banner20
Öne Çıkanlar TUTANAK İddialar özgürlük Sanal KUTLAMA

GÜRER SORDU, BAKAN İTİRAF ETTİ

“15 BİN KİŞİ, % 70 ŞARTI VE DİĞER NEDENLERLE İŞİNDEN OLDU”

CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in sorularına Bakan Turhan’ın verdiği yanıtta, 15 bin kişinin %70 şartına takılarak ve diğer nedenlerle kadro alamadığı yer alırken, Bakanlıklarında firma değişikliğine gidilmesi ile işsiz kalan personele ilişkin bir kayıt bulunmadığı yer aldı. Ayrıca Bakan Turhan, Karayolları çalışanlarının kadroya alınması ile alakalı yetkili olmadıklarını ileri sürdü..

“14 BİN 987 KİŞİ İŞSİZ KALDI”

CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in yazılı soru önergesine yanıt veren Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Mehmet Cahit Turhan, hizmet alım sözleşmesi kapsamında KHK ile çıkarılan taşeron kadro uygulanmasından %70 şartına takılarak yararlanamayan karayolları çalışanları sayısını 14.987 kişi olarak açıkladı. Bakan Turhan yanıta, “Karayolları Genel Müdürlüğü bünyesinde, 696 Sayılı KHK kapsamında kadro hakkından faydalanmak için başvuran ancak kişinin emekliliği hak etmesi, 04.12.2017 tarihinde çalışıyor olmaması, kişinin çalıştığı ihalenin personel çalıştırılmasına dayalı hizmet alımı ihalesi olmaması ve adli sicil sorunları gibi nedenlerle başvurusu reddedilen 14.987 kişi bulunmaktadır” dedi.

“FİRMA DEĞİŞİKLİĞİ NEDENİYLE İŞSİZ KALANLARIN KAYDI YOK!”

CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in 2018 ve 2019 yılında kamuda gerçekleşen hizmet alım ihaleleri sonucunda firma değişikliğine gidilmesi ile işsiz kalan karayolları çalışanları sayısına ilişkin sorusuna yanıt vermekten kaçınan Bakan Turhan, “2018 ve 2019 yılında Karayolları Genel Müdürlüğünde gerçekleştirilen hizmet alımı ihaleleri sonucunda, firma değişikliğine gidilmesi ile işsiz kalan personele ilişkin bir kayıt bulunmamaktadır” dedi.

BAKAN: “KARAYOLLARI ÇALIŞANLARININ KADROYA ALINMASI KONUSUNDA YETKİLİ DEĞİLİZ!”

CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in, Karayolları çalışanlarının kadroya alınması ile alakalı yeni bir düzenleme yapılıp yapılmayacağı konusundaki sorusuna ise oldukça şaşırtıcı bir yanıt veren Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Mehmet Cahit Turhan bu konuda Bakanlığının yetkisi olmadığını söyledi. Turhan, “4734 sayılı Kamu İhale Kanunu kapsamında yapılan ihaleler nedeniyle, çalışan kişilerin kadroya alınması ile ilgili olarak Bakanlığımızın herhangi bir yetkisi bulunmamaktadır” yanıtını verdi.

“GÜRER’İN SORULARI”

CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, hizmet alım sözleşmesi kapsamında KHK ile çıkarılan taşeron kadro uygulanmasından %70 şartına takılarak yararlanamayan karayolları çalışanları sayısını sorduğu önergesinde, “2018 ve 2019 yılında kamuda gerçekleşen hizmet alım ihaleleri sonucunda firma değişikliğine gidilmesi ile işsiz kalan karayolları çalışanları sayısı ne kadardır? Karayolları çalışanlarının kadroya alınması ile alakalı yeni bir düzenleme yapılacak mıdır?” şeklindeki sorularına yanıt istemişti.

“KÖLELİK SİSTEMİ TAŞERON SONA ERMEDİ”

 CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Taşeron sorunun ülkemizde çözüm bulmadığına işaret ederek Kamu ’da ne yazık ki verilen sözlerin tutulmadığını söyledi. Gürer, “Asıl işi yapan asıl kadroya alınmadı. Esas işi yapanla aynı ücrete taşınmadı. 2020 yılına kadar kadroya geçenler TİS’ten yararlandırılmadı. Hizmet alım sözleşmesi kapsamında çalışanların önemli bölümü Taşeron olarak çalışmaya devam ediyor.

 “KİRALIK ARAÇ ŞOFÖRLERİ DE KADRO ALAMADI”

Kamuda Kiralık Araç şoförlerine kadro verilmedi. Bir bölümü de süreç içinde işinden oldu. Milyarlık araçları ve üst düzey yöneticileri taşıyan kamu da kiralık araç şoförlerine ne yazık ki kadro verilmedi. Öyle ki Başbakanlıkta çalışanlara Başbakanlık kapandı diye kadro verildi. Diğer Bakanlıklarda makam şoförleri dahi taşeronda  kaldı.  Hastane Bilgi İşlemciler, Sosyal Tesis Çalışılanları, Görüntüleme Merkez Çalışanları, KİT çalışanları, MEB çalışanları, PTT, Demiryolları, Karayolları çalışanları  taşeronda kaldı. Belediye İştiraki Şirketlere alınanlarda dolaylı taşerondur. Öyle uygulamalar var ki örneğin PTT Genel Müdürlüğünde memurla aynı işi yapan taşeron çalıştırma yani sömürü düzeni sürüyor.

 “6857 SAYILI KANUN, GÖZ GÖRE GÖRE HİÇE SAYILIYOR”

 6857 Sayılı İş Kanunu; asıl işin hizmet alımı usulü (taşeron) ile yapılamayacağını hükmetse de uygulama bu kanun hükmüne aykırı olarak devam ediyor. Asıl işte hem kadrolu işçi, hem de taşeron işçi aynı anda çalışmaya devam ediyor. Aynı mahalleye posta dağıtan, aynı işi yapan, hem kadrolu hem taşeron işçi var. Posta işleme merkezlerinde de keza aynı durum uygulanıyor. Karayollarında da asıl işi yapan işçiler taşeronda bırakılmış. Kamu denetçiliğinin kamuda kiralık araç şoförlerine yönelik tavsiye kararına dahi uyulmamış. 4 Aralık mağdurları için bir şey yapılmadı. Güvenlik  soruşturması ile taşeronda çalışanlar hakkında her hangi bir suç isnat edilemese de  işsiz kaldılar. Geçici işçiler ve Mevsimlik işçiler ile TYP kapsamında çalıştırılanlara da kadro verilmedi. Emekçiler modern köle olarak çalışmaya devam ediyorlar” dedi.

 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner22

banner21