Öne Çıkanlar Engelsiz pandemi ORHANGAZİ Teknoloji incemedya
banner13

İhracat yapmak şimdi daha kolay
Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM), Gümrük ve Ticaret Bakanlığı koordinasyonu ile ihracatçılara bir kolaylık daha getiriyor. Yatırım Ortamını İyileştirme Koordinasyon Kurulu (YOİKK) önerilerinden biri olan ihracat işlemlerinin kolaylaştırılması konusunda çok önemli bir adım atıldı. Dolaşım ve Menşe Belgeleri’nin elektronik ortama aktarılma çalışmalarının ilk ayağı olarak, ATR Dolaşım Belgesi 14 Mayıs 2018 Pazartesi gününden itibaren artık elektronik ortamda onaylanacak. Onay işlemi başlangıçta manuel olarak da yapılabilecek, ancak geçiş süreci tamamlanınca sadece elektronik ortamda yapılacak.

İhracatçılar ve gümrük müşavirleri ofislerinden onay alabilecekler

Konu ile ilgili bir açıklama yapan TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi “Bu uygulama ihracatçılarımızın zaman kaybına ve ek maliyetlerle karşılaşmasına son verecek. ATR belgelerinin elektronik ortamda onaylanması sayesinde, ihracatçılarımız ve gümrük müşavirlerimiz, düzenledikleri belgeyi onaylatmak için artık ihracatçı birliklerine ve gümrüklere gelmek zorunda kalmayacak, onay işlemi için zaman harcamayacak” dedi.

Gümrük onayı da elektronik ortamda yapılacak

İhracatçıların ve gümrük müşavirlerinin TİM tarafından sağlanan internet arayüzü üzerinden ATR belgesindeki bilgi ve belgelerin girişini yapacağını kaydeden Büyükekşi “İhracatçı Birliklerimiz, online olarak iletilmiş ATR belgesi ve gümrük beyannamesi arasındaki ilişkiyi kontrol edecek. Evraklar uygunsa elektronik olarak belgeye onay verecek. Birlik onayının ardından belge, yine elektronik ortamda gümrük onayına sunulacak. Gümrük onayı da alan belge basıma hazır olacak. Birlik ve gümrük onayını numara ve işaretlerini de kapsayan belge içeriği ihracatçı ya da müşavirinin dilediği yerden fiziki belge üzerine yazdırılabilecek” dedi.

AB ülkelerinin güvenlik endişeleri de ortadan kalkıyor

Sistemin yüksek güvenlikli bir şekilde son teknoloji kullanılarak tasarladığını aktaran TİM Başkanı “kolaylık, güvenlik, pratiklik, seri işleyiş gibi faydalarının yanı sıra belgelerin üzerinde bulunacak QR kod sayesinde AB ülkelerinin güvenlik endişeleri de ortadan kalkmış olacak” diye konuştu. ATR’nin ardından diğer ihracat belgelerinde de benzer uygulamalara gidileceğine işaret eden Büyükekşi şunları söyledi:

“Bildiğiniz gibi dış ticaret işlemlerinde ATR dışında sekiz adet daha dolaşım ve menşe ispat belgesi kullanılıyor. Avrupa Birliği ülkelerine yapılan ihracatta kullanılan ATR Dolaşım Belgesi ile 14 Mayıs 2018 tarihinde uygulamaya start verilecek. EUR.1 ve EUR-MED Dolaşım Belgeleri, Menşe Şahadetnamesi, FORM A, Basitleştirilmiş ATR, D-8, İran, Malezya Menşe İspat Belgelerinin de elektronik ortamda onaylanmasına ilişkin hazırlıklar tüm hızıyla devam ediyor. Bu belgelerin de katılması ile manuel onay verilen tüm belgeler elektronik ortama aktarılmış olacak. İhracatçılarımızın en az bürokrasi ile dış dünyaya açılmaları anlamına gelen bu adım, inşallah ihracat rakamlarımıza da olumlu yansıyacak.”
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.