Öne Çıkanlar pandemi Engelsiz ORHANGAZİ incemedya Teknoloji
banner13

“Türkiye’de Veteriner Fakültesi Enflasyonu Var”

Bursa Veteriner Hekimler Odası Başkanı Hüseyin Bolten, Avrupa’da en fazla Veteriner Fakültesi’nin Türkiye’de olduğuna dikkat çekerek, Veteriner Fakültesi sayısına ve öğrenci kontenjanına sınırlama getirilmesini istedi.

Bursa Veteriner Hekimler Odası (BVHO), Osmanlı’dan Cumhuriyet dönemine uzanan süreçte Türkiye’deki ilk Veteriner Hekimlik öğretiminin başlamasının 176. yıl dönümü nedeniyle Bursa Atatürk Anıtı önünde bir açıklama yaptı. Bursa’daki Veteriner Hekimlerin katıldığı tören saygı duruşu, İstiklal Marşı okunması ve anıta çelenk konulması ile başladı.

Törende konuşan BVHO Başkanı Hüseyin Bolten, Türkiye’de ilk Veteriner Hekimlik Okulu’nun, Padişah Abdülmecid döneminde Askeri Baytar Mektebi adıyla 1842 yılında açıldığını hatırlattı. Bolten, Türkiye’de Veteriner Hekimlik mesleğinin henüz değerinin yeterince anlaşılamadığını da belirterek, “Veteriner Hekimler olarak, kutsal bir mesleği yapmanın onurunu taşımaktayız.  Dünyada Veteriner Hekimlik eğitimi, bilimsel çalışmaların ışığında bugün çok önemli aşamaya gelmiş, özellikle 20. yüzyılın ilk yarısından itibaren Veteriner Hekimlik hizmetlerinin hızı, kalitesi sürekli yükselmiştir” dedi.

Hüseyin Bolten, tarihte, hayvanların tedavisi ve korunmasıyla başlayan sürecin bugün hayvancılığın ekonomik boyutlarının artmasıyla Veteriner Hekimlik hizmetlerine olan ihtiyacı arttırdığını da belirterek, günümüzde ise Veteriner Hekimlik mesleğinin, hayvancılığın geliştirilmesiyle meşgul olan bir dal olmaktan çıkarak insan sağlığının korunmasında öncelikli bir meslek haline geldiğine vurgu yaptı. Başkan Bolten, buna rağmen, sağlıklı hayvansal gıdaya ulaşmada birinci derece yetkili ve sorumlu olan Veteriner Hekimlik mesleğinin, toplumda gereken değeri göremediği için üzgün olduklarını belirtti. Bolten, “Bursa Veteriner Hekimler Odası’nın yeni yönetimi olarak, başta kaybettiğimiz hakların geri alınması, mesleğimizin yeniden itibarlı hale getirilmesi ve kamu, özel sektör kuruluşları ile kliniklerde çalışan Veteriner Hekimlerin yıpranma payı hakkının kazanılması için yasal zeminde gereken çalışmayı ve mücadeleyi vereceğimizin bilinmesini istiyoruz” dedi.

Alt yapısı ve öğretim kadroları oluşturulmadan açılan Veteriner Fakülteleri nedeniyle, eğitim kalitesinin düştüğüne ve işsiz Veteriner Hekim sayısının arttığına da dikkat çeken Hüseyin Bolten, “Türkiye’de 29 tane Veteriner Fakültesi var ve bu ihtiyacımızdan çok fazla” dedi. Bolten, hayvan varlıkları bakımından Türkiye’ye yakın olan Almanya’da 5 Fransa’da 4 Veteriner Fakültesi bulunduğuna da vurgu yaparak şunları söyledi:

“Bu ülkeler, çok sayıda fakülte yerine, alt yapısıyla, öğretim kadrosu ile nitelikli fakülteler oluşturma yolunu seçmişler. Veteriner Hekimlik eğitimi, en maliyetli eğitimlerden biridir. Bu nedenle mevcut Veteriner Fakültelerimizin altyapı sorunları çözülmeden, yeterli öğretim elemanı, laboratuvar sağlanmadan, uygulama sahası koşulları uygun hale getirilmeden yeni Veteriner Fakülteleri açılmamalıdır. Yeni kurulan üniversitelerde Veteriner Fakülteleri yer almamalıdır. Bazı üniversitelerdeki ikinci Veteriner Fakültesi açılması girişimleri önlenmelidir. Bunun yerine, mevcut Veteriner Fakültelerinin olanakları artırılarak eğitim kaliteleri yükseltilmelidir. Nitelikli Veteriner Hekim yetiştirilmesinin teşvik edilmesi, ülkemizin çıkarları için daha yararlı olacaktır” dedi.

Anahtar Kelimeler:
Türkiye
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.