Öne Çıkanlar Engelsiz KORONAVİRÜS Yürüyüş kriz Yazdı
banner13

“Türkiye’de sanat yeterince anlaşılmadı”

Sanatı, “Ferhad ile Şirin’in dağı delip birbirilerine ulaşmasıdır” şeklinde yorumlayan usta sanatçı Mustafa Ayaz, özel röportajında Türkiye’de sanatın anlaşılmadığına vurgu yaptı. Yöneticilerin de halkın da sanatı yeterince kavramadıklarını belirten Ayaz, “ Büyük Atatürk’ün söylediği bir laf var; o da: “Sanatsız kalan bir milletin hayat damarlarından biri koparılmış demektir.” Bunu şöyle kanıtlıyorum. 2. Dünya Savaşı’nda Amerikalılar bakıyorlar ki bizim bir ayağımız eksik. Amerika’da makinalar, uzay şeyleri yapılıyor ama sanatçı yok. Geliyorlar Amerikan sanatı daha farklı bir noktaya gelsin diye Avrupa’dan, Rusya’dan kaçan sanatçılara yüklü miktarda paralar vererek Amerika’ya transfer ediyorlar. Şunu kavramamız lazım; sanat toplumun bir parçasıdır. Eğer sanat yoksa o toplum geri kalmıştır ve henüz gelişme aşamasını tamamlayamamıştır. “Sanata ne gerek var” dediğiniz zaman geri kalmış bir ülke oluyoruz. Toplum henüz bu işi kavramış değil ben öyle görüyorum. Müzeler de hak ettiği değeri görmüyor” diye konuştu. Sanatın öğretilemez ve öğrenilemez olduğunu paylaşan usta ressam Mustafa Ayaz, “Kişi kendine özgü bir sanat dünyası yaratmamışsa sanatçı olamaz. Sanatçı olmak isteyenler her türlü öğretiden uzak olmalı. Kalıp haline getirilen öğretiler gençleri yozlaştırmaya zorluyor. Özgün kişilik belirtisi olmayanlar da toplum tarafından kabul görmüyor ve kısa zamanda siliniyor” dedi. 

Çekici, gizemli ve duru güzelliği ile kariyerinde emin adımlar ilerleyen Funda Eryiğit’in kapak yıldızı olduğu MAG Mayıs,  dopdolu içeriği, Anneler Günü özel dosyası, röportajları ve yazarları ile www.magdergi.com.tr , Turkcell Dergilik, Google Play, Apple Store, Issue, Türk Telekom’da online olarak okurlarıyla buluşuyor. Keyifli içeriğimizi ve gündeme dair gelişmeleri @magdergi Instagram hesabından takip edebilirsiniz. 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.