Öne Çıkanlar Engelsiz Bursagaz Sanat Kıyak sungurlu
banner13

Bosch’un robot teknolojisi engelli çalışanların hizmetinde

İnsanlar ve makineler arasındaki iş birliği nasıl olacak? Robotlar engelli insanların da iş gücüne katılabilmesi için yardımcı olabilir mi? AQUIAS projesi, Almanya’da Robert Bosch GmbH, Fraunhofer Endüstriyel Mühendislik Enstitüsü (IAO), Üretim Mühendisliği ve Otomasyon IPA Enstitüleri ile ISAK GmbH tarafından yürütüyor ve robotlarla ilgili bu sorulara cevaplar sunuyor. Yürütülen proje, Alman Federal Eğitim ve Araştırma Bakanlığı (BMBF) tarafından finanse ediliyor.

Robotlar sayesinde işin kalitesi arttı

Proje kapsamında; Bosch’un otonom üretim asistanı APAS, son derece kısıtlı çalışma kapasitesine sahip, ciddi engelleri bulunan kişileri de işe kabul eden ISAK GmbH’te devreye alındı. APAS burada, sıhhi tesisatların montaj sürecinde kullanıldı. Proje öncesinde bir çalışan karmaşık parçaları bir araya getirmek için günde 8.000 sefer el manivelasını kullanmak zorundayken, artık bu monoton ve fiziksel olarak zorlayıcı işi robotlar üstleniyor. Bu, hem çalışanlar üzerindeki yükü azaltıyor hem de çalışanların son kalite kontrole odaklanmalarını sağlıyor.

Proje sayesinde yapılan işin kalitesi de arttı. Fiziksel olarak zorlu görevler robotlara verildiğinde, yüksek kalite görevler ve doğrudan kişisel iletişim için daha fazla zaman sağlandı.

Projeyi koordine eden Fraunhofer Endüstriyel Mühendislik Enstitüsü’nden David Kremer, “Robotlar, sadece çalışanlar için fiziksel olarak zorlayıcı görevleri devralıyor. İşin hazırlığı ve kalite kontrol gibi diğer tüm görevler yine çalışanlar tarafından yapılıyor ve böylece işlerinin çeşitlilik içermesi sağlanıyor” dedi. Bu uygulama, engelli kişilere iş imkanları ve ayrıca modern üretime katılma fırsatı sunuyor.

Robot teknolojisi bireysel ihtiyaçlara göre özelleştiriliyor

ISAK GmbH’nin bu öncü robot teknolojisini uygulamaya sokmasını sağlamak için Bosch, iş yerini üretim ortamına ve iş gücünün çeşitli ihtiyaçlarına uygun hale getirdi. İnsanları ve makineleri bağlayan arayüzler yeniden yapılandırıldı. Robotlar esnek bir şekilde farklı tezgah yüksekliklerine göre ayarlanabiliyor ve sensörler sayesinde güvenlik bariyerlerine ihtiyaç kalmıyor. Eğer bir işçi makineye çok yaklaşırsa APAS otomatik olarak duruyor. Bu sayede işlenecek parçaların güvenli bir şekilde teslim edilmesi ve çarpışmaların önlenmesi mümkün oluyor.

Bosch APAS Asistan Sistemleri Ürün Müdürü Wolfgang Pomrehn, “AQUIAS projesinde, ciddi engele sahip işçiler aracılığıyla insan-makine etkileşimlerini nasıl iyileştirebileceğimizi öğrenmek istiyoruz. Bir üretim asistanının, genellikle normdan farklı olan çok çeşitli gereksinimleri karşılaması gerekir. Biz de bu nedenle özelleştirilmiş çözümler ürettik. APAS’ın destekleyebileceği durumların ve görevlerin çeşitliliğini sürekli olarak genişletiyoruz” dedi.

Bosch, üretimde ve lojistikte robotların kullanımını daha fazla artırmak üzere, proje sonuçlarını değerlendirerek yeni çözümler oluşturuyor. Şirket, Blaichach (Allgäu) fabrikasında engelli ve engelsiz çalışanlar için yeni çalışma alanları kurmayı planlıyor. Burada, otomotiv üretiminde kalite incelemeleri için mikroskobun altına taşınması gereken ağır alüminyum blokların nasıl idare edilebileceğine odaklanılacak.

APAS hakkında

Bosch’un Sanayi 4.0 konseptinin bir parçası olan APAS gibi otonom üretim asistanları, insanların ve makinelerin güvenli bir şekilde bir arada çalışmasına imkan sağlıyor. Şu anda yaklaşık 20 Bosch fabrikasında, gece ve gündüz vardiyalarında ortak çalışmaya dayalı robot kullanılıyor. Otomotiv sektörü, elektronik, kontrol ve otomasyon teknolojisi alanında öne çıkan şirketler de APAS’ı üretimlerinde kullanıma sokuyor.

Detaylı Bilgi İçin:

Nuray Sağlam, Bosch Türkiye Kurumsal İletişim

0 (216) 432 01 32 [email protected]

Ela Belül / Ünite İletişim

0 (212) 272 93 13 [email protected] ; www.unite.com.tr

Bosch Türkiye hakkında

Bosch Türkiye, ‘Mobilite Çözümleri’, ‘Enerji ve Bina Teknolojileri’, ‘Sanayi Teknolojileri” ile ‘Dayanıklı Tüketim Malları’ alanlarında 5 ayrı şirketle Bursa, Kocaeli, Manisa ve Tekirdağda faaliyetlerini sürdürmektedir. Bosch Grubu, Türkiyede ilk kez 1910 yılında kurulan bir temsilcilikle faaliyetlerine başlamış olup, ilk fabrikasını 1972 yılında Bursada kurmuştur. Bosch Türkiye, 18.240 çalışanı, 15,5 milyar Türk Lirası cirosu, 9 milyar TLlik ihracatı ve Bursa, Manisa ve Tekirdağdaki 4 Ar-Ge Merkezi ile ülkenin önde gelen teknoloji ve servis sağlayıcılarından biridir.

Bosch Grubu, dünyanın önde gelen teknoloji ve servis tedarikçilerinden biridir. Dünya genelinde yaklaşık 402.000 çalışana sahiptir 2017 yılında 78,1 milyar avro satışgerçekleştirmiştir. Faaliyetleri dört sektöre ayrılmaktadır: Mobilite Çözümleri, Sanayi Teknolojileri, Dayanıklı Tüketim Malları ve Enerji ve Bina Teknolojileri. Bosch dünyanıönde gelen IoT şirketi olarak akıllı evler, akıllı şehirler, ağa bağlı mobilite ve endüstri için bağlantılıçözümler sunmaktadır. Sensör teknolojisi, yazılım ve hizmet alanlarındaki uzmanlığını ve kendi IoT bulutunu kullanarak müşterilerine farklı etki alanları genelinde ağa bağlı çözümleri tek bir kaynaktan sunabilmektedir. Bosch Grubunun stratejik amacı; ağa bağlı bir yaşam için çözümler üretmek, yenilikçi ve heyecan uyandıran çözümlerle dünya genelinde yaşam kalitesini yükseltmektir. Kısacası, Bosch Yaşam için Teknoloji sunmaktadır. Bosch Grubu Robert Bosch GmbH ve 60 ülkede 440 bağlı şirketiyle bölgesel şirketlerinden oluşmaktadır. Boschun global üretim, mühendislik ve satış ağı satış ve servis ortaklarıyla birlikte dünyanın hemen hemen tüülkelerinde varlık göstermektedir. Şirketin gelecekteki büyümesi yenilikçilikteki gücüne dayanmaktadır. Bosch dünya genelinde 125 merkezde 64.500 çalışanla araştırma ve geliştirme çabalarını sürdürmektedir.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.