Öne Çıkanlar aşıklık ezcane KUTLAMA İddialar Sanal

Kur ve tedarik sorunu ihracatçıyı zorluyor

Döviz kurlarındaki istikrarsızlık, emtia ve navlun fiyatlarındaki anormal artışlar ve temin krizi ile birlikte özellikle tekstil ihracatçıları, ciddi sıkıntılarla karşı karşıya kaldı. Türkiye Ev Tekstili Sanayici ve İş İnsanları Derneği (TETSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Hüseyin Bayram, 2021 ihracat hedeflerine ulaşabilmenin, bu engelleri kaldırmakla mümkün olabileceğini açıkladı.

TEMİN SÜRELERİ ÇOK UZUYOR

Küresel pazarda emtia ve navlun fiyatlarının anormal oranlarda arttığını yanı sıra lojistikte tedarik-temin sürelerindeki krizin giderek tırmandığına da dikkati çeken Hasan Hüseyin Bayram, “Sıkıntılı süreç devam ediyor. Döviz kurlarındaki düzensizliğin yanı sıra firmaların konteyner bulmakta zorlanması ve bu hizmet için yüksek fiyatların zikredilmesi, ithalat ve ihracat yapmak isteyen firmaları zorlayan başlıca konular. Navlun fiyatlarındaki yükseliş ve hammadde temin sürelerinin uzaması, alt sektörleri haliyle zorluyor. Konteyner fiyatlarındaki artış ve konteyner teminindeki sıkıntılar, ihracatçılarımızın işlerini sekteye uğratıyor. Ekonomi yönetimimizin belirlediği hedeflerin gerçekleşmesi için ihracatçıların desteklenip, yüreklendirilmesi gerekiyor. İhracatçıyı destekleyecek yapısal reformlar ve kronikleşmeye başlayan belli başlı sıkıntıların giderilmesi şart. Devlet, sanayici ve ihracatçı işbirliği ile bugünleri atlatabileceğimize olan inancımız tam” ifadelerini kullandı.

DÖVİZDE İSTİKRAR ŞART

Türk ihracatçısının, 2021 hedefleri için azim ve kararlılıkla çalışmalarını sürdürdüğünü kaydeden TETSİAD Başkanı Hasan Hüseyin Bayram, “Hedeflerimize ulaşmada en önemli parametrelerden biri, kuşkusuz ki döviz kurları. Öngörülebilir bantta dalgalanan bir döviz kuru beklentimiz var. Kasım ayında dolar kuru 8,58 TL iken sipariş almış, yüklemesini yapmış ihracatçının ödemesi, bugünlerde 7 TL’nin altında gerçekleşebiliyor. Enflasyonun zirve yaptığı günümüzde ihracatçımız, hammadde ihtiyacını karşılamada da zorlanıyor. Asgari ücretin yüzde 22 arttığı bir süreçte maaş ve prim ödeme ile birlikte diğer gider kalemleri, altından kalkılması güç bir yüke dönüşmüş durumda. 2020’de dünya genelinde mal ticareti, yüzde 7 daraldı. En önemlisi tüketim azaldı. Dünya genelinde koruma önlemleri hat safhaya ulaşmış durumda. Gümrük vergileri arttırıldı, ithalat zorlaştırıldı. Böyle bir ortamda Türk ihracatçısının yaptığı 169,5 milyar dolar ihracatı büyük başarı olarak görmeliyiz” diye konuştu.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner22

banner21