Öne Çıkanlar pandemi Engelsiz ORHANGAZİ incemedya Teknoloji
banner13

2. Kinoa Yetiştiriciliği Kongresi, İstanbul'da gerçekleştirilecek
Türkiye Kinoa Yetiştiricileri Derneği (TÜKİYED), son yıllarda Türkiye’de popülerliği ve üretimi git gide artan kinoa bitkisini gündeme taşıyan kongreler dizisinin ikincisini düzenliyor.

Yarın saat 11.00’de İstanbul Merter Greenpark Hotel’de 1000’in üzerinde katılımcıyla gerçekleştirecek kongre kapsamında “KİNOA” (Chenopodium Quinoa Wild) bitkisinin Türkiye’de yetiştirilebilecek tohum türleri, Türkiye’ye adaptasyon yetenekleri, yetiştiriciliği, bakımı, gübreleme yöntemleri, zararlıları ile mücadele yöntemleri, hasatı, Kinoa’nın dışında yer alan saponin katmanın işlenerek ayıklanması, Kinoa’dan üretilen yan ürünler ve Kinoa’nın yerli tüketim ve yurt dışı ihracat pazarı konusunda detaylı bilgi paylaşılacak.

Yerli üretimle kinoa ithalatı azalacak

Kinoa Yetiştiricileri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Can Temizel, amaçlarının Türk Çiftçi’sinin bu ürünü yerel imkanlar dahilinde uygun ve yüksek standartlarda yetiştirmesinin sağlanması ve dışarıdan ithal olarak gelen Kinoa ve Kinoa’dan üretilen diğer ürünlerinin azaltılması olduğunu belirtti.

TÜKİYED Başkanı Can Temizel, Kinoa’nın sağlık açısından faydalarına da değinerek; “Kinoa içerdiği yüksek Protein, Demir ve sekiz farklı aminoasit sebebi ile bebek maması yapımında kullanılır. Bu sekiz farklı aminoasit içerisinden dört tanesi sadece anne sütünde ve Kinoa’da bulunur. Gluten içermediği için çölyak hastaları gibi glutensiz ürünler tüketmek zorunda olan insanlar için bire bir’dir. Onkologlar tarafından ise protein ihtiyacını gidermek için sindirim yolunda kanser tedavisi gören hastalara tavsiye ediliyor. Ayrıca yüksek lif içeriğinin yanı sıra, glisemik indeksi en düşük yiyecek olarak, tüketenleri 4 saat tok tuttuğu için diyetlerin vazgeçilmez bir parçası haline gelmektedir” dedi.

Kinoa’nın Güney Amerika’dan Türkiye’ye uzanan yolu

Türkiye Kinoa Yetiştiricileri Derneği (TÜKİYED) Başkanı Can Temizel, Kinoa’nın kökeninin, Güney Amerika ülkeleri olduğunu belirterek, “Kinoa, kökeni Peru ve Bolivya gibi Güney Amerika kıtası olan bir And Bölgesi bitkisidir. 1972’den bu yana kayıt altına alınan 3.800 türü bulunmaktadır. Bunlar 40 ana kategoride toplanmış olup, 25 tanesi Türkiye’de yetiştirmeye uygun türlerdir. Biz de yaptığımız çalışamalar üniversiteler ile işbirlikleri sayesinde Türkiye’de Kinoa üretimi konusunda iç pazarı desteklemeye çalışıyoruz” dedi.

TÜKİYED’in Kinoa üretimi konusunda yerli üreticileri desteklemeyi amaçladığını belirten TUKİYED Başkanı Can Temizel, açıklamasına şu şekilde devam etti: “Derneğimiz; Peru, Bolivya, Amerika ve Avrupa’da 14 farklı ülkede Tarım Bakanlıkları, üniversiteler, araştırma enstitüleri, vakıflar, dernekler ve büyük çapta ticari yetiştiricilik yapan pek çok firma ile temasta olup, bu ülkelerde alınan eğitimler nezdinde, özellikle Kinoa’nın Türkiye’de bölgesel olarak adaptasyon özelliklerine göre, bu 25 adet farklı tohumu içeren kapsamlı bir oturum hazırlamıştır. Türkiye genelinde yetiştiriciliği desteklemek amacıyla bölgesel olarak çeşitli üniversitelerimiz, araştırma enstitülerimiz, vakıflarımız ve derneklerimiz ile işbirliği yaparak, gereken eğitim standartlarının oluşturulması, deneme ekimlerinin yaygınlaştırılması, bilinçli çiftçilerin oluşturulması hedeflenmektedir“.

Kongrede TÜKİYED üyelerinin 2012-2017 yılları arasında Türkiye’de elde ettiği deneyimler, Türkiye’deki tarlalardan fotoğraflar, çeşitli tarlalardan filmler, eğitim filmleri, yurt dışından başarılı örneklerin ele alınacak.

Dünyanın önemli Kinoa uzmanlarından biri olan ve Fransa’da yaptığı çalışmalar ile uluslararası arenada ülkemizi gururlandıran Yrd. Doç. Dr. Özgür Kıvılcım Kılınç’ın da katılacağı II. Kinoa Yetiştiriciliği Kongresi yarın tüm katılımcılara açık ve ücretsiz şekilde gerçekleşecek.
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.