Öne Çıkanlar ezcane aşıklık İddialar Sanal KUTLAMA

TÜRKİYE’DE 4 ÇOCUKTAN YALNIZCA 1’İ DÜZENLİ FİZİKSEL AKTİVİTE YAPIYOR!

Türkiye’de çocukların düzenli fiziksel aktivite sıklığının ortalamanın altında olduğuna dikkat çeken dikkat çeken Vakıf, Millî Eğitim Bakanlığı iş birliğinde hayata geçirdiği Yemekte Denge Eğitim Projesi’ne bu yıl eklenen “Aktif Yaşıyoruz” modülüyle çocukluk çağında okullarda düzenli fiziksel aktivite programının ilk adımını attı.

Kurulduğu 2009 yılından bu yana sağlıklı yaşam bilincinin gelişmesine katkı sağlamak, toplumu beslenme ve sağlık alanlarında bilimsel ve güvenilir bilgiyle aydınlatmak üzere birçok projeyi hayata geçiren Sabri Ülker Vakfı, 7-13 Nisan Dünya Sağlık Haftası vesilesiyle fiziksel aktivitenin önemine dikkat çekiyor.

2013 yılında yapılan Türkiye Çocukluk Çağı (7-8 Yaş) Şişmanlık Araştırması sonuçlarına göre çocukların %14'ünün fazla kilolu ve %8'inin ise şişman olduğunu belirtiliyor. Vakıf, ilerleyen yaşlarda kalp ve damar hastalıkları, şeker hastalığı, gibi sorunlara neden olabilen çocukluk çağı şişmanlığının önüne geçilebilmesi için çocuklara, küçük yaşlardan itibaren yeterli ve dengeli beslenmenin esasları ile fiziksel aktivitenin öneminin anlatılması gerektiğinin altını çiziyor.

Çocuklar vaktini bilgisayar ve televizyon başında geçiriyor

Türkiye’de Okul Çağı Çocuklarında Büyümenin İzlenmesi Projesi, (TOÇBİ) verilerine göre verilerine göre 6-10 yaş grubu çocuklar günlük ortalama televizyon ve bilgisayar başında ortalama 2 saat geçirirken ev dışında oyun oynama süreleri ortalama 1 saat olarak yansıyor. Çocukluk Çağı Obezite Araştırması (COSI-TR) verilerine göre ise Türikiye’de her 4 çocuktan 3’ü hiç düzenli fiziksel aktivite yapmıyor.

Hafta içinde çocukların %22,4’ü ve hafta sonunda ise %19,7’si en az bir saat bilgisayarda oyun oynuyor. Hafta içinde çocukların yaklaşık %56 sının günlük aktivitelerinin arasında bilgisayarda oyun oynama geliyor. Hafta içinde çocukların %96,8’inin, hafta sonunda ise %97,7’sinin günlük aktiviteleri arasında televizyon seyretmek yer alıyor.

Aktif Yaşıyoruz çocukları spora teşvik ediyor

“Ağaç yaşken eğilir” diyen Sabri Ülker Vakfı, 2011 yılında Millî Eğitim Bakanlığı iş birliğiyle hayata geçirdiği Yemekte Denge Eğitim Projesi’ne bu yıl eklenen Aktif Yaşıyoruz modülüyle çocuklara fiziksel aktivite alışkanlığı kazandırarak sağlıklı gelecek nesillere katkı sağlamak üzere okullarda düzenli fiziksel aktivite uygulaması başlattı.

Uluslararası Yaşam Bilimleri Enstitüsü (ILSI) Araştırma Vakfı tarafından geliştirilen Aktif Yaşıyoruz ile çocuklar, düzenli fiziksel aktivite alışkanlığı kazanırken fiziksel aktivitenin neden önemli olduğunu da öğreniyor. Yemekte Denge Projesinin uygulandığı 15 ildeki toplam 750 okulda, Aktif Yaşıyoruz programı ile öğrenciler güne eğlenceli egzersizlerle başlıyor. Oyunlaştırma tekniğiyle çocukları fiziksel aktiveye teşvik eden Aktif Yaşıyoruz’da okul öncesi ve 1, 2, 3 ve 4. sınıflar için her gün sınıf içinde uygulanan 10 dakikalık farklı fiziksel aktiviteler yer alıyor.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner22

banner21