Öne Çıkanlar pandemi Engelsiz ORHANGAZİ Teknoloji incemedya
banner13

KALBİNİZ İÇİN SAĞLIKLI BESLENİN

Kalp ve damar hastalıkları küresel olarak bir numaralı ölüm sebebi olduğu bilgisini veren Doç. Dr. Demir “Kalp ve damar hastalıklarına bağlı ölümlerin artarak, 2030 yılında 22,2 milyona ulaşacağı tahmin edilmektedir. Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre 2012 yılında tüm dünyada bulaşıcı olmayan hastalıklara bağlı ölümlerin yüzde 46,2’si kalp ve damar hastalıkları nedeniyledir” dedi.

Türkiye’de 2013 yılında ölen her 5 kişiden ikisinin kalp-damar hastalığına bağlı nedenlerden öldüğüne dikkat çeken Doç. Dr. Demir, “Davranışsal risk faktörleri yani; sağlıksız beslenme, yetersiz fiziksel aktivite, tütün kullanımı ve alkol kullanımı koroner kalp hastalığının yüzde 80’inden sorumludur. Kardiyovasküler hastalıkların çoğu risk faktörleriyle mücadele edilerek engellenebilir. Risk faktörlerinin kontrolü ile kalp ve damar hastalığı görülme sıklığının yarıya indirilebileceği bildirilmektedir” şeklinde konuştu.

Sağlıksız beslenme ve yetersiz fiziksel aktivite etkisiyle bireylerde kan basıncında yükselme, kan şekeri yüksekliği,  kan lipidlerinde yükselme, fazla kilo veya obezitenin görülebileceğini vurgulayan Doç. Dr. Demir,  toplumun yaşlanması, stres ve sosyoekonomik faktörlerin de kardiyovasküler hastalıkların diğer belirleyici arasında olduğunu belirtti. 40 yaş üstü her birey için kardiyovasküler riskin hesaplanması gerektiğini dile getiren Doç. Dr. Demir, “Ayrıca her bireyin kalp ve damar hastalıklarına yol açan davranışsal risk faktörleri ile ilgili farkındalığının artırılması ve hasta olmamak için riskli davranışlarını olumlu davranışlara değiştirmesi teşvik edilmelidir” diye konuştu.

Hekiminizin Önerilerine Uyun

Doç. Dr. Demir, sağlıklı kalmak ve kalp ve damar hastalığına yakalanma riskinden uzak durmak için şunları sıraladı;

“Sağlıklı beslenin ve düzenli fiziksel aktivite yapın. Tütün, tütün ürünleri ve alkol kullanmayın. Kardiyovasküler riskinizi, kilolu veya obez olup olmadığınızı öğrenin.  Aynı şekilde kan basıncınızı, kan şekerinizi ve kan lipidlerinizi öğrenin. Hekiminizin verdiği sağlıklı yaşam önerilerine uyun”

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.