Öne Çıkanlar psikoloji Akbaş Atlet KKTC turizm
banner13

ENFLASYON CANAVARININ ATEŞİNİ ANCAK İHRACATI DÜŞÜRÜR

TETSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Hüseyin Bayram, Pandemi sürecine rağmen, 16 milyar doları aşarak tüm zamanların en yüksek şubat ayı ihracat rakamının yakalanmasını önemli bulduklarını kaydetti. Aynı zamanda enflasyon oranları değerlendirmesinde de bulunan Bayram, yüksek enflasyonun ihracatçıların hammadde bulmasının önünde büyük zorluk oluşturduğunu ifade etti.

“İHRACATÇILARIN CİDDİ SIKINTILARI VAR”

Hasan Hüseyin Bayram, “Şubat ayı ihracat verileri, yüzde 9,6 artış göstererek 16,01 milyar dolar olarak gerçekleşti. Böylelikle 16 milyar doları aşarak tüm zamanların en yüksek şubat ayı ihracat rakamı yakalandı. Zorlu geçen pandemi sürecinde bu rakamlarla yakaladığımız başarı oldukça değerli ancak bu başarıların kalıcı ve istikrarlı olması çok önemli. İhracatçıların önündeki engeller ne kadar kaldırılırsa, ülke ekonomimize katkımız o kadar büyük olacaktır. Döviz kurlarındaki istikrarsızlık, emtia ve navlun fiyatlarındaki anormal artışlar ve temin krizi ile birlikte özellikle tekstil ihracatçıları ciddi sıkıntılarla karşı karşıya kaldı. İhracatta yakaladığımız başarıların artarak devam etmesi adına, karşılaştığımız sorunların ortadan kalkmasını ve ülke ekonomisine katkı sağlayan iş insanları ve sanayicilerin daha da fazla desteklenmesini istiyoruz” dedi.

 “ENFLASYON BEKLENTİLERİ AŞTI”

Açıklanan enflasyon oranları ile ilgili de konuşan Bayram, enflasyonda tek hane isteğine vurgu yaptı. Bayram beklentileri aşan ve 2019’dan bu yana en yüksek seviyeye çıkan enflasyon hakkında, “Açıklanan verilere göre Şubatta aylık enflasyon yüzde 0,91 ile beklentileri aşarken, yıllık enflasyon yüzde 15,61 ile Temmuz 2019’dan bu yana görülen en yüksek seviyeye çıktı. Enflasyon rakamları böyle yüksek olduğunda ihracatçımız, hammadde ihtiyacını karşılamada da zorlanıyor. Enflasyon canavarının ateşini ancak ihracatçı düşürür. Bu nedenle ihracatçının önündeki engel ve sorunlar bir an önce ortadan kaldırılmalıdır. Aksi takdirde bu canavar hepimizi yer. Yargıda olduğu gibi ekonomide de reform çalışmalarının bir an önce hayata geçirilmesini aynı zamanda enflasyon oranının tek hanelere inmesi için çalışmalar yapılması isteğimizi yineliyoruz” ifadelerini kullandı.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.