Öne Çıkanlar ezcane aşıklık KUTLAMA Sanal İddialar

Necmi İnce Yazdı: Esnaf çaresiz mi?

Necmi İnce'nin köşe yazısı şu şekilde: 

Bugün esnafın sıkıntılarını ve sorunlarını ifade etmeye çalışacağız. Özelllikle pandemi şartları altında ‘Esnaf çaresiz mi?’ sorusuna cevap arayacağız.

Geçtiğimiz günlerde esnafa hibe ve kira desteğ yapılacağına dair Cumhurbaşkanı onaylı bir karar açıklanmıştı.

2 milyona yakın esnafın başvurduğu bu destek paketine benim bakış açım ‘yetmez ama evet’ şeklinde. Esnafa desteklerin artarak devam etmesi gerektiği kanaatindeyim. Ekonomik olarak dzülüğe çıkmanın en önemli noktası bana göre esnafı arka plana atmamaktır.

Bu arada 70 yılın en kurak günlerini yaşayan Bursa’ya önce yağmur sonra kar geldi. Bir anda kardan bahsetme sebebi yağan kar ile birlikte artan doğalgaz ve elektrik fiyatları...

Kısa çalışma ödeneği ile karşılanması mümkün olmayan giderlerin devlet tarafından sağlanacak hibe ve desteklerle pekiştirilmesi gerektiğini düşünüyorum.

Geçtiğimiz gün sosyal medya hesabımdan da paylaştığım bir fotoğraf beni çok etkiledi. Fotoğrafta yaşlı bir teyze, zengin mahallesinde çöpü karıştırıyor ve oradan bulduğu artıkları yiyerek karnını doyurmaya çalışıyordu. Ne yazık ki günümüz toplumunun gerçeğini yansıtan bri kare idi. İçimi acıtan bu kare üzerine düşünürken aramızda sadece 10 santimetre tuğlalar olan bir alanda nasıl oldu da birbirimizden bu kadar uzaklaştık diye sordum kendi kendime. Çok katlı daireler içinde insanlığımızdan ne kadar taviz verdik diye iç geçirdim.

 İşte bunların hepsi esnafın halini anlamak, onlarla dertlenmek ile eş değer. Modern tabirle ifade edilen ‘empati’ kavramını esnafları özne alarak kullandığımızda verilen hibelerin arttırılması gerektiğini rahat bir şekilde idrak ediyoruz.

Mekanını açamayan cafe sahipleri, içeri müşteri alamayan lokanta sahipleri, müzisyenler ve çok daha fazlası...

Hepsi mağdur açıkçası.

Tüm bunlara rağmen umudu kaybetmemek gerekiyor. Bu sorunların bir çözümü var elbette. İşte o çözümlerin en önemlisi iktidarın vermiş olduğu hibe paketlerini arttırarak devam ettirmesinden geçiyor.

Verilen 3 aylık 1000 lira hibe ve kira destekleri ile sorunu yamamak söz konusu olamaz. Çünkü Avrupa’daki muadillere baktığımızda destekler onlarca kat daha fazla.

Esnaf, özellikle orta ve küçük ölçekli kobiler ayakta duramazsa istihdam sorunu önlenemez şekilde artar.

AVM’lere girilebiliyor, partiler genel kurul yapabiliyor, özel bazı toplantılar gerçekleşiyor peki o zaman dükkanlara neden yasak kilidi vuruluyor!

HES kodumuz ile esnaflardan alışveriş yapsak fena mı olur?

Esnafın sorunlarını sıkıntılarını gündeme getirirken esnaf tarafından yapılan olumsuzluklara da değinmek gerekiyor. Dolar 9 lira bandındayken artan fiyatları şimdi dolar düştüğünde revize etmeyen esnafları eleştirdiğimizi belirtmek isterim.

Esnafın sorunları yanında çiftçinin de sıkıntılarına değinmek gerekiyor. Pandemi döneminde anladık ki toprak her şey. Bu sebeple çiftçinin elindeki traktöre ve ektiği toprağa göz dikmemek gerek.

Çiftçi ekinini eksin borcunu ödesin; bu kadar basit.

Sıkıntılar yazmakla bitmez ama çözümleri de ortada. Sorunları çözmeye yönelik atılacak her adımı destekleyeceğimizi de belirtmek isteriz.  

Anahtar Kelimeler:
Necmiince
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner22

banner21