Öne Çıkanlar Kriptoloji Hamilelik Üniversite İhsaniye Zeytinyağı
banner13

Yenilenebilir enerji kaynakları tasarrufu da beraberinde getiriyor

Türkiye'de yenilenebilir enerji üretimi her yıl artarken, güneş enerjisinin elektrik üretiminde kullanımı alanları da hızlı bir yükselişe geçti. Türkiye'nin Güneş Enerji Santralleri (GES) alanında TSE Belgeli tek firması olan Bursa TEK Enerji'nin Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Şahintaş, Uluslararası Yenilenebilir Enerji Ajansı (IRENA) verilerine göre Türkiye'de 2010 yılında toplam 55.721 GWh (Gigavatsaat) yenilenebilir enerji üretilirken, 2019 yılında bu miktarın 97.771 GWh'ye yükseldiğini belirtti. Yenilenebilir Enerji Kaynaklarını Destekleme Mekanizması (YEKDEM) kapsamındaki üretimlere bakıldığında ise geçen yılın Temmuz ayı ile 2020 Temmuz ayı arasında üretimde kayda değer bir artış gözlendiğini ifade eden Şahintaş, biyokütle, güneş, hidrolik, jeotermal ve rüzgar kalemlerinde incelenen üretimde en büyük artışın yüzde 127 ile güneş enerjisinde yaşandığını söyledi.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı verilerine göre yerli ve yenilenebilir kaynakların elektrik üretimindeki payının bu yılın mayıs ayında yüzde 90'a ulaşarak yeni bir rekor kırdığını hatırlatan Şahintaş,  "Sanayide üretimin artması ve ekonominin büyümesiyle Türkiye'nin elektrik ihtiyacı da artıyor. Türkiye'nin toplam yıllık elektrik talebi 2000 yılında 128 bin 276 GWh iken bu rakam 2011'de 209 bin 390 GWh'ye yükseldi, 2020'de ise 301 bin 982 GWh oldu" dedi.

Yenilenebilir enerji kaynaklarına bakıldığında güneş enerjisinin 475 bin GWh'lık potansiyel ile yenilenebilir enerji kaynakları arasında önemli bir yere sahip olduğunu aktaran İbrahim Şahintaş, şu ifadeleri kullandı:

"Elektrik ihtiyacımızın tamamı yenilenebilir enerji kaynaklarından karşıladığında Türkiye'nin enerjide dışa bağımlılığı ciddi oranda düşecek, bu da öncelikli olarak cari açığın kapanmasını sağlayacaktır. Türkiye, yenilenebilir enerji konusunda büyük bir potansiyele sahip. Devlet desteği ve özel sektörün girişimleri ile bu potansiyelin en iyi şekilde kullanılacağına olan inancımız tam."

Anahtar Kelimeler:
EnerjiTasarrufKaynak
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.