Öne Çıkanlar ezcane aşıklık İddialar KUTLAMA Sanal

BEL AĞRISINA DİKKAT EDİN!

ların yüzde 80’inin hayatları boyunca en az bir kez bel ağrısı yaşadıklarını ortaya koymuştur. En sık görülen ağrı tipi mekanik bel ağrısıdır” dedi.

Ankilozan Spondilit’in (AS), özellikle omurgayı etkileyen, ağrılı, kronik, ilerleyici, sebebi bilinmeyen romatizmal bir hastalık olduğu bilgisini veren Dr. Akan, “AS’nin, 8-45 yaş arası başlayabileceği bilinse de genellikle 15-30 yaş arası daha sık ortaya çıkmaktadır. AS hastalığının ortaya çıkmasında en önemli faktör genetik yatkınlıktır. AS erken tanısı için sorgulanması gereken hedef kitle 20’li yaşlarda bel ağrısı başlamış, üç aydan uzun süreli bel ağrısı olan hasta grubudur. AS omurganın yanı sıra sıklıkla sakroiliak eklemi, daha az sıklıkla kalça ve omuz gibi büyük eklemleri tutar” şeklinde konuştu.

Egzersiz Yapın

Mekanik nedenlere bağlı bel ağrılarından korunmak için yapılması gerekenleri sıralayan Dr. Akan, sözlerini şu şekilde sürdürdü;

“Her gün düzenli olarak bel ve karın kaslarını güçlendirici egzersizler yapın.  Gerekli durumlarda ağır nesneleri; beli dik pozisyonda tutup, dizleri bükerek çömelip, ağırlığı kollara ve bacaklara vererek kaldırınız. Ayakta uzun süre durmaktan kaçınınız. Çay ve kahve tüketimini azaltınız. Stresle başa çıkma yöntemleri geliştiriniz. İşiniz gereği oturuyorsanız, yarım saatte bir ayağa kalkıp vücudunuzu esnetiniz”

Yürüyüş Riski Azaltıyor

Yürüyüş ve yüzmenin bel ağrısını önlemede uygun sporlar olduğunu vurgulayan Dr. Akan, “Farklı sporlarla uğraşanların spora başlamadan önce ısınma ve sonrasında da esneme egzersizlerini yapmaları sakatlıkların önlenmesinde önemlidir. Ayrıca kilo vermek bel ağrısı riskini azaltır. Uzun süreli ve sinsi seyreden bel ağrınız varsa vakit kaybetmeden doktorunuza başvurunuz” diye konuştu.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner22

banner21