Öne Çıkanlar İhsaniye Revizyon corona BTSO Bursada teleferik ücretlerine zam
banner13

Médicis Étranger Ve Premio Strega Ödüllü Yazar Paolo Cognetti, Sekiz Dağ Adlı Romanıyla İlk Kez Türkçede!

“Patikalarda onun peşinden gitmeyi bıraktıktan çok zaman sonra, babamdan bazı insanların hayatlarında bir daha geri dönmeleri mümkün olmayan dağların var olduğunu öğrenmiştim. Yazgısı benimki ve onunkine benzeyen yaşamlarda, diğer bütün dağların ortasında yükselen ve insanın kendi tarihçesinin başlangıcı olan o dağa geri dönülemeyeceğini de…”

– Cognetti, Sekiz Dağ

Pietro, Milano’da ailesiyle yaşayan yalnız bir çocuktur. Annesi banliyöde bir sağlık merkezinde çalışmakta, melankolik bir adam olan babası ise bir fabrikada kimyagerlik yapmaktadır. Yıllar geçtikçe birbirinden uzaklaşan çiftin en önemli tutkusu ise İtalya’nın dağlarıdır. Ailelerinin temeli bir dağda atılmış, trajedide bile onları dağlar bir arada tutmuştur. Yaz tatilleri için Pembe Dağ’ın eteklerindeki Grana köyünü keşfettiklerindeyse, oğulları Pietro için doğru yeri bulduklarını düşünürler. Burada Pietro’yu kendi yaşlarında ama onun gibi tatil yapmak yerine sığır güden sarışın bir çocuk, Bruno beklemektedir. Dağ çayırlarını keşfe çıktıkları, terk edilmiş kulübeleri, viraneleri, eski değirmenleri merakla inceledikleri yazlar boyunca iki çocuk gitgide büyürken, tüm farklılıklarına rağmen dost olmanın anlamını da öğrenirler.

Ayrıca Pietro bu yıllar boyunca babasının peşinden dağ patikalarında uzun yürüyüşler de yapar. Babasıyla olan ilişkilerinin temel izleğini de hem ilkgençlik çağında hem de huysuz kimyagerin ölümünden sonraki yetişkinlik çağında yine bu dağ patikaları oluşturur.

Çocukluk, yetişkinlik, dostluk, insanın dünyadaki yerini bulması, baba-oğul ilişkileri gibi evrensel temaları lirik bir dille işleyen roman, sakin ama derin anlatıları sevenler için müthiş bir okuma deneyimi sunuyor.

“Dağlara bir kez olsun özlem duymuş bizim gibi insanlar için çok yoğun ve insanın içini sızlatan bir hikâye, zarif bir kitap.” —Annie Proulx

PAOLO COGNETTI

İtalyan yazar, belgeselci ve editör Paolo Cognetti, 1978’de Milano’da doğdu. Üniversitede matematik eğitimi alırken bir yandan da Amerikan edebiyatı üzerine kendini yetiştiren yazar, daha sonra Milano Sinema Okulu’nda sinema eğitimi aldı ve uzunca bir süre toplumsal, siyasi ve edebi konularda belgeseller çekti. 2003’te Fare Ordine kitabıyla yazarlığa adım atan Cognetti, ilerleyen yıllarda Manuale Per Ragazze Di Successo, Una Cosa Piccola Che Sta Per Esplodere, Sofia Si Veste Sempre Di Nero gibi roman ve hikâye kitapları yayımladı. Yılın bir kısmını şehirde, bir kısmını ise İtalyan Alpleri’ndeki dağ evinde geçiren Cognetti, İtalya’da Strega Ödülü’ne, Fransa’da ise Prix Médicis Étranger’e layık görülen Sekiz Dağ adlı romanıyla uluslararası çapta büyük bir sansasyon yarattı.

SEKİZ DAĞ

Yazar: Paolo Cognetti

Tür: Roman

İtalyanca Aslından Çeviren: Yelda Gürlek

Yayım Tarihi: Kasım, 2018

Sayfa Sayısı: 251

Fiyat: 25 TL

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner7

banner22

banner21