Öne Çıkanlar TUTANAK İddialar özgürlük Sanal KUTLAMA

NEZİHE MERİÇ'İN OYUN YAZARLIĞI MERCEK ALTINA ALINDI

Her yıl farklı bir ismi yılın yazarı ilan ederek yıl boyu o yazarın hayatı ve eserleri hakkında söyleşi, okuma, atölye etkinlikleri ve sempozyumlar düzenleyen Nilüfer Belediyesi Kütüphane Müdürlüğü, bu yılın yazarı Nezihe Meriç hakkında bir söyleşi gerçekleştirdi. Nazım Hikmet Kültürevi’nde gerçekleşen söyleşide yazar ve yönetmen Sadık Aslankara, tiyatro sanatçısı Dilek Türker ile Tiyatro Eleştirmenleri Birliği Başkanı Ragıp Ertuğrul yer aldı. Moderatörlüğünü Ragıp Ertuğrul’un yaptığı söyleşide, ünlü yazarın oyun yazarlığı masaya yatırıldı. Nezihe Meriç’in ‘Sular Aydınlanıyordu’ oyununun yönetmeni olan Sadık Aslankara, Nezihe Meriç’in çok görkemli ve güçlü bir kadın olduğunu belirterek, “O karşıdan duruşu ve bakışıyla kendini ifade eden bir kadındı. O Cumhuriyet’e kol kanat geren
büyük bir insandı. Nezihe Meriç yalnız Türkçe’nin özgün bir yazarı değil, öykücülüğümüzde de tüm kadın yazarları etkilemiştir. Kadına bakış ve yaklaşımı ile bakış açısını değiştirmede öncü olmuştur. O yüzden oyunları tiyatro ile birebir örtüşen metinler olarak kabul edilmese bile oyunlarındaki kadın karakterlerin benzersizliği göz alıcıdır. Oyunlarında anlatandan çok oynayanlar kendi yaşantılarından esinlenerek kendilerini ortaya koyarlar. Onun oyunlarından yansıyan güç tiyatronun değil, dilin gücüdür. Dili öyle bir işlevselleştirir ki, Nezihe Meriç, oyunlar benzersizleşir ve seyirciyi derinden etkiler. Nezihe Meriç öykülerindeki kadınları oyunlarında birer şiir olarak katmayı başardığı için tiyatromuzun da bir yazarıdır. Nezihe Meriç yaptıklarıyla tiyatromuzda varlığını her zaman koruyacaktır” dedi.

Meriç’in “Sevdican” adlı oyununda oynayan Dilek Türker ise yazar ile olan bağlarına değindi. Nezih Meriç’in tiyatroyu şiire dönüştüren nadir insanlardan olduğunu belirten Dilek Türker, “Nezihe Meriç önemli bir edebiyatçıydı ve çok titizdi, sahiciydi. O insanları, yaşanmışlıkları, kadınların acısını görüyordu ve derinden anlatırdı. Onun zamanında tiyatro çok daha iyi yerlerdeydi. Bugün biz oyuncular çölde açan çiçek gibiyiz. Bu toplumda bu kadar sanatçıya yapılan haksızlık, ilgisizlik başka yerde yoktur. Uygar bir ülkeyiz. Özel tiyatrolar yüksek fiyatla bilet satıyor. Yerel yönetimler kültür-sanata sahip çıkmalı. Öğretmenleri, öğrencileri sanatla buluşturmalı. Nezihe Meriç, hep birilerinin sesi ve umudu oldu. Bizde umudumuzu kaybetmeyelim” diye konuştu. Moderatör Ragıp Ertuğrul da Meriç’in hayatından kesitler sunarak, güçlü karakteristik özellikleri hakkında bilgiler verdi. Söyleşi sonunda Nilüfer Belediyesi Kütüphane Müdürü Şafak Pala, Nilüfer Belediye Başkanı Turgay Erdem adına teşekkür ederek, günün anısına anmalık verdi.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner22

banner21