Öne Çıkanlar TUTANAK İddialar özgürlük Sanal KUTLAMA

OKUL OLGUNLUĞU TESTLE ANLAŞILABİLİYOR

Üsküdar Üniversitesi NP Feneryolu Tıp Merkezi’nden Uzm. Klinik Psikolog Aynur Sayım, okula başlama yaşının ve okul olgunluğunun bazı testlerle anlaşılmasının mümkün olduğunu ifade etti.

Çocuğun gelişim süreci nasıl ilerliyor?

Okul olgunluğunu “Çocuğun fiziksel, zihinsel, sosyal ve duygusal gelişimi açısından belirli bir düzeye gelmesi, okulda kendisinden beklenilenleri başarılı bir şekilde yerine getirmeye hazır olması” olarak tanımlayan Uzm. Klinik Psikolog Aynur Sayım, “Okula karşı geliştirilen ilk yıllardaki olumsuz algı kişinin tüm akademik ve ruhsal yaşantısına etki eder. Ebeveynler, çocuklarının tüm gelişim alanlarında yaşıtlarına paralel gelişim sergilediğinden emin olmalıdır. Bu süreç çocuğun okula başlayana kadar olan genel gelişim süreciyle ilgilidir” diye konuştu.

Bireysel farklılıklar nedeniyle okul olgunluğunun çocuktan çocuğa göre değişmesiyle birlikte, bireysel farklılıkların da da olgunluğu etkilediğini ifade eden Uzm. Klinik Psikolog Aynur Sayım, “Çocuğun okula hazır olup olmadığı ya da okula başlama yaşı, okula hazırlık testleri ve gelişim değerlendirmeleri ile mümkün olabilmekte ve belli alanlarda yetersizlik yaşayan çocukların okul sürecinde de desteklenmeleri gerekir” dedi.

Okul olgunluğu test edilebiliyor

Çocuğun okula hazır olmadığı ise uzmanlar tarafından gerçekleştirilen testlerle anlaşılabiliyor.

NPİSTANBUL Beyin Hastanesi Çocuk ve Ergen Psikiyatrisi uzmanları tarafından uygulanan testlerde okula çocuğun okul olgunluğuna sahip olup olmadığı tespit edilebiliyor. Anaokulu ve anasınıfına başlayan çocuklarda uygulanan söz konusu testler, ilköğretim çağındaki çocuklara da uygulanabiliyor.

Nöropsikolojik taramalar yapılıyor

Okul olgunluğu paketi ile çocuğun okula başlayabilmesi için gerekli olan beceri düzeyinin yapılan nöropsikolojik tarama ile tespit edilmesi amaçlanıyor. Pakette desteklenmesi gereken alanlar var ise çocuk-aile-okul önerilerini içeren bireysel bir program oluşturulması hedefleniyor.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner22

banner21