TÜGİAD Bursa Şubesi tarafından düzenlenen ve Gazeteci Metehan Demir ile ekonomist Murat Sağman’ın konuk olduğu toplantıda 24 Haziran 2018 Pazar günü yapılacak seçimlerin siyasi atmosferiyle birlikte piyasaları nasıl etkileyeceği konuşuldu. İki bölümde gerçekleşen toplantıda gazeteci Metehan Demir, ülkemizdeki siyasi ve ekonomik olarak önemli gündemlerin yaşandığı mevcut atmosfere değinirken, ekonomist Murat Sağman da döviz kuruna ve seçimlerin ekonomik yansımalarına dair görüşlerini paylaştı.
Türkiye Genç İşadamları Derneği (TÜGİAD) Bursa Şubesi yaz dönemi öncesi son ‘Aylık Buluşma Toplantısı’nı gerçekleştirdi. Almira Otel’de yapılan toplantının konukları olan gazeteci Metehan Demir ve ekonomist Murat Sağman, ‘Erken Seçim Öncesi ve Sonrası Ekonomik Değerlendirmeler’ konu başlığında analiz ve tespitlerini iş adamlarıyla paylaştı.
Toplantının açılış konuşmasını yapan TÜGİAD Bursa Şubesi Başkanı Onur Özkul, Türkiye’nin uzun bir süredir siyasal ve ekonomik açıdan olağandışı gündemler yaşadığını ifade etti. Özkul, “Gerek yurt içindeki gerekse direkt ya da dolaylı olarak etkilendiğimiz yurt dışındaki gelişmeler, iş dünyası için olumsuz ve bilinmezlerle dolu bir zemin yaratıyor. Reel sektör ve finans sektörü zor günlerden geçiyor. Tüm bunlara ilave olarak 24 Haziran tarihinde yapılacak erken seçim piyasadaki bilinmezleri artırıyor. Tam da bu noktada erken seçim öncesi ve sonrasında yaşanacak ekonomik gelişmeler ve beklentileri konuşmak istedik” diye konuştu.
Özkul’un ardından sözü alan gazeteci Metehan Demir, döviz kurundaki dalgalanmalardan çok etkilendiğimize vurgu yaparken, “Yapılan bir araştırmaya göre Türkiye’de insan psikolojisine en çok etki eden unsurlardan bir tanesi Dolar ve Euro’nun artışıymış. Ve bugünlerde bunu çok ağır bir şekilde hissediyoruz” ifadelerini kullandı.
“Türk seçmenindeki son 10 metre teorisi”
Türk seçmenine dair 10 metre teorisinden bahseden Demir sözlerini şöyle noktaladı: “Bir Türk seçmeninde son 10 metre teorisi diye bir şey vardır. Seçim salonuna gittiğinizde oyunuzu kullanmak için perdeye giderken ki süreci kast ediyorum. İşte bu son 10 metrede tüm ekonomik durumlarınızı düşünüyor ve oyunuzu o anda bir partiye verebiliyorsunuz. Türkiye bu son 10 metrede ciddi oy değişimleri yaşıyor. Muhalefet bu teoriyi düşünmeli ve somut verilerle seçmenin karşısına çıkmalı.”
“Kısa vadeli politikalar uyguluyoruz, yapısal reformlar lazım”
Ekonomist Murat Sağman da ülke olarak en büyük sorunumuzun enflasyon olduğunu, enflasyonu düşürmek içinse yapısal reformlar yapmak gerektiğini vurguladı. Sağman, “Enflasyonu niye düşüremiyoruz? Düşürmek için şöyle yapılabilir. Önünüz 4-5 yıl rahat olacak. Faizi 20’ye çıkararak şok bir artış yapacaksınız. Enflasyonu yavaşlatacaksınız. 1-2 sene kriz yaşayacak ülke, ekonomi yavaşlayacak. Enflasyon 4-5’e düşecek aynı zamanda. Böyle olunca kademe kademe faizi indirmeye başlayacaksınız. Bu yapısal bir reformdur. Bunu maalesef yapamıyoruz” diye konuştu.
“Döviz kuru artmaya devam edecek”
2017 yılındaki 7,4’lük büyümenin hissedilmeyen bir büyüme olduğunu söyleyen Sağman, bunun sebebinin cari açık ve enflasyondan kaynaklandığını ifade etti. Sağman, “Gelecek 2-3 yıl içerisinde sadece ABD de faiz yükselişi olacak. Diğerlerinde çok fazla hareket beklenmiyor. Ben bu son çeyrekte ya da önümüzdeki yıl yurt dışında ekonomik anlamda ciddi sarsıntılar bekliyorum. Her yer şişmiş durumda. ABD’nin faiz artırımını sürdüreceğinden reel efektif kura göre dolar bizde artmaya devam edecek ve yılsonuna kadar 4,50-4,60’ları bulabilir. Şu anda Türk Lirası gerçek değerinden yüzde 20 kadar değersizdir. 12-13 Haziran’da FED toplantısı var. FED, muhtemelen faiz artıracak. Buna dikkat etmeliyiz” dedi.
2018 yılın ikinci yarısındaki risklerden bahseden Sağman, “Bu yılın diğer yarısında 10 ciddi riskimiz var. Bunlar; Fed ve enflasyon, AB Merkez Bankası, Çin’deki sert düşüş, Türkiye-ABD ilişkileri, AB ile müzakereler, jeopolitik gelişmeler, Hakan Atilla davası ve Halkbank cezası, Trump dönemi, Enflasyon ve cari açık ve son olarak Türkiye’deki siyasi tansiyonun artması” diyerek sözlerini noktaladı.
Programın sonunda Onur Özkul tarafından gazeteci Metehan Demir ve ekonomist Murat Sağman’a, Renk Otizm Derneği’nde otistik çocukların kendi elleriyle yaptığı tabakları hediye etti.