Öne Çıkanlar bursa Yankı Belediye sağlık NECMİ İNCE

Yeme alışkanlığı ve çevre kanser riskini artırıyor
Uzmanlar, yeme alışkanlığı ve çevre kirliliğinin kanser riskini artırdığını söyledi.

Kansere sebep olan unsurları azaltmanın en az tarama ve tedavi kadar önemli olduğunu ifade eden VM Medical Park Bursa Hastanesi Tıbbi Onkoloji Uzmanı Prof. Dr. Murat Arslan, "Beslenme düzeni ve kalitesi ile ilgili olan bağırsak ve mide kanserlerinin azaltılabilmesi için topluma dengeli beslenme alışkanlığı kazandırmak lazım. Sebze ve meyve içeriği zengin, yüksek ateş ve yağlı tarzda pişirilmiş etten ve fastfood tarzından uzak beslenmenin öneminin küçük yaşlardan itibaren topluma anlatılması gereklidir. Esasen dünya ile beraber Türkiye’nin kanser verilerine bakıldığında, hastalık oranlarının çevre ve yeme alışkanlığında yapılacak düzenlemelerle azaltılabileceği görülmektedir. Bunun için, sigaranın bırakılması, petrokimya ürünlerinin kullanımında sıkı denetim olması, radyoaktif kaynakların kontrolü, egzoz gazlarının azaltılması ile fabrikaların katı, sıvı ve gaz atıklarının uygun şekilde yok edilmesi gerekir. Ayrıca düzenli ve sağlıklı beslenme tarzının yaygınlaşması, aşırı kilonun zararları hakkında toplumun bilinçlendirilmesi lazım" dedi.



"Alınacak tedbirler ve tarama ile erken teşhis ölüm oranını azaltır"

Dünya genelinde bütün kanser vakalarının yüzde 13’ünün akciğer kanseri olduğunu belirten Arslan, "İkinci sırada meme kanseri yer almaktadır. Yüzde 10 olan kalın bağırsak kanserini prostat ve mide kanseri takip etmektedir. Alınacak tedbirler ve tarama ile erken teşhis ölüm oranını azaltır. Cinsiyetlere göre dağılıma bakıldığında erkeklerde en sık rastlanılan kanser akciğer kanseridir. İkinci sırada prostat kanseri yer alırken, bunu sırasıyla bağırsak, mide ve karaciğer kanserleri izlemektedir. Kadınlarda ise meme kanseri en sık rastlanan kanser türüdür. İkinci sırada bağırsak kanserleri yer almaktadır. Bunu sırasıyla akciğer, rahim ağzı kanseri ile mide ve rahim kanserleri izlemektedir" ifadelerini kaydetti.

Tarama programlarının belli aralıklarla yapılması gerektiğine dikkat çeken Arslan, meme kanserinin ortaya çıkma yaşının 25’e kadar düştüğünü söyledi.
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.