgiler aktarıldı. Açılış konuşmasını yapan ULUTEK Teknopark Genel Müdürü Prof. Dr. İrfan Karagöz, “Küresel ekonomide rekabetin giderek zorlaştığı günümüzde, Ticaret Bakanlığımızın desteğiyle ikinci kümelenme projemizi hayata geçirdik. İlk eğitim olarak firmaların kümelenme konusunda bilgi edinmelerini sağlamak ve firmaları ortak paydada buluşturmak amacıyla farkındalık eğitimi gerçekleştirdik. Böyle kritik bir süreçte, kümelenmenin ve faaliyetlerin sürdürülmesinin kıymetli olduğuna inanıyorum” dedi.

DEĞİŞEN REKABET KOŞULLARI VE İHRACAT VURGUSU

Etkinlikte küme oluşumlarının önemi hakkında bilgi veren eğitmen Yeliz Çuvalcı Özbek, kümelenmenin ihracata katkılarına dikkati çekti. ‘Dördüncü Sanayi Devrimi’ olarak adlandırılan gelişim sürecinde, dengelerin değişerek rekabet koşullarının yeniden şekillendiğini belirten Özbek, “Değişim, artık çok daha hızlı bir şekilde tüm rekabet şartlarında yaşanmaktadır. Kümelenmenin temelinde de rekabetçilik bulunmaktadır. Kümelenme, uluslararası rekabette ülkelerin ve/veya bölgelerin rekabet gücünün artması noktasında önem taşımaktadır. Kümelenmenin temel faydasının ve desteklenmesinin gerekçesi ise rekabet avantajlarını güçlendirerek, küresel değişim ve trendlere küme firmalarının adaptasyonunu destekleyerek, ulusal ve uluslararası işbirlikleri ile pazarda sürdürülebilir bir yapıyı ortaya koymak olduğu söylenebilir” ifadelerini kullandı.

‘GÜVEN VE İŞBİRLİĞİ ÖNEMLİ’

Kümeleri bir arada tutan unsurun yasal bir zorunluluk değil kurumlar arasındaki güven ve işbirliğini olduğunu da kaydeden Yeliz Çuvalcı Özbek, “Kümelenmede gelişmiş müşteri kaygınız olmalıdır. Gelişmiş müşterilerin talepkârlığı, iş birliğine fayda sağlayacaktır. Kümelenme, birbirini tamamlayan ve özellikle bölge dışında katma değerli ürün ile birlikte pazar taleplerini de karşılayabilecek teknolojileri ve hizmetleri sunan uzmanlaşmış ağ yapılarıdır. Kümelenme içerisindeki güven ve işbirliği, grubun ortak zorluklara göğüs germesini ve ortak fırsatları değerlendirerek birbirini güçlendirmesini sağlar. Kümelenme, bir ekosistem meselesidir. Bu ekosistemdeki oyuncular arasında küme içerisinde ortak ilişkiler ağı kurulur. Bir kümelenme oluşumunun içerisinde olmak, gelişmiş bir ekosistemin inovatif bir oyuncusu olmak demektir” dedi.

Anahtar Kelimeler:
BursaUlutekStrateji
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner22

banner21