banner20
Öne Çıkanlar aşıklık KUTLAMA ezcane İddialar Sanal

İKTİDAR, EYT"LİLERİ OYALAMAKTAN VAZGEÇİP ÇÖZÜM ÜRETMELİDİR

CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, TBMM'de düzenlediği basın toplantısında tüm siyasi partilerin bir araya gelerek emeklilikte yaşa takılanların sorunlarının kökten çözülmesi için çalışma yapılmasını istedi. İktidara bu konuda çağrıda bulunan Gürer, “Kayıt dışı kontrol altına alınmıyor, israf önlenmiyor, gereksiz harcamalardan kaçınılmıyor ama kendi ödedikleri primin karşılığını isteyen EYT’lilere yaş sınırı getirip, onların emekliliğinin önü kesiliyor. Bu hakkaniyet ve adaletle bağdaşmıyor” dedi.

“MİLYONLAR BEKLEYİŞ İÇİNDE”

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Emeklilikte Yaşa Takılanların; 1999 yılında o günün koşularında çıkarılan 4447 sayılı yasa ile yaş kriteri getirilip emeklilikleri prim ve gün dolmasına rağmen engellenen kesim olduğunu hatırlattı. Ömer Fethi Gürer, “EYT’li arkadaşlarımızla ilgili 2008 yılında yapılan bir düzenlemede 58 olan yaş aralığı 65 yaşa çıkarıldı. Şu anda ülkemizde kesin rakamlar saptanmasa da 1 milyona yakın arkadaşımız emeklilikleri geldikleri halde emekli olamıyorlar. Bununla ilgili yaklaşık 2 yıldır çok ciddi bir şekilde mücadele içindeler. Emeklilikte Yaşa Takılanlar tanımlamasıyla sosyal medyada da sorunlarını gündeme taşıyorlar ve bu mücadelelerinin karşılık bulacağına inanıyorum” dedi.

“TÜM PARTİLERİN ORTAKLAŞA DESTEK OLDUĞU BİR DÜZENLEME HENÜZ GELMEDİ”

Son olarak Cumhurbaşkanı Danışmanının da EYT’lileri kabul edip bu konuda bir çalışma içinde olacaklarını da beyan ettiğinin altını çizen CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Aradan geçen bunca zamana rağmen bu güne kadar Meclise tüm partilerin ortaklaşa EYT’lilerin sorununu çözeceği bir Kanun Teklifi gelmedi. Cumhuriyet Halk Partisi olarak bu konuda bir çalıştay düzenledik ve bu çalıştayın dışında da Kanun Tekliflerimiz mecliste bekliyor. Ne yazık ki AKP, getirmiş odluğumuz Kanun Tekliflerini mecliste reddetti. Ancak bu sorun hala ülkenin gündemindeki en önemli sorun olarak yerini koruyor. Mutlak suretle EYT’liler için bir düzenleme gerekiyor. Tüm siyasi partilerin birlikte bu yasayı çıkarmaları, sorunu kökten çözmeleri şart” dedi.

“EYT’LİLER SADECE HAK ETTİKLERİNİ İSTİYORLAR”

CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, daha önce kadınlarda 20 yıl, erkeklerde 25 yıl prim ve günü dolduranın emekli olurken yaş kriteri geldikten sonra bu haklarının ellerinden alınmasının büyük bir haksızlık yarattığını ifade ederek, “Bu vatandaşlarımız, yaşı gelinceye kadar işini yitirseler dahi emekli olamıyorlar. Oysa bunlar 20 yıl 25 yıl primlerini ödemiş, primlerinin karşılığı olan, değeri maaş olarak almayı bekleyen kesim. Yani bu arkadaşlar kimseden ayrıca bir destek istemiyorlar, sadaka da istemiyorlar. Verdiklerini geri almak istiyorlar” dedi.

EYT’Lİ BİR AİLE: “AÇLIĞA MAHKÛM NASIL YAŞAYACAĞIZ? BOŞANMANIN EŞİĞİNDEYİZ..”

Emeklilikte Yaşa Takılan bir ailenin kendisini aradığını ve maddi sıkıntılar sebebiyle boşanmanın eşiğine geldiğini ifade eden CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Sabah yine EYT’li bir aile aradı. Figen Sirer, 48 yaşında, 1993 girişli, 25 yıl çalışmış, 2 senedir işsiz. Eşi Emre Sirer ise 49 yaşında, 1993 girişli, 26 sene hizmeti var, 9 aydır işsiz. Başvurdukları yerler yaştan dolayı işe almamışlar. Aile maddi ve manevi olarak büyük sıkıntı içinde. “Boşanma aşamasına geldik sayın vekilim, bizim sorunumuz neden duyulmuyor, neden çözüm üretilmiyor” diye aradılar. Figen Sirer 2023 yılında emekli olacak, Emre Sirer 2024 yılında emekli olacak. Bu süre zarfında emekli olamadıkları için hiçbir yerden gelirleri olmadığı için aklığa mahkûm nasıl yaşayacaklarını soruyorlar. Ortada gerçekten vahim bir durum var” dedi.

“İSRAF VE GEREKSİZ HARCAMALAR SONA ERSİN, EYT’LİLERİN HAKKI VERİLSİN”

Emeklilikte Yaşa Takılanların sorunlarını, bu konuda oluşturulan dernekle tüm partilere duyurduklarını dile getiren CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Bu sürecin daha fazla uzamaması gerekiyor. EYT’lilerin haklarının verileceği bir düzenlemeye ihtiyaç var. Ülkemizde kayıt dışı denilen yani Sosyal Güvenlik Kurumunda olması gerekenlerin ne yazık ki kayıt altına alınmaması SGK’da sıkıntılara neden oluyor. Bunların kayıt altına alınması, israfın önlenmesi ve gereksiz harcamalardan kaçınılması gerçekleştirilmeyip, kendi ödedikleri primin karşılığını isteyen EYT’lilere yaş sınırı getirip, onların emekliliğinin önünün kesilmesi hakkaniyet ve adaletle bağdaşmıyor” dedi.

“BU İNSANLAR NE OLACAK?”

Emeklilikte Yaşa Takılanları, “genç yaşta emekli olmak istiyorlar” diye eleştirenlere tepki gösteren CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “25 yıl çalışan bir insanın kendi ödediği priminin karşılığını istemesi genç emeklilik mi sayılıyor? 25 yıl, dile kolay. O süre içinde işlerini yapmış, çalışmış ama o sürenin sonunda özel sektör, özellikle belli yaştan sonra süresi dolanları işten ayırdığında işsiz kalmışlar. Şimdi devlet bunları genç sayıyor, özel sektörde yaşlı sayarak iş vermiyor. Bu insanlar ne olacak? Bu insanların sorunuyla kim ilgilenecek?” diye sordu.

“SORUN YUMAĞI HALİNE GELEN SİSTEMLE MİLYONLAR MAĞDUR EDİLİYOR”

Emeklilikte yaşa takılan 1 milyonu aşkın, aileleriyle birlikte 3-4 milyon insanın sorun yumağı haline gelen sistemle mağdur edilmesinin kabul edilemez olduğunu ifade eden CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Bu sorunu ortadan kaldırmak gerekiyor. CHP olarak biz bu sorunun çözümü noktasında getirilecek düzenlemelerde EYT’lilerin sorunlarının aşılacağı katkıyı vermeye hazırız. EYT’lilerin mağduriyetinin ortadan kaldırılması için CHP bu konuda kendi üzerine düşeni yapmıştır, yapacaktır. Kanun Tekliflerimiz mecliste beklemektedir. Bu konuda bir çözüm üretilmesini ve bir an önce Cumhurbaşkanlığının da danışmanı vasıtasıyla ele aldığı konuyu açıklaması şarttır” dedi.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner22

banner21