Öne Çıkanlar pandemi Engelsiz ORHANGAZİ incemedya Teknoloji
banner13

Tasarım Bebekler, HIV İçin Umut Işığı Olacak Mı?

Çin’de bir bilim insanı tarafından ortaya atılan genetiği değiştirilmiş ilk ikiz bebeklerin doğduğu iddiası, tasarım bebekleri yeniden gündeme getirdi.

Üsküdar Üniversitesi Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü Öğretim Görevlisi Doç. Dr. Korkut Ulucan, elde edilen embriyoların HIV hastalığına direnç kazandırıldığı ve herhangi klinik bir sorunun çözümüne yönelik olmadığının bildirildiği çalışma hakkında önemli değerlendirmelerde bulundu.

“Bu uygulamanın diğer genlere de yapılabilmesi, sevindirici”

Konu ile ilgili Üsküdar Üniversitesi Öğretim Görevlisi Doç. Dr. Korkut Ulucan, “Bu konu zaten zaman zaman gündeme geliyordu ve gelmeye de devam edecek. Yapılan açıklamada HIV’I hücrelere sokan proteinin genleri oynanarak virüsün hücre içine girmesi engellenmiş. Bekleyip göreceğiz, yani bu doğduğu iddia edilen ikizler bakalım nelerle karşılaşacaklar ve tabii inşallah hastalığa hiç yakalanmazlar. Ancak bu uygulamanın başarılı olup olmadığı, yani hayatın devamında nasıl bir etkide bulunacağı tartışma konusu. Bu uygulama bu gen ile yapıldı ise diğer klinik açıdan sorun oluşturma ihtimali olangenlere de yapılabilir, bu sevindirici” şeklinde konuştu.

“Bizleri en heyecanlandıran, uygulamanın digger genetic gölgeler ile ilişkisi”

Uygulamanın, herhangi bir klinik dışı uygulamaya yatkınlık sağlamasının asıl etik sorun olduğunu belirten Ulucan, bu durumun tartışılır olduğunu belirterek, “Kaldı ki bu bireyler, hayatları boyunca virus ile karşılaşmazlarsa zaten hasta olmayacaklar, yani yapılan bu uygulamanın başarılı olup olmadığı tartışılır. Burada bizleri en heyecanlandıran gelişme uygulanan bilimsel yaklaşımın digger genetic gölgelere de uygulanıp uygulanmayacağı” dedi.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.