Öne Çıkanlar corona İhsaniye Revizyon BTSO Bursada teleferik ücretlerine zam
banner13

​Otizmli Gençler Provalarda
“Beraber çalmamıza engel yok! Otizm eksiklik değil, sadece farklılıktır” diyerek bundan dört yıl önce kurulan ‘Otizm Orkestrası’ bu kez annelerine özel bir konser vererek duygu dolu anlar yaşatacak.

OTİZMLİ GENÇLERİN ELİNDEN ANNELERİNE PLAKET

12 Mayıs Cumartesi günü Otizmli gençler, hayatlarını kendilerine adayan anneleri için ‘Anneler Günü’ konseri verecek. Tanfer Sağlık Grubu ev sahipliğinde gerçekleşecek olan etkinlikte otizmliler ve üniversiteli gençler, FMV Işık Lisesi’nden arkadaş olan iki Işıklı Prof. Dr. Sıddık Yarman ve Dr. Nihat Tanfer ile birlikte sahneye çıkacak. Konser sonrasında Otizmli çocuklar, annelerine plaket de verecek.

ANNELERİ İÇİN UNUTULMAZ BİR KONSERE HAZIRLANIYORLAR

Türkiye'de ilk kez dört yıl önce Feyziye Mektepleri Vakfı Işık Üniversitesi gönüllü öğrencilerinin kurduğu ‘Otizm Orkestrası Kulübü’ bir ilke imza atarak 'Özel Çocuklar Festivali' düzenledi. Festivale sadece otizmli çocuklar değil, bedensel ve zihinsel engelliler, down sendromlular da katıldı.

Üniversite öğrencileri ile müziğe ilgili otizmliler ilk kez dört yıl önce 2 Nisan Dünya Otizm Günü'nde üniversitede düzenlenen 'Özel Çocuklar Festivali'nde sahne aldı. Şimdi düzenleyecekleri konser ile kendilerini bir gün olsun yalnız bırakmayan fedakar annelerine unutulmaz bir ‘Anneler Günü’ yaşatmaya hazırlanıyorlar.

BÖYLESİNE ÖNEMLİ BİR BAŞARIYI BİRLİKTE KUTLAYACAĞIZ

Ağız, Diş ve Çene Cerrahisi Uzmanı Dr. Nihat Tanfer, “Bu teklif bize geldiğinde çok heyecanlandım. Türkiye’nin en güzide okullarından birinin mensubu olarak böyle bir organizasyona ev sahipliği yapabilmenin mutluluğunu yaşamaktayım. Bu mutluluğumu benim gibi Işıklı sevgili kardeşim Prof. Dr. Sıddık Yarman ile birlikte yapabilmenin heyecanını hissettim. Böylesine özel bir orkestranın kurulabilmesindeki önemli başarıyı kutlayarak katkıda bulunabileceğimizi hissetmek, Tanfer Sağlık Grubu olarak bizleri gururlandırdı. Tüm annelerimizin ve bu orkestrada, sahnede birlikte olacağımız otizmli çocuklarımızın da annelerinin Anneler Günü’nü kutlayacağımız için çok mutluyuz” diyerek ekip olarak böylesine bir projede yer almaktan onur duyduklarını belirtti.

OTİZMLİLERİN ÖNÜNDE ENGEL OLMADIĞINA ŞAHİTLİK YAPACAĞIZ

Işık Üniversitesi Kurucu Rektörü Prof. Dr. Sıddık Yarman; “Geçtiğimiz yıllarda olduğu gibi bu yıl da otizmli kardeşlerimizle müzik yapmak bizim için keyif verici olacak. Bu gençlerimizin kabiliyetlerine birçok vesile ile tanık oluyoruz. Sahnede müzik yaparak gençlerin önünde engel olmadığına hep birlikte şahitlik yapacağız. Ayrıca bugün bu çok özel günde tüm annelerin Anneler Günü’nü ve bilhassa otizmli gençlerin annelerinin bu kutsal gününü kutlayacağız” dedi.

İLK GÜNKÜ KADAR HEYECANLILAR

Annelerine özel bir konser düzenleyecek olan ‘Otizm Orkestrası’ ilk günkü kadar heyecanlı. Sadece İstanbul'dan değil, Türkiye’nin çeşitli illerinden de orkestraya katılan çocuklar ile yoğun provalar yapılıyor. Otizm Orkestrası Şefi Onur Urfalı, "Provaların sayısı arttıkça çocukların kendilerine güvenleri, sorumluluk alma duyguları, el becerileri, başladıkları işi bitirme, konsantre olma gibi yetenekleri de günden güne gelişiyor ve bizler üniversite öğrencileri olarak bunu birebir gözlemlemekten mutluluk duyuyoruz.’’ dedi.

Siz değerli basın mensubu arkadaşlarımızı da bu özel, anlamlı ve duygu dolu günde yanımızda görmeyi diliyoruz.

Yer: Tanfer Sağlık Grubu
Levent Mah. Lilyum Sok No: 6 Levent (ETILER SET KEBAP ARKASI)
Tarih: 12 Mayıs Cumartesi
Saat: 11.30-14.30

Bilgi İçin:

Buse Dönücü
Otizm Orkestrası Proje Sorumlusu

0536 993 34 93


Müzeyyen GÜMRÜKÇÜ
Yapımcı-Yönetmen
0532 402 74 46
[email protected]

EDİTÖRE NOT:
OTİZM NEDİR?


Otizmin görülme sıklığı günümüzde çok büyük bir hızla artıyor. 1985 yılında her 2 bin 500 çocuktan birine otizm tanısı konulurken, 2000’li yılların başında otizm tanısı konan çocuk sayısı 150’ye yükselmiştir. 2013 yılında ise 88 çocuktan birinde otizm görülürken, 2014’te yüzde 30 artış göstermiştir. Bugün doğan her 68 çocuktan biri otizm riski ile dünyaya geliyor, dünyada her 20 dakikada bir çocuğa otizm tanısı konuluyor. Türkiye’de, 0-18 yaş grubu arasında yaklaşık 352.000 otizmli çocuk ve genç var. Otizmin başlıca belirtileri arasında; başkalarıyla göz teması kurmamak, ismi söylendiğinde bakmamak, konuşmada gerilik, parmağıyla ile istediği şeyi gösterememek, akranlarının oynadığı oyunlara ilgi göstermemek, sallanmak, çırpınmak, parmak ucunda yürümek, dönen nesnelere karşı aşırı ilgi ve takıntılı davranışlar sayılabiliyor. Ailelerin çocuklarında aynı yaştaki diğer akranlarından farklı davranışlar ve belirtiler gözlemleniyorsa vakit kaybetmeden otizm konusunda uzman bir çocuk ergen psikiyatristine başvurmaları gerekiyor. Bilimsel araştırmalar, erken tanı ve doğru bir eğitim yöntemi ile yoğun olarak eğitim alan çocukların yaklaşık yüzde ellisinde otizmin belirtilerinin kontrol altına alınabildiğini, gelişim sağlanabildiğini, hatta bazı otizmli çocukların ergenlik yaşına geldiklerinde diğer arkadaşlarından farkı kalmadığını gösteriyor.
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner22