Medicabil Yalın Sağlık Enstitüsü ve Kaizen Institute Turkey, Konya Numune Hastanesi’nde “Yalın Sağlık Uygulamaları” eğitimi gerçekleştirdi.
“Yalın Yönetim Nedir”, “Türkiye ve Dünya’da Yalın Uygulamalar”, “Yalın Proje Nedir”, “Bir Davranış Modeli Yalın”, “Yalın Düşünce Nedir”, “Yalın Sağlık SWOT”, “5S ve Görselleştirme Eğitimi”, “Hastane Gemba Örnekleri” ve “Değer Akış Haritalama” olmak üzere toplam 9 oturumda gerçekleşen eğitim 5 gün sürdü.
Eğitimde Medicabil Yalın Sağlık Enstitüsü Koordinatörü Prof. Dr. Aysun Yılmazlar tarafından yalın bakış ile sağlık yönetimi, gerekli lider özellikleri ve püf noktaları anlatıldı. Bir yalın projenin doğuşu, süreci ve sürdürebilirliğinin önemi, yalın yaklaşıma nasıl yaklaşılıp, içselleştirilebileceği, başlamadan önce ve sürdürebilmek için neler yapılması gerektiği, yalın yaklaşımın tarihçesi ve dünyadaki gelişimi hakkında bilgilendirme yapılarak, yalın felsefenin ne demek olduğu ana hatları ile anlatıldı.
Kaizen Institute Turkey Genel Koordinatörü Dr. Muhsin Güneşlik ve Kaizen Institute Turkey Bursa Bölge Yöneticisi / Eğitmen Ayşe Deniz tarafından ise iyileştirme stratejileri hakkında örnek uygulamalar ile Kaizen felsefesi (Sürekli Geliştirme), Kaizen hedefleri, genel Kaizen tanımları ve terminolojisi hakkında bilgilendirme yapıldı. Aynı zamanda Kaizen Institute Turkey Bursa Bölge Yöneticisi / Eğitmen Ayşe Deniz ve Yalın Sağlık Enstitüsü Araştırmacısı Buse Fidan’ın liderliğinde Konya Numune Hastanesi Acil Servis ve Beyin cerrahi kliniğine gemba yürüyüşleri yapıldı.
Bu bilgiler ışığında katılımcılar, eğitim sonunda yalın sağlık ve yalın felsefe konularında yeni bakış açıları kazanmış, muda (israf) farkındalığı kazanarak Kaizen bakış açısı ile alanlarda nelere dikkat edilmesi gerektiğini ve gemba yürüyüşlerinin (saha yürüyüşleri) günlük Kaizen’deki rolünü öğrenmişlerdir.
Gerçekleşen eğitim sayesinde aynı zamanda görsel yönetim ve alandaki fiziki düzenleme önerilerini 5S tekniği (5 Japonca kelimenin baş harflerinden ismini almıştır. Seiri/ayıkla, Seiton/düzenle, Seiso/temizle, Seiketsu/standartlaştır, Shitsuke/disipline et şeklinde 5 adımdan oluşan bir alan düzenleme tekniği) ile hazırlama, sunma becerisi kazanan katılımcılar, mevcut durum belirleme tekniklerini, katma değer bilinci ile olayların farklı açılardan gözlemlenmesini ve belirlenen mevcut durumu değer akış haritalama tekniği ile görselleştirmeyi öğrenmişler ve uygulamışlardır.