banner20
Öne Çıkanlar aşıklık KUTLAMA ezcane İddialar Sanal

Engelsiz Sıfır Atık Atölyesi Dünya Engelliler Gününde Hizmete Girdi

İnegöl Belediyesi, 3 Aralık Dünya Engelliler Gününde engelli vatandaşlar için yeni bir merkezi hayata geçirdi. 2016 yılı Nisan ayında İnegöl Belediyesi tarafından faaliyete geçirilen Engelliler Gündüz Bakımevi, yapılan düzenleme ile Engelsiz Sosyal Yaşam Merkezi olarak değiştirildi. Merkezde engelli bireylerin farklı aktiviteler ve projeler gerçekleştirebileceği iki adet Engelsiz Sıfır Atık ve Hayal Atölyesi kuruldu. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın 2017 yılında sürdürülebilir kalkınma ilkeleri çerçevesinde oluşan atıkları kontrol altına almak, gelecek nesillere daha temiz ve yaşanabilir bir dünya bırakmak adına hayata geçirdiği ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan’ın himayelerindeki Sıfır Atık Projesine destek olmayı da hedefleyen Engelsiz Sıfır Atık ve Hayal Atölyesi, bugün 11.30’da düzenlenen törenle açıldı.

Engelsiz Sıfır Atık ve Hayal Atölyesinin açılış törenine; Kaymakam Şükrü Görücü, Belediye Başkanı Alper Taban, AK Parti İlçe Başkanı Mustafa Ersan, AK Partili yöneticiler, İnegöl Belediyesi bürokratları, STK temsilcileri ve çok sayıda engelli vatandaş ile ailesi katıldı.

ENGELLİ VATANDAŞLARIMIZI BİR GÜNE SIĞDIRMAK SÖZ KONUSU OLAMAZ
İkramlarla başlayan açılış töreninde konuşan Belediye Başkanı Alper Taban, “Bugün 3 Aralık Dünya Engelliler Günü. Takvime bu böyle işlenmiş olabilir ancak biz gerçekten bizim gözümüzde engeli olmayan tüm insanlarımızı önemsiyoruz. Bunu bir güne sığdırmak gibi bir durumumuz söz konusu olamaz. Ancak tabi bunlar için neler yapıyoruz, neler yapmalıyız bunu da göreve geldiğimizden bu yana mutfak çalışmalarımızda değerlendiriyoruz. Özellikle yaptığımız çalışmalar içerisinde bu şehri engelsiz bir kent yapabilmek için bir dizi planlamalar yapmaya çalıştık. Şehrimizde engelleri kaldırmak adına adımlar atmak durumundaydık. Bir engelli kardeşimiz bana gönderdiği mesajda şöyle ifade etmiş; ‘Sayın Başkanım, bizi anlamak istiyorsanız eğer saat kulesi önünden bir tekerlekli sandalye ile AVM’ye kadar gidin.’ Bu beni çok duygulandırdı. Birbirimizi anlamak için herhangi bir engelimiz olmasına gerek yok. Bizim bunların farkında olduğumuzu ifade etmek istiyorum. Bu engellerin kaldırılması şuanda başladı ama tez zamanda inşallah bitireceğiz. Gerek kaldırımlarımızın düzenlenmesi, eğimlerinin yapılması, vatandaşlarımızın bu konuda daha duyarlı hale getirilmesi… Engelli vatandaşlarımızın kullandığı alanlara araç park edilmemesi, engellerin konulmaması gibi veya vatandaşlarımıza bu anlamda pozitif ayrımcılık yapılması gibi farkındalığı yaşatmamız gerekiyor. Bunu zaman içerisinde hızlı bir şekilde düzenlemeleri yaparak gerçekleştireceğiz” dedi.

ENGELLERİN AŞILDIĞI BİR MEKAN OLACAK
Yapılan düzenlemeyle Engelli Gündüz Bakım Evi olarak adlandırılan yapıyı Engelsiz Sosyal Yaşam Merkezine dönüştürdüklerini kaydeden Taban; “Aslında burada engelleri aştığımız bir mekan olacak. Vatandaşlarımız buraya evlatlarını rahat rahat bırakabiliyorlardı. Ancak onlar burada artık yeni yeni şeyler üretsinler, kendi becerilerini arttırsınlar, hayata daha sağlam bakabilsinler ve bu anlamda kendilerini mutlu hissetsinler, bizim de onlara katkımız olsun arzusu içerisindeyiz” diye konuştu.

SIFIR ATIK PROJESİNE DESTEK
Sıfır atık projesi ve hayal atölyesinden de söz eden Taban, şöyle devam etti: “İçeride ‘Engelsiz Sıfır Atık ve Hayal Atölyesi’ göreceksiniz. Aslında bunun da açılışını gerçekleştirmiş oluyoruz. Sıfır atık konusu özellikle Çevre Şehircilik Bakanlığımızın 2017 yılında sürdürülebilir kalkınma ilkeleri içerisinde oluşan, atıkları da kontrol altına almak ve gelecek nesillere de daha temiz bir dünya bırakabilmek adına hayata geçirdiği, özellikle Sayın Cumhurbaşkanımızın eşi Emine Erdoğan Hanımefendinin himayelerinde başlayan bir projedir. Burada inşallah içeride sıfır atık adına yapılan uygulamaları göreceksiniz.”
ÇOCUKLARIN HAYALLERİYLE SÜSLENECEK
“Çocuklarımızın hayal kurmasını önemsiyoruz. Pek çok hedefler, icatlar, başarılar önce hayalle başlıyor. Biz de o hayalleri gerçekleştirmeleri adına fırsat vermiş oluyoruz. Güzel bir atölye hazırladık. Ben buraya gelmek isteyen herkesi bu atölyede görmek istiyorum. Biz bir şeyler kurguladık ama buranın içini çocuklarımızın hayalleriyle doldurmasını istiyoruz. Biz tüm bireyleri önemsiyoruz. Bizim gözümüzde hepsi parlatılmayı bekleyen bir cevher. İnşallah burada biz o cevherleri ortaya çıkarmak istiyoruz. Ülkemize faydalı olsunlar istiyoruz.”

DEVLETİMİZ HER ALANDA ENGELLİLERE SAHİP ÇIKIYOR
Belediye Başkanı Alper Taban’ın ardından Kaymakam Şükrü Görücü de bir konuşma yaptı. “Bugün güzel ve özel bir gün” sözleriyle konuşmasına başlatan Görücü; “Eğer buradaki kardeşlerimizin yüzleri gülüyorsa biz mutluyuz, gururluyuz. Belediyemize de bu organizasyon için teşekkür ediyorum. Elbette hepimiz bir engelli adayıyız. Ama engellilerimize sahip çıkmak devletimizin en büyük göreviydi. Son yıllarda da hükümetimiz engellilerle ilgili her türlü tedbiri aldı. Belki yeterli görmeyebilirsiniz ancak bundan 15 yıl önce evdeki engelli çocuğunu vatandaşlarımız göstermeye çekinirdi. Bugün devletimiz her alanda engellilerimize sahip çıkıyor. Bugün burada açılışı yapılan tesiste bunlardan biri. Biz her zaman üzerimize düşen görevi yerine getireceğiz. Bu çocuklar bizim. Ülkemiz genelinde yüzde 12 engellimiz var. Onlara fırsat verildiğinde neler yapılabileceğini de çok iyi biliyoruz. Dünya tarihine baktığımızda da Beethoven da bir engellidir. Amerikan Cumhurbaşkanı Roosevelt’de bir engellidir. Örnekleri çoğaltabiliriz. Ülkemizde de Aşık Veysel’i düşünün… Dolayısıyla bu vatandaşlarımıza biz yolların düzenlenmesinden tutun da araçlara binmede kolaylık sağlamak hepimizin görevi” ifadelerinde bulundu.

Konuşmaların ardından protokol üyeleri ve engelli vatandaşlarla birlikte merkezin açılış kurdelesi kesildi. Ardından Engelsiz Sıfır Atık ve Hayal Atölyesi gezilerek yapılan çalışmalar incelendi.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner22

banner21