Öne Çıkanlar psikoloji Atlet Akbaş KKTC turizm
banner13

İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdürlüğü Almanya İle İSG Eğitim Modeli Konusunda İşbirliğine Hazır

İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdürü Op. Dr. Orhan Koç ile beraberindeki heyet, Almanya’daki İSG uygulamalarını ve verilen eğitimleri yerinde incelemek üzere temaslarda bulundu. Ziyaret kapsamında; ülkedeki iş sağlığı ve güvenliği ile mesleki eğitim sistemi mercek altına alındı.

Ziyaretin çok faydalı geçtiğini söyleyen İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdürü Op. Dr. Orhan Koç, iş kazası ve meslek hastalığı verilerine göre öncelikli çalışma yapılacak sektörlerden başlanarak, sektörel ihtiyaçlara göre ileri mesleki eğitim modüllerinin oluşturulacağını bildirdi.

Heyette; İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdürü Op. Dr. Orhan Koç, Genel Müdür Yardımcısı Furkan Yıldız, İSGÜM Başkanı Erol Tekçe ve Başkan Yardımcısı Gizem Naz Dölek yer aldı. Bu kapsamda; Alman Yasal Kaza Sigortaları Kurumu’nu (DGUV), DGUV çatısı altında faaliyet gösteren ve İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdürlüğü arasında protokol imzalanan İş Güvenliği Enstitüsü’nü (IFA-Sankt Augustin), Meslek Hastalıkları Önleme ve Araştırma Merkezi’ni (IPA-Bochum) ve İş ve Sağlık Enstitüsü (IAG-Dresden)’i içeren bir dizi ziyaret gerçekleştirdi.

Türkiye ile Almanya arasında İş Sağlığı ve Güvenliği alanında 2004 yılında temelleri atılan ikili ilişkilerin yıllar içerisinde olgunlaşması neticesinde uzman eğitimi, metot paylaşımı gibi pek çok faydalı işbirlikleri yapıldığının altı çizilen ziyaret 5 gün sürdü. 5 yıllık süre zarfı için imzalanan protokolün amacı ise insan kaynakları kapasitesini geliştirmek üzere ziyaretler ve çalışan değişimi, ortak araştırmalar ve yayınlar, eğitim, kurs, seminerler vb. organizasyonlar düzenlenmesi, bilgi kaynaklarının paylaşımı ve değişimi olarak belirlenerek çalışmalar hız kazandı.

Bünyesinde hijyen, gürültü, ergonomi gibi laboratuvarları bulunduran Alman Sosyal Kaza Sigortası Kurumu’nun (DGUV) bir enstitüsü olan Almanya İş Güvenliği ve Yasal Kaza Sigortası Enstitüsü (IFA), iş yerlerinde çalışan sağlığının korunması ve iş güvenliği önlemlerinin geliştirilmesi için Alman Sosyal Kaza Sigortaları Enstitülerini ve organizasyonlarını destekleyen bir kuruluş olarak görev yapıyor. Ziyaret kapsamında IFA-Sankt Augustin, IFA Direktörü Prof. Dr. Dietmar Reinert tarafından tanıtılarak geniş bir kampüs alanına ve kurumsal kapasiteye sahip olan IFA’nın verdiği hizmetlerin etkinliği yerinde gözlemlendi. İş Sağlığı Ve Güvenliği Genel Müdürlüğü’ne bağlı faaliyet gösteren İSGÜM’ün çalışma alanına denk Enstitü gezilirken laboratuvarlarda uygulanan metotlar ve cihazlar incelendi ve İSGÜM’de oturtulmuş sistemin burada da işlediği gözlemlendi.

Yürütülen araştırmalar ile meslek hastalıklarını önceden tespit ederek önlemeye yönelik çalışmalar gerçekleştiren IPA, Alman Sosyal Kaza Sigortası’na destek olmak amacıyla önleyici tedbirlerin yanı sıra meslek hastalıklarının tanısı ve tedavisi konusunda geliştirici çalışmalar yürütüyor. Bochum’da bulunan IPA, kurumun Direktör Yardımcısı Prof. Dr. Jürgen Bünger, tarafından anlatıldı. Ruhr Üniversitesi Bochum Tıp Fakültesi ile de yakın temas halinde olan Enstitünün, çalışan sağlığı yönünden önleyici ve azaltıcı tespitleri bulmak üzerine yoğunlaşmış, kurumsal kapasitesi ve kaynakları oldukça fazla olan bir kurum oluşu değerlendirildi.

İşverenlerin, iş müfettişlerinin, İSG profesyonellerinin, işyeri hekimlerinin, yasal kaza sigortası kurumlarında çalışan diğer uzmanların eğitildiği bir kurum olan İş Sağlığı ve Güvenliği Enstitüsü (IAG), her yıl seminerler, ulusal ve uluslararası çalıştay ve konferanslar düzenleyerek, araştırmalar ile iş kazalarını önleme alanında çalışmalar yürütüyor. Bu konular için geniş kampüsünde marangozhaneden metal işlerine kadar pek çok atölye bulunduran enstitü heyet tarafından gezildi.

Op. Dr. Koç ve beraberindeki heyet IAG’nin Direktörü Prof. Dr. Dirk Windemuth’un ardından, Direktör Yardımcısı Dr. Thomas Kohstall ve aynı enstitünün Uluslararası İlişkiler ve Tanıtım Bölüm Sorumlusu Dr. Christian Bochmann ile bir araya gelerek karşılıklı bilgi alışverişinde bulundu. Enstitü’nün özellikle çalışma alanı olan teknik eğitimler konusu Genel Müdürlük ve İSGÜM bünyesinde devam eden ve son dönemde hız kazanan faaliyetler ile örtüşüyor. Ülkedeki işvereni, çalışanı ve İSG profesyonelini eğiterek genel toplum bilinci oluşturmayı hedefleyen kurum ile ileriki dönemde Genel Müdürlük ve İSGÜM ile pek çok işbirliği yapılması üzerinde ortak karara varıldı.

ALMANYA’DAKİ İSG EĞİTİMİ MASAYA YATIRILDI

Ziyaret sırasında Türkiye’deki İSG eğitim süreçlerini ve modelini anlatan Genel Müdür Op. Dr. Orhan Koç, çalışan da davranış değişikliğinin kazandırılmasında verilecek eğitimin yöntem ve metodunun önemine vurgu yaparak, İSG profesyonelleri ve çalışanlara ilişkin verilen eğitimlerle alakalı bir teknik çalışma grubu oluşturulduğunu ve bu ekibin hızlı bir çalışma yürüttüğünü belirtti. Koç, üniversiteler ile yakın zamanda geliştirdikleri işbirliklerinin yanı sıra, sahadaki profesyonellerin kapasitesini arttırmak için düşünülen yeni sistemi Almanya tarafıyla da paylaştı.

OP. DR. KOÇ; EĞİTİMİN ERKEN YAŞLARDA ETKİLİ OLDUĞUNA VURGU YAPTI

Koç, ziyaretin ardından İSG bilincinin kazandırılmasında eğitimlerin önemli bir rolünün olduğunu, eğitime erken yaşlarda başlanılması gerektiğini vurgulayarak, İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdürlüğü’nün erken yaşta iş sağlığı ve güvenliği bilincinin ve kültürünün oluşturulmasına yönelik 2017 yılında başlattığı ve halen devam eden "Sağlıklı ve Güvenli Okul Projesi"ni Alman heyete anlattı. Koç, proje ile öğrencilere, tehlike ve riskleri önleme eğitimleri verildiğini, sağlık ve güvenlikle ilgili tavır ve davranışların öğretildiğini söyledi.

RAPOR HAZIRLANIYOR

Koç, Almanya tarafının bu yıl içerisinde İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdürlüğü’ne gerçekleştireceği ziyaret ve çalışmalar için rapor hazırlandığını dile getirdi. Söz konusu raporda,mevcut sistem, benimsenmek istenen sertifikalı eğitim programları modeli gibi hususların bulunacağını kaydeden Koç, ülkemizde yüz binde ölümlü iş kazası oranlarına göre sıralanan 10 sektör için geliştirilebilecek eğitim konuları önerileri gibi konu başlıklarına da yer verileceğini söyledi. Koç, Alman İSG Enstitüsü olan IAG’den talep edilebilecek eğitimleri de içeren rapor ile ülkede İSG modelinin daha da geliştirilmesi adına Almanya’dan gelebilecek önerilerin de değerlendirileceğini sözlerine ekledi.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.